Șansele să aducem Coronavirusul acasă prin haine și papuci sunt minime

Articol documentat

Pandemia de Coronavirus a făcut să se aleagă oamenii vulnerabili la informațiile mediatice de oamenii care nu se lasă impresionați foarte ușor.

Există așadar oameni care au dezvoltat o atitudine defensivă extremă față de noul virus și s-au baricadat complet în case. În același timp, o parte a populației continuă să își trăiască viața în mod firesc.

Coronavirusul nu se transmite prin haine si papuci

Coronavirusul nu se transmite prin haine si papuci: Photoroyalty – www.freepik.com

Coronavirusul nu intră pe geam

Din cauza știrilor alarmante difuzate în presă și la televizor, unii au ajuns să se teamă nu doar să iasă din case, ci și să deschisă geamul.

Studiile recente au arătat însă că acest Coronavirus nu se poate lua pur și simplu din aer. Virusul nu intră pe geam dacă deschizi fereastra să aerisești. Din contră, este chiar indicat să împrospătezi aerul din casă cât mai des.

Și dacă totuși ieșim afară, trebuie să știm că riscul de a aduce virusul în locuință este scăzut. Este puțin probabil ca SARS-CoV-2 să poată fi transferat prin intermediul hainelor și încălțămintei.

Cu toții am adoptat măsurile de protecție recomandate de autorități. Petrecem majoritatea timpului în casă. Ne spălăm pe mâini și pe față cu apă și săpun cât mai des. Dezinfectăm clanțele, mânerele, întrerupătoarele, telefonul mobil și alte lucrurile folosite des cu clor sau alcool tare.

Și totuși, cum ne protejăm de factorii de risc externi? Există un pericol real ca virusul să ajungă în casele noastre prin lucrurile pe care le purtăm sau le aducem cu noi?

Cât de sigură este plasa de cumpărături? Cum rămâne cu hainele de pe noi? Ce spun experții despre transmiterea virusului prin articolele vestimentare?

Citește și: Putem lua Coronavirus de pe fructe și legume? Cum le spălăm?

Hainele au un risc redus de a purta virusul

Nu există dovezi care să arate că virusul Corona se poate transmite prin intermediul hainelor sau a încălțămintei.

Cert este că dacă facem o plimbare în cartier sau o vizită scurtă la magazin, riscul de a contracta COVID-19 prin haine și papuci este foarte mic.

Dr. Vincent Hsu de la AdventHealth din Orlando spune că hainele și papucii nu reprezintă surse semnificative de răspândire a virusului.

Nu au fost semnalate cazuri de transmisie a virusului prin aceste lucruri până în prezent.

La fel ca virusul gripal, virusul SARS-CoV-2 se transmite direct prin picăturile respiratorii. Dacă o persoană infectată strănută sau tușește lângă noi, picăturile de salivă sau secreții pot ajunge pe haine.

Pentru a ne infecta, trebuie ca noi să atingem imediat acele zone afectate și să ducem apoi mâna la gură, la nas sau la ochi.

Deși unii spun că virusul persistă 2-3 zile pe diferite materiale, precum plastic sau metal, textilele nu sunt materiale conductive.

Dr. Kathleen Jordan, specialist în boli infecțioase de la CommonSpirit Health spune că hainele nu sunt cel mai bun incubator al virusurilor. Acest lucru a fost demonstrat deja în cazul virusului gripal.

Hainele nu au o suprafață tare, ci oferă mai degrabă un mediu aerat virusului. Iar acesta este distrus prin uscare.  

Detergenții obișnuiți distrug negreșit virusul

Cu toate acestea, persoanele care au grijă de pacienți cu COVID-19 sau petrec mult timp în preajma lor sunt sfătuite să își spele hainele sau echipamentul cât mai des.

Detergenții obișnuiți din magazine sunt suficient de puternici să distrugă virusului prin spălarea la mașină.

Nu este nevoie să spălăm hainele de fiecare dată după ce mergem la cumpărături. Dacă însă cineva a strănutat sau a tușit lângă noi, este indicat să ne luăm această măsură de siguranță.

Înainte de toate, spălarea mâinilor înainte de a mânca sau a ne atinge fața rămâne primordială. Chiar dacă mergem la cumpărături, este important ca până ajungem acasă să nu ne atingem gura, nasul sau ochii.

Îndată ce am intrat pe ușă trebuie să mergem direct în baie și să ne spălăm. Apoi putem dezinfecta clanța de la ușă și sacoșa de cumpărături.

Ambalajele produselor pot fi spălate cu apă, iar alimentele (legumele, fructele și verdețurile) în momentul în care le consumăm.

Papucii pot aduce diverși patogeni în casă, însă vor rămâne, cel mai probabil, la ușă

În ceea ce privește încălțămintea, ea poate aduce mai multe microorganisme în casă. un studiu recent publicat de Centrele Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a arătat că noul coronavirus poate supraviețui pe talpa papucilor.

Cu toate acestea, specialiștii opinează că încălțămintea nu constituie o sursă semnificativă de răspândire a virusului. Asta deoarece încălțămintea rămâne oricum la ușă atunci când intrăm în casă.

Nu aducem papucii în bucătărie, nici nu îi punem pe masă. Nici nu îi atingem pe tălpi cu mâna. Ca măsură de siguranță, putem pune un prosop înmuiat în apă cu clor la ușă de care să ne ștergem bine înainte de a intra în casă.

Dr. Robert Glatter, medic de urgență de la Spitalul Lenox Hill din New York ne oferă concluzii importante la acest subiect:

„Șansele ca noul coronavirus să supraviețuiască pe haine și papuci și să fie transmis altora sunt minime”.

Trebuie să reținem că este vorba despre o transmitere de la persoană la persoană, nu de la haine la haine sau de la papuci la papuci, susține medicul american.

Citește și: Ce plante putem folosi împotriva pandemiei de Coronavirus

Sursă: Gigen Mammoser, Dana K. Cassell New, Can Clothes and Shoes Track COVID-19 into Your House? What to Know, Healthline: https://www.healthline.com/health-news/shoes-clothes-and-covid-19

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.