TONIC din GHIMBIR și PLANTE AROMATE – rețetă + beneficii

Rețeta pe care v-o propunem poate fi considerată un înlocuitor excelent pentru cafeaua de dimineață.

Combinația dintre ghimbir, plante aromate, mirodenii și suc de lămâie și miere are efecte energizante, antioxidante, anticancerigene, antibacteriene și imunostimulatoare.

Tonic din Ghimbir și Plante Aromate

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare, antiinfecțioase și antivirale. Reduce durerile articulare, musculare și menstruale. Este util în răceală și gripă, dureri de stomac, indigestie, greață, vomă și alte tulburări gastrointestinale.

Ghimbirul scade nivelul de colesterol și zahăr din sânge și îmbunătățește factorii de risc cardiovascular. Previne cancerul, îmbunătățește funcția creierului și previne boala Alzheimer.

Rozmarinul are proprietăți tonice, antiseptice și anti-reumatice. Are efecte energizante și stimulatoare asupra funcțiilor cognitive, îmbunătățind memoria. Purifică sângele și este benefic în astm și alte afecțiuni respiratoriiTotodată, rozmarinul reduce durerile de cap și indigestia.

Menta este utilă în tulburările nervoase, indigestie, gastrită, insomnie, amețeală, tuse, dureri în gât și dureri de cap.

Oregano este de asemenea utilizat în medicina tradițională pentru afecțiunile respiratorii (tuse, nas înfundat). Are proprietăți expectorante și antimicrobiene. Asemenea cimbrului, oregano reduce crampele menstruale. Se găsește de cumpărat la ghiveci în unele hipermarketuri.

___________________________________________________________________________________________________

Tonic din ghimbir – rețetă

Ingrediente

• ½ lămâie
• ½ lămâie verde (lime)
• 1 bucățică de ghimbir cât jumătate din degetul arătător
• 1 fir de rozmarin
• 1 fir de mentă
• 1 fir de oregano
• 1 praf de scorțișoară sau cayenne (piper roșu)
• 1 lingură de miere
• 500 ml de apă

Preparare

Puneți apa la încălzit (nu trebuie să fiarbă) într-o cratiță. Curățați rădăcina de ghimbir, tăiați-o pe lungime apoi faceți câteva crescături în sens invers (sau tăiați-o cubulețe) pentru a ajuta la eliberarea sucului.

Stoarceți jumătățile de lămâie, adăugați sucul (și lămâile de la care au stors sucul, doar dacă acestea sunt bio, nestropite) în cratiță.

Adăugați scorțișoara sau piperul roșu. Spălați plantele aromate și bateți-le puțin de masă pentru a ajuta la eliberarea uleiurilor esențiale. Adăugați-le și pe acestea în apă.

Amestecați și lăsați 5 minute la foc mic. Apa nu trebuie să fiarbă. Strecurați lichidul și după ce s-a mai răcorit puțin, adăugați mierea de albine.

În acest tonic mai puteți adăuga și alte mirodenii cu proprietăți tonice, antibacteriene și antioxidante, precum cimbru, busuioc, salvie, maghiran, cuișoare sau anason.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Authority Nutrition, 11 Proven Health Benefits of Ginger: https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-ginger/

2. ANASSA, Aromatic Herbs: http://www.anassaorganics.com/aromatic-herbs.html

3. Herbs for Health, 10 Culinary Herbs and Their Medicinal Uses: https://www.herbs-for-health.com/aromatic-herbs/

4. The Scene, Make Your Own Hot Ginger Elixir at Home: https://thescene.com/watch/bonappetit/feel-good-tonic

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.