Hipocalcemia – Cauze, Simptome si Tratament

Hipocalcemia este concentratia plasmatica a Ca mai mica de 8.8 mg/dl in prezenta unei concentratii normale a proteinelor plasmatice sau o concentratie a Ca ionic plasmatic mai mic de 4.7 mg/dl.Cauzele principale includ hipoparatiroidismul, deficitul de vitamina D si boala renala. Manifestarile cele mai importante sunt paraliziile, tetania si daca carenta de Ca este severa se poate intalni si convulsii, encefalopatii si insuficienta cardiaca. Diagnosticul presupune masurarea Ca plasmatic. Tratamentul consta in administrarea de Ca, adesea asociat cu vitamina D.

CALCIU

ETIOLOGIE

Hipocalcemia are numeroase cauze, printre cele mai imporante si des intalnite, numarandu-se:

Hipoparatiroidismul se caracterizeaza prin hipocacemie si hiperfosfatemie producand adesea tetanie cronica. Deficitul de hormon paratiroidian duce la scaderea cantitatii de calciu din sange si la cresterea cantitatii de fosfati. Aceasta afectiune poate avea mai multe cauze cea mai frecventa consta in lezarea accidentala a paratiroidelor in cursul interventiei chirurgicale de tiroidectomie subtotala. Si factorii genetici pot fi incriminati pentru instalarea hipoparatiroidismului.

Deficitul de vitamina D este o alta cauza a hipocalcemiei. Acest deficit poate rezulta dintr-un aport inadecvat dietetic sau o scadere a absorbtiei cauzate de bolile hepatobiliare sau malabsorbtiei intestinale.Vitamina D poate sa scada atunci cand se administreaza unele medicamente precum antibioticele puternice.

Boala renala, incluzand acidoza tubulara renala proximala cauzata de nefrotoxicitate duce la hipocalcemie severa pentru ca se inregistreaza pierderi acute de Ca.

Alte cauze ce pot provoca hipocalcemie sunt depletia de Mg care apare in malabsorbtie intestinala sau in dieficitul de dieta. Pancreatita acuta determina hipocalemie atunci cand produsii lipolitici eliberati din pancreasul inflamat chelateaza Ca.

SEMNE si SIMPTOME HIPOCALCEMIE

Hipocalcemie este frecvent asimptomatic. Prezenta hipoparatiroidismului este adesea sugerata de manifestari clinice ale cauzei de baza, spre exemplu cataracta, calcifierea ganglionlior bazali, etc.
Manifestarile clinice ale hipocalcemiei conduc la iritabilitate neuromusculara. Sunt frecvente crampele musculare la nivelul spatelui si a crampelor. Hipocalcemia insiduoasa poate produce encefalopatie usoara, difuza. Hipocalcemia severa se traduce prin tetanie , laringospasm sau convulsii generalizate. Aritmiile sau bolcul cardiac apar ocazional la pacientii cu hipocalcemie severa.
Tetania se caracterizeaza prin simptome senzoriale care constau in parestezia buzelor, limbii, degetelor si picioarelor, spasme musculare dureroase ce se poate localiza la nivelul musculaturii faciale.

TRATAMENT HIPOCALCEMIE

Tratamentul de electie consta in administrarea intravenoasa de gluconat de calciu 10% timp de 10 min. Raspunsul este rapid dar din pacate in unele situatii se manifesta doar pentru cateva ore dupa care organismul revenind la starea de hipocalcemie. Din acest motiv de cele mai multe ori se repeta perfuziile crescandu-se concentratia gluconatului de Ca.
In cazul hipocalcemiei cronice, Ca oral sub forma de supliment alimentar imbogatit cu vitamina D reprezinta un tratament care nu trateaza hipocalcemia dar o metine in limite care sa nu creeze mai dezavantaje fizilogice.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.