Putem lua Coronavirus de pe fructe și legume? Cum le spălăm?

Articol documentat

Noul Coronavirus COVID-19 are un grad de răspândire extrem de înalt. Nici un alt virus nu a produs  atât de multe îmbolnăviri. O întrebare legitimă care se naște în mintea multora este: putem lua Coronavirus din alimente?

Care este riscul de contaminare prin atingerea sau consumul fructelor și legumelor din magazine? Ce spun experții despre acest lucru?

Putem lua Coronavirus din alimente

Putem lua Coronavirus din alimente: Macrovector – www.freepik.com

Riscul de molipsire este foarte mare, iar oamenii se tem să mai iasă din case. Inclusiv mersul la magazin a fost restricționat doar pentru nevoi de bază și urgente. Asta deoarece se presupune că virusul poate fi luat de pe diverse suprafețe și obiecte.

Fructele și legumele nu au ambalaj, poate doar cele bio. În rest, toate sunt expuse la diverși factori din mediu. O mulțime de oameni pun pipăie fructele și legumele sortându-le înainte de a le pune în coș. 

Înainte de a intra într-o stare de panică generală, trebuie știm care este modul de transmitere a virusului Corona. Poate fi el contactat de pe alimente?

Cum și prin ce se transmite COVID-19?

Virusurile din familia Corona se transmit de regulă între animale și oameni, prin contactul unuia cu altul. Ele nu se pot crește în alimente. Au nevoie de o gazdă (umană sau animală) pentru a se atașa și dezvolta. De altfel, se presupune că sursa noului Coronavirus ar fi animalele. 

Virusul COVID-19 se transmite prin contactul direct cu picăturile infectate din membrana mucoasă, pe cale respiratorie (cineva infectat strănută sau tușește și tu inhalezi acele picături) sau prin contactul dintre mâna contaminată și,nas, gură sau ochi. 

Citește și: Coronavirus – cum se transmite, ce simptome provoacă și cum să te protejezi

Putem lua Coronavirus din alimente?

Cu toate aceste, există posibilitatea ca un astfel de virus să ajungă pe suprafața unui aliment atunci în care o persoană tușește sau strănută deasupra lui.

De asemenea, dacă pe mâinile lui există particule de salivă (și-a șters nasul cu mâna, a tușit în pumn și nu s-a spălat) și atinge un aliment, este posibil să îl contamineze.

Cum putem manevra fructele și legumele în siguranță în perioada de pandemiei?

Specialistul în boli infecțioase Streinu Cercel ne sfătuiește să spălăm totul. Nu doar mâinile, ci și fața, și clanțele, și mânerele și toate suprafețele din casă. Să facem curățenie cât mai des. Clorul și alcoolul tare sunt cele mai bune dezinfectante.

Cum rămâne cu alimentele cumpărate? Trebuie să le spălăm și pe ele? Este suficientă apa? Trebuie să folosim anumite soluții?

Experții din cadrul MPI (Ministry of Primary Industries) spun că șansele ca acest virus să fie transmis prin alimente este redus. Nu există nici o dovadă că acest lucru ar fi posibil.

Cu toate acestea, spălarea fructelor și legumelor în perioada de pandemie poate reduce riscul de pătrundere a particulelor de Coronavirus în casele și în organismul nostru.

Gătitul distruge Coronavirusul?

Alte persoane se întreabă dacă gătirea legumelor poate distruge virusul. Specialiștii ne asigură că procesul de preparare termică a alimentelor îndepărtează orice urmă de virus care ar fi putut rămas în urma spălării lor.

MPI spune că gătirea la 60 de grade Celsius timp de 30 de minute ucide virusul SARS. Acesta este foarte asemănător noului Coronavirus.

Cu toate acestea, fierberea legumelor în apă atât de mult timp duce la pierderea nutrienților. De aceea, specialiștii ne sfătuiesc:

» să spălăm bine legumele înainte de a le găti

»  să alegem coacerea în cuptor (asigură o temperatură ridicată constantă și păstrează o parte din nutrienți)

» să curățăm legumele și fructele de coajă și apoi să le spălăm

»  să aruncăm cojile la gunoi și să ducem imediat gunoiul

Spălarea legumelor și fructelor cu oțet

Poate oțetul preveni contaminarea cu COVID-19? Ajută spălarea alimentelor cu oțet la îndepărtarea particulelor de virus?

Câteva cercetări au arătat că oțetul poate reduce contaminarea bacteriană a alimentelor. Însă patogenul cu care ne confruntăm acum este un virus și nu o bacterie.

Sfatul final venit din partea oficialilor este să spălăm fructele și legumele cu apă. Dacă vrem să păstrăm coaja, trebuie o frecăm bine, cu o periuță.

Se poate folosi și puțin săpun, însă doar un produs natural, care nu conține substanțe toxice. Legumele și fructele spălate cu săpun trebuie clătite foarte bine și apoi șterse cu șervețele.

Citește și: Coronavirus: Apă și săpun sau dezinfectant de mâini? Ce recomandă experții?

Concluzii și sfaturi finale

Reținem din acest articol că dacă oamenii practică igiena impusă pe perioada pandemiei, riscul de contaminare prin alimente este mic.

Cu toții știm că trebuie să ne acoperim nasul și gura atunci când strănutăm sau tușim. Astfel putem reduce la minim răspândirea virusului COVID-19 în jur.

Totodată, este important ca atunci când mergem la cumpărături, să folosim mănuși și să nu ne atingem deloc fața și mucoasele.

Specialiștii ne sfătuiesc să ne spălăm pe mâini:

» înainte de a intra în bucătărie și a manevra alimentele

» înainte de a prepara mâncărurile

» înainte și după manevrarea produselor crude

» după aruncarea gunoiului

» după curățenia în casă

» după utilizarea toaletei

» după suflarea nasului, strănut sau tuse

» după ce mâncăm

Alimentele crude trebuie păstrate separat de cele gătite. Se recomandă de asemenea utilizarea de tocătoare și ustensile diferite. Acestea trebuie spălate după fiecare folosire.

Nu este indicat să folosim aceleași tacâmuri cu altă persoană.

Citește și: Câți bolnavi de Coronavirus își revin? Cât timp mai sunt contagioși după aceea?

Surse articol:

1. Jenny de Montalk, Coronavirus – How to handel fruit and veges safely: https://www.healthyfood.com/ask-the-expert/coronavirus-how-to-handle-fruit-and-veges-safely/?utm_source=Healthy+Life+Media+enewsletters&utm_campaign=58908851d2-EMAIL_CAMPAIGN_2019_10_29_02_58_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_ad9190b03e-58908851d2-203634349&mc_cid=58908851d2&mc_eid=f0768fe00a

2. New Zealand Food Safety, COVID-19 and food safety: https://www.mpi.govt.nz/protection-and-response/responding/alerts/coronavirus/coronavirus-and-food-safety/

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.