Ce se întâmplă în corp după ce iei Coronavirus (ce organe îți afectează)

Articol documentat

Ce se întâmplă în corp după ce iei Coronavirus? Este o întrebare la care mulți se gândesc probabil, dat fiind complicațiile grave sau chiar fatale care apar la unii pacienți.

Spre deosebire de afecțiunile virale cunoscute, infecția cu COVID-19 este mult mai virulentă. Se răspândește fulgerător și vatămă sever plămânii.

Ce se intampla in corp dupa ce iei Coronavirus

Ce se intampla in corp dupa ce iei Coronavirus: Pikisuperstar – www.freepik.com

Boala debutează cu febră, tuse uscată, oboseală și dificultăți respiratorii. Aceste simptome pot să apară la 2 zile sau în decurs de 14 zile de la expunerea la virus.

Ce se întâmplă în organismul celor infectați cu COVID-19

Există foarte multe întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsuri. Cercetările desfășurate până în prezent arată însă un lucru cert: infecția COVID-19 are efecte devastatoare în organism.

Nu doar plămânii sunt afectați. În cazurile grave, noul Coronavirus poate atinge și alte sisteme sau organe.

Citește și: Diferențe importante între Coronavirus și răceală sau gripă

Noul Coronavirus afectează plămânii

La fel ca și celelalte virusuri din familia Coronavirusului, precum SARS sau MERS, noul Coronavirus atacă în primă fază plămânii.  

Este afectat gâtul și respirația. Severitatea simptomelor diferă însă la un pacient la altul.

Există persoane infectate care nu prezintă nici un simptom, în timp ce alții au simptome severe sau dezvoltă o formă de boală fatală.

Potrivit unul studiu realizat pe un eșantion de 17.000 de pacienți din China, 81% dintre ei erau cazuri ușoare. Doar 19% aveau forme severe sau critice.

Vârstnicii și persoanele cu un istoric de boli cronice au un risc mai mare de a suferi complicații.

Unii pacienți au simptome respiratorii minore, în timp ce alții fac pneumonie. Mai există de asemenea o categorie de pacienți la care noul Coronavirus vatămă sever plămânii. Un medic din Iași spunea că virusul rade pur și simplu celulele pulmonare.

Pneumonie și leziuni pulmonare

Dr. Laura E. Evans – membru al Society of Critical Care Medicine Leadership Council spune că observă deseori pacienți grav bolnavi de COVID-19 care dezvoltă un sindrom acut respirator (ARDS).

ARDS apare atunci când în alveolele pulmonare se acumulează lichid. Acest sindrom îngreunează pătrunderea oxigenului din aer în sânge. Este întâlnit și în alte cazuri, precum în alte boli infecțioase, septicemie sau traume.

Daunele pulmonare în cazul COVID-19 sunt similare celor produse de virusurile SARS și MERS.

Când apar dificultățile respiratorii

Un studiu recent, realizat pe 138 de pacienți internați cu COVID-19, a arătat că dificultățile respiratorii survin la 5 zile după primele simptome.

În medie, pacienții încep să respire greu la 8 zile după simptomele inițiale de boală.

Din păcate, nu există un tratament specific pentru dificultățile respiratorii ale pacienților cu COVID-19.

Ajutorul pe care medicii îl pot acorda în spitale constă în ventilarea mecanică. Aparatele respiratorii ajută oxigenul să ajungă în cantități mai mari în sânge. Astfel, pacientul câștigă timp să se vindece și sistemul lor imunitar să combată virusul.

Alte organe afectate de noul Coronavirus

Așa cum spuneam mai sus, nu doar plămânii sunt afectați de infecția cu COVID-19. Pacienții care ajung în stare critică dezvoltă disfuncții la nivelul altor sisteme și organe. Acest lucru este însă întâlnit și în alte tipuri de infecții severe.

Trebuie să știm că aceste disfuncții nu sunt cauzate direct de infecția în sine. Ele apar ca urmare a răspunsului organismului la acea infecție.

Stomacul și intestinele

Clea principală de acces a virusului în corp este cea respiratorii, prin plămâni. Coronavirusul poate ajunge însă și în intestine.

De aceea unii bolnavi de Coronavirus au probleme la nivel gastrointestinale. Aceștia raportează greață sau diaree. Rapoartele mai vechi, pe pacienți cu SARS sau MERS au identificat prezența virusurilor în țesuturile intestinale și probele de scaun.

Două studii recente au arătat de asemenea că probele de scaun ale unor pacienți au fost testate pozitiv cu COVID-19. Nu se știe încă dacă acest virus se poate transmite și prin fecale.

Citește și: Trei simptome noi identificate la pacienții cu Coronavirus

Inima și vasele de sânge

Dr. Evans spune că noul Coronavirus poate atinge inima și vasele de sânge. Apar dereglări ale ritmului cardiac. Tensiunea arterială scade până la nevoia de medicamente. Țesuturile corpului nu sunt aprovizionate cu suficient sânge.

Nu există încă dovezi că virusul afectează direct inima.

Ficatul și rinichii

Un studiu recent a raportat semne de vătămare a ficatului la un pacient cu COVID-19. Studiile mai vechi pe pacienți cu SARS sau MERS arătaseră de asemenea niveluri crescute de enzime hepatice.

Nivelul acestor enzime crește atunci când celulele ficatului sunt inflamate sau lezate.  

Alte persoane internate în spital cu COVID-19 prezentau leziuni renale. Unii au avut nevoie chiar de un transplant de rinichi. Este de asemenea o situație întâlnită și la alte tipuri de Coronavirus (MERS și SARS).

În timpul epidemiei de SARS, cercetătorii au găsit virusul în tubii rinichilor.

Nu există însă suficiente probe care să susțină că noul Coronavirus afectează direct rinichii.

Leziunile renale la unii pacienți se pot datora pneumoniei, sau mai precis cantității insuficiente de oxigen circulant.

Sistemul imunitar

Deși rolul sistemului imunitar este să ne apere de patogenii care ne atacă (virusuri, bacterii), uneori el poate cauza reacții adverse în corp.

În efortul de a ataca virusul, celulele sistemului imunitar pot elibera un număr prea mare de citokine, declanșând un răspuns inflamator intens.

Este ceea ce cercetători numesc „o furtună de citokine”. Celulele imune produc citokine pentru a combate infecția. Însă în număr prea mare pot cauza probleme.

Reacțiile imune complexe pot duce la sindromul septic. Este un caz des întâlnit la pacienții cu COVID-19.

„Infecția în sine poate genera un răspuns inflamator intens în corp care afectează funcția unor organe multiple”.

Foarte important de menționat este că rareori sunt infectați copiii sub 9 ani. Cercetătorii cred că aceștia au un răspuns imun direct, drept, fără complicații.

La vârstnici, sistemul imunitar poate reacționa excesiv, prin supra-răspunsuri. De aceea la unii pacienți apar daune colaterale asociate cu COVID-19 (și cu SARS în trecut).

Citește și: Ce plante putem folosi împotriva pandemiei de Coronavirus

Sursă: Shawn Radcliffe, Dana K. Cassell, Here’s What Happens to the Body After Contracting the Coronavirus, Healthline: https://www.healthline.com/health-news/heres-what-happens-to-the-body-after-contracting-the-coronavirus

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.