10 mituri despre Coronavirus, desființate de știință

Articol documentat

Toată lumea vorbește despre coronavirus (COVID-19). În fiecare zi apar vești și cazuri noi care răspândesc teamă și panică în rândul populației.

Din cauza fluxului mare de informații pe acest subiect, oamenii nu mai pot separa adevărul de zvonuri și mituri.

10 mituri despre coronavirus

10 mituri despre coronavirus: Freepik – www.freepik.com

Cei de la Live Science au realizat un top al celor mai populare mituri construite în jurul Coronavirusului și ne spun ce este corect sau incorect, adevărat sau fals.

Mit 1 – Măștile faciale te pot proteja de Coronavirus

Măștile chirurgicale nu te pot apăra de coronavirus, deoarece ele nu stau lipite de față și nu pot bloca pătrunderea particulelor virale în sistemul respirator.

Ele sunt recomandate doar persoanelor infectate, deoarece pot preveni răspândirea virusului prin particulele respiratorii.

Așadar, măștile faciale sunt utile doar pentru cei care au virusul, nu și pentru cei neinfectați.

Mit 2 – Există șanse mai mici să iei Coronavirus decât alt virus gripal

Șansele de răspândire a Coronavirusului sunt mai mari decât în cazul gripei. Dar diferența nu este atât mare. Se estimează că o persoană cu Coronavirus va infecta în medie 2 persoane. În schimb, o persoană care are gripă va infecta doar o persoană.

Citește și: Coronavirus – cum se transmite, ce simptome provoacă și cum să te protejezi

Mit 3 – Coronavirusul este la fel ca răceala obișnuită

Coronavirusul nu este o mutație a virusurilor care cauzează răceala obișnuită. Este face parte dintr-o familie mare de virusuri care pot provoca diverse boli.

Există însă unele similitudini între COVID-19 și răceala comună. Ambele folosesc aceleași proteine pentru a infecta celulele gazdei.

Toate cele 4 tipuri de coronavirus care cauzează răceli (229E, NL63, OC43 și HKU1) infectează în principal oamenii. COVID-19 are un material genetic similar în proporție de 90% cu alte tipuri de coronavirus care infectează lilieci.

De aceea se presupune că acest virus a apărut prima dată la lilieci, după care s-a transmis la oameni. Astfel, Coronavirusul nu poate fi o mutație a virusului care produce răcelile obișnuite, deoarece el a ajuns la oameni prin intermediul animalelor.

În același mod, virusul SARS a „sărit” de la lilieci la zibete (mamifere mici) și apoi la oameni, iar virusul MERS a infectat mai întâi cămile și apoi ființe umane.

Citește și: Principalele simptome de coronavirus

Mit 4 – Coronavirusul a fost creat în laborator

Nu există dovezi în acest sens. Se știe doar că SARS și COVID-19 seamănă cu alte tipuri de coronavirus (SARS-CoV și MERS-CoV) care au declanșat focare de infecții în ultimele decenii.

Toate aceste 3 virusuri au apărut la lilieci. De aceea se presupune că ele s-au dezvoltat în mod natural.

Mit 5 – Coronavirusul înseamnă o sentință la moarte

Panica generată în jurul deceselor cauzate de coronavirus nu este întemeiată. Potrivit unui studiu publicat pe data de 18 februarie de către Chinese Center for Disease Control and Prevention, circa 81% din persoanele infectate sunt cazuri ușoare.

13,8% sunt cazuri severe, adică prezintă dificultăți respiratorii. Doar 4,7% din toate cazurile sunt infecții critice, adică provoacă insuficiență respiratorie, insuficiența mai multor organe sau șoc septic.

Statisticile arată că 2,3% din persoanele infectate cu COVID-19 mor din cauza virusului. Cel mai mare risc de complicații și deces îl au persoanele în vârstă și cele care au boli pre-existente.

Mit 6 – Animalele de companie pot răspândi Coronavirusul

Nu există dovezi care să arate că pisicile sau câinii pot fi infectați cu Coronavirus. Cu atât mai puțin să infecteze oameni. Există un caz în Hong Kong, în care un câine a primit un diagnostic „slab” de Coronavirus.

Cercetătorii nu sunt siguri dacă animalul a fost infectat cu acest virus sau dacă a contactat virusul de pe o suprafață contaminată, pe cale orală sau nazală. Câinele nu prezintă simptome.

De aceea este recomandat să vă spălați pe mâini cu apă și săpun după ce vă jucați sau atingeți animalele de companie sau alte animale.

Aceasta este principala măsură de precauție și de protecție împotriva bacteriilor (mai cu seamă a patogenilor E. coli și Salmonella) care se pot răspândi de la animale la oameni.

Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru răceală și gripă

Mit 7 – Copiii nu pot lua Coronavirus

Aceasta este o informație falsă. COVID-19 poate fi contacta de orice persoană, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, incidența este mai mare la adulți.

În Italia au fost depistate 5 cazuri de Coronavirus la copii de 4-19 ani, din totalul de 400 de pacienți infectați. Un studiu realizat în provincia Hubei din China a arătat că 2,2% din cazurile de Coronavirus sunt copii sub 19 ani. Copiii nu au un risc atât de mare de complicații.

Comparativ cu adulții, copiii sunt însă mai predispuși la virusul gripal.

Mit 8 – O persoană își poate da seama dacă are Coronavirus

Nimeni nu poate ști pur și simplu că simptomele pe care le are sunt simptome de Coronavirus. Acest virus are manifestări similare cu virusul gripa. Este adevărat însă că COVID-19 nu provoacă secreții nazale precum răceala obișnuită, nici amețeală, greață sau vărsături.

Simptomele specifice de Coronavirus sunt dificultățile respiratorii, tusea și febra. În prima fază, infecția poate fi asimptomatică. În cazuri mai severe, ea poate duce la pneumonie.

Mit 9 – Coronavirusul este mai puțin mortal decât gripa

Nu se știe încă nimic cu exactitate referitor la gradul de mortalitate al Coronavirusului. Până în prezent, rata de deces prin Coronavirus pare mai mare decât cea prin gripă.

Cel puțin în SUA, rata de mortalitate prin gripă este de 0,1%, iar rata de mortalitate prin Coronavirus este de 2,3%, adică de 20 de ori mai mare. Această rată variază însă în funcție de locație și vârsta pacientului.

Este prea devreme pentru a emite concluzii legate de acest subiect. Cazurile din China nu sunt încă documentate cu acuratețe.

Mit 9 – Nu trebuie să primești nimic din China

OMS anunță că se pot primi scrisori sau pachete din China, deoarece Coronavirusul nu poate supraviețui mult timp pe obiecte sau suprafețe.

Potrivit unui studiu publicat recent în „The Journal of Hospital Infection”, coronavirusurile pot rămâne pe obiecte din metal, plastic sau sticlă 9 zile.

Pentru ca un virus să rămână în viață, are nevoie de anumite condiții de mediu: umiditate și lipsa luminii soarelui. Pachetele nu oferă aceste condiții. De aceea, riscul de contaminare prin intermediul pachetelor expediate de la distanțe mari este scăzut.

Mit 10 – Poți lua Coronavirus dacă mănânci la restaurantele chinezești

Acesta este un mit, deoarece Coronavirusul nu afectează doar pe chinezi. Acolo a izbucnit, însă el s-a răspândit și la alte popoare. Acest lucru ar însemna să eviți mâncarea din toate zonele lumii.

Sursă: Live Science Staff, 12 Coronavirus myths busted by science: https://www.livescience.com/coronavirus-myths.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.

Pasionată de nutriție, medicină naturală, alimentație și rețete sănătoase. Îmi place să mă documentez în aceste domenii și prin sfaturile pe care le ofer, să ajut oamenii să se vindece de boli, să preia controlul asupra sănătății lor și să ducă un stil de viață cât mai frumos și echilibrat.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.