Osteomielita – Cauze, Simptome, Tratament

OSTEOMIELITA

Osteomielita reprezinta una dintre cele mai periculoase boli cu care omenirea se poate lupta. Rapida, agresiva, vicleana, osteomielita reprezinta o infectie ce afecteaza oasele, in urma infestarii directe a osului, prin intermediul unei plagi. Totodata, osteomelita poate aparea si pentru ca unele bacterii cu activitate sistemica prezinta tropism pentru zona osoasa din organismul nostru, asa cum este cazul bacilului tuberculozei sau unui streptococ ce se cantoneaza in bulbul osos.

Precum spuneam, osteomielita se poate dezvolta dupa inocularea bacteriei pe cale directa dar si hematogena sau contiguitate de la tesutul vecin. Cu precadere sunt afectate oasele importante din organism care sufera procese de dezvoltare si maturarea de-a lungul vietii.

Procesul de instalare si evolutie a osteomielitei este unul elaboros care cuprinde cateva etape pe care un tratament instaurat rapid le-ar putea stopa. Mai intai macrofagele, sesizand infectia care pare sa se extinda cu rapiditate, incearca sa limiteze invazia. Din pacate insa multe macrofage mor de aceea apare puroi. Acesta printr-un proces infiltrativ patrunde in canalele vasculare producand ishemie si apoi necroza osului, urmata de desprindereat tesutului mort. Din pacate infectia nu se opreste aici ci tot prin puroi, bacteriile pot sa depaseasca corticala osului si sa invadeze periosul provocand asa numitul abces subperiostal. Odata efectuat si acest pas, osteomielitei ii va fi usor sa disemineze in tesuturile din jur afectand chiar si articulatiile nu doar intreg osul.

Simptomele sunt din cele mai frecvente, osteomielita poate evolua acut provocand intr-o perioada scurta de timp moartea sau poate evolua lent, oferindu-ne posibilitate ceva mai extinse de tratament. Fiind o infectie, simptom principal este febra care este de intensitate cresuta si prezenta mult mai des noaptea. De asemenea durerea locala este un simptom caracteristic osteomielitei. Sediul infectiei se poate palpa cu usurinta. Durerea va fi insotita de edem si de o imprastiere ce pare dura la palpare

Diagnosticul trebuie facut rapid pentru a intitui conduita terapeutica rapid, impiedicand necroza osoasa. Radiografia osoasa reprezinta testul care certifica cu usurinta distructia osoasa.Totodata analizele de sange ne indica existenta unei infectii severe. Pentru a certifica diagnosticul de osteomilita se apeleza la efectuarea unei biopsii locale.

Tratamentul de baza  este constituit din administrarea cat mai rapida de antibiotice care sa stagneze evolutia si-n acelasi timp sa omoare agentul patogen cauzator. Astfel se initiaza un tratament cu antibiotice cu spectru larg, dupa care dupa stabilierea cu exactitate a patogenului, se va apela la un antibiotic cu spectru ingust si cu eficacitate maxima.  Deoarece orice medicament ajunge mult mai greu in oase, tratamentul poate dura pana la 4-5 saptamani.

Fara un tratament adecvat, mortalitatea este crescuta, depasind 80% din cazurile afectate.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.