Boala Whipple – cauze, simptome, tratament

Boala Whipple este o afectiune multi sistemica, cu etiologie bacteriana ce impiedica organismul sa reuseasca sa metabolizeze lipidele. Aceasta afectiune poate sa atace orice functie si sistem al organismului, de aceea simptomatologia este diversa. Diagnosticul este de cele mai multe ori confirmat prin bipsie iar tratamentul vizeaza sadiul infectiei si gravitatea ei.

Boala Whipple

Etiologie 

Boala Whipple are la baza infectia cu o bacterie numitaTropheryma Whipplei. Aceasta bacterie, odata intrata in sistem actioneaza asupra metabolismului, scazand capacitatea organismului de a folosi si elimina lipidele.  De cele mai multe ori aceatsa boala este intalnita la barbatii intre 30 si 60 de ani.  Infectia, de cele mai multe ori, este localizata la nivelul intestinului subtire insa prezinta ca si sedii des intalnite si inima, articulatiile, pulmonul sau creierul.

Simptome – Boala Whipple

Avand in vedere cea mai intalnita localizare a sa, si anume intestinul, ne vom orienta asupra simptomatologiei provocate la acest nivel. Este de mentionat faptul ca, o mare parte din simptome sunt identice cu cele ale aceleasi boli dar cu alt sediu patologic.

Debutul bolii este marcat de o stare de astenie generala insotita de febra, dureri articulare, stari de greata si diaree. Majoritatea pacientilor sunt alarmati in special de scaredere evidenta in greutate si de hemoragiile digestive inferioare, materializate prin aparitia melenei.

Alte semne si simptome des intalnita in boala Whipple sunt:

  • tumefierea articulatiilor
  • miscari abdominale, peristaltice, vizibile
  • manifestari specifice crizelor de hipocalcemie
  • hemoragii gingivale
  • sensibilitate cutanata, cu aparitia rapida de echimoze
  • casexie, pe paza scaderii bruste si marcante in greutate

Pot fi intalnite si simptome cardiace, neurologice sau pulmonare, in functie de sediul bolii.

Diagnostic 

De cele mai multe ori boala Whipple este diagnosticata in stadii avansate deoarece tabolul simptomatologic este destul de variat si asemanatoare cu a multor afectiuni din sfera digestiva. Biopsia din intestin, pulmon, tesut cerebral este testul cel mai sensibil care pune in evidenta existenta bacteriei in tesutul afectat.

Totodata se recomanda si teste precum CT abdominal sau dozarea grasimilor din scaun si sange, care sa elimine boala Whipple din posibilele cauze ale simptomelor sau daca este cazul sa indrume diagnosticul spre aceasta afectiune.

Tratament Boala Whipple

Boala Whipple este o afectiune bacteriana multi-sistemica, ce prezinta ca si conduita terapeutica de eradicare, administrarea de antibiotice. Penicilina G, streptomicina, amoxicilina sau cloramfenicolul sunt doar cateva dintre antibiotiele care ajuta la tratarea acestei boli.

In cazul in care tratamentul nu se respecta cu maxima atentie sau nu se prezinta la medic, ignorand simptomatologia, Boala Whipple poate sa fie fatala in aproximativ un an de la primele simptome.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.