Hiperparatiroidismul – cauze, simptome, tratament

Hiperparatiroidism reprezinta o afectiune hormonala caracterizata prin excesul de hormoni secretati de paratiroide. Aceasta afectiune duce la pierderea echilibrului calcic, provocand o simptomatologie specifica. Diagnosticul este complex iar tratamentul se alege in functie de evolutia bolii, variind de la medicamentos la chiurgical.

CAUZE – HIPERPARATIROIDISM

Paratiroidele sunt 4 glande mici,ca

de dimensiunea unor boabe de orez situate deasupra tiroidei si care au rol in reglarea exhilibrului fosfocalcic. Aceaste glande secreta doi hormoni: calcitonina si parathormonul. Importanta clinica a calcitoninei care  de a introduce calciul in oase. Astfel acesta produce hipocalcemie si in acelasi timp duce la mineralizarea osoasa excesiva. Parathormonul are un rol antagonist, mentinand echilibrul.

Din punct de vedere a etiologiei, hiperparatiroidismul poate fi primar sau secundar unor alte afectiuni.

Cele mai importante cauze ale hiperparatiroidismului primar sunt reprezentate de: formatiunile benigne de la nivelul paratiroidei, hiperplazia glandelor sau existenta unor tumori maligne.

Deficitul marcant de vitamin D si calciu cat insuficienta renala cronica, duc la scaderea concentratiei calciului din organism ce va provoca cresterea activitatii glandelor paratiroidiene.

SIMPTOME – HIPERPARATIROIDISM

Atunci cand vorbim despre hiperparatiroidism, unul dintre cei doi hormoni poate sa fie crescut, ceea ce duce fie la cresterea marcanta a calcemiei  insotie de scadere cantitatii de calciu in oase, pe baza hipersecretiei de parathormon, fie la instalarea unei hipocalcemii severe cand hormonul aflat in exces este calcitonina.

Slabiciunea, apatia, senzatia de lesin, crampele abdominale frecvente, arsura gastrica, pierderea poftei de mancare, senzatia de greata si varsaturi cat si durerile puternice osoase si incapacitatea executarii complete a unor miscari, sunt semne frecvente cade tradeaza instalarea paratiroidismului.

Dezvoltarea de pietre la rinichi sau bila, aritmiile, hipertensiunea arteriala, cresterea riscului aparitiei unui infarct sau a osteoporozei, sunt doar cateva dintre cele mai frecvente complicatii care pot sa apara in urma hiperparatiroidismului.

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT – HIPERPARATIROIDISM

De cele mai multe ori, persoanele care urmeaza sa fie diagnosticate cu hiperparatiroidism se prezinta la medic pentru episoade frecvente de lipsa de calciu sau fragilitate osoasa.

Analizele sangvine releva valorile patologice ale calciului in sange. Acest test nu este insa unul cu adevarat relevant astfel se apeleaza la alte investigatii precum osteodensiometria, radiografiile renale si analiza urinei.

Ca si tratament electiv se recomanda extirparea glandei sau a glandelor paratiroide afectate. Aceasta interventie este minim invaziva, fara sa ridice riscuri importante.

Tratamentul medicamentos se recomanda cu precadere in hiperparatiroidismul secundar sau in cazurile in care afectarea endocrina este minima si poate fi corectata. Acest tratament consta in administarea de analogi hormonali sintetici care substituie deficitul avut.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.