Coronarvirus – tipuri, răspândire, analize și tratament
√ Articol documentat
Este important să știi cum se transmite coronavirus, ce analize trebuie să faci dacă suspectezi o astfel de infecție și cum se tratează.
Coronavirusul a creat multă panică în rândul populației la nivel global. Frica este, de cele mai multe ori, alimentată de zvonuri false. Pentru a stopa isteria creată în jurul acestui, trebuie să ne informăm corect.
Coronavirus: Freepik – www.freepik.com
Tipuri de coronavirus
Coronavirusul despre care se vorbește astăzi la televizor nu este singurul tip de coronavirus. În realitate, „coronavirus” este o denumire dată unei categorii de virusuri.
Numele lor provine de la aspectul de țepi care seamănă cu o coroană, ce se găsesc pe suprafața particulelor de virus.
Coronavirusurile umane au fost identificate în anii ‘60. Sunt 7 tipuri de coronavirus care pot infecta oameni:
» 229E (alfa coronavirus)
» NL63 (afla coronavirus)
» OC43 (beta coronavirus)
» HKU1 (beta coronavirus)
» MERS-CoV (sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu)
» SARS-CoV (sindromul respirator acut sever)
» SARS-CoV-2 (noul coronavirus care a pornit în China la sfârșitul anului 2019)
Cele mai multe infecții cu coronavirus sunt cele provocate de 229E, NL63, OC43 și HKU1.
Cum a apărut coronavirusul COVID-19
Uneori, coronavirusurile pot infecta animale, iar infecția se poate transmite apoi la om. Acest lucru s-a întâmplat în cazul noului coronavirus 2019-nCoV, dar și a coronavirusurilor MERS-CoV și SARS-CoV.
Coronavirusul Wuhan a apărut pentru prima dată într-o piață din orașul Whuan din China, unde se vindeau animale sălbatice. Experții au crezut inițial că sursa acestui virus ar fi șerpii. Însă alții consideră această ipoteză improbabilă și înclină mai degrabă spre lilieci. Cercetările privind animalul cauzator sunt încă în desfășurare.
Cum se transmite coronavirusul
COVID-19 se transmite la fel ca celelalte tipuri de coronavirus:
• De la o persoană la alta, între persoane care se află aproape una de alta; virusul se poate transmite de la o distanță de până la 2 metri! Este cel mai frecvent mod de răspândire a infecției.
• Prin picăturile respiratorii produse în momentul în care infectată tușește sau strănută; aceste picături pot ajunge în gura sau în nasul persoanelor din apropiere, sau pot fi inhalate în plămâni.
• Prin contactul cu suprafețe sau obiecte infectate; o persoană se poate contamina dacă atinge un obiect care conține virusul iar după aceea pune mâna la gură, la nas (sau, rareori, la ochi).
Citește și: Coronavirus – cum se transmite, ce simptome provoacă și cum să te protejezi
Când este coronavirusul cel mai contagios
Persoanele infectate sunt cel mai contagioase atunci când au simptomele cele mai puternice. Există și riscul ca infecția să se transmită și în faza asimptomatică (atunci când pacientul nu prezintă simptome), însă aceste cazuri sunt mai puțin probabile.
Există virusuri care se transmit foarte repede și virusuri mai puțin virulente. Coronavirusul COVID-19 face parte din categoria celor cu răspândire ușoară și constantă, cel puțin în China.
Care sunt simptomele de coronavirus
Din cazurile de coronavirus investigate până în prezent, simptomele pot fi ușoare sau severe. Coronavirusul poate fi chiar fatal la persoanele cu boli preexistente.
Principalele semne de coronavirus sunt:
» febra
» tusea
» respirația scurtă
Spre deosebire de alte afecțiuni virale, coronavirusul cauzează mai puțin secreții nazale sau strănut. Simptomele pot să apară la 2 zile de la expunere, sau chiar la 2 săptămâni.
Citește și: Principalele simptome de coronavirus
Coronavirus – ce analize se fac
Medicul poate solicita câteva teste de depistarea a coronavirusului COVID-19, precum:
» probă de salivă (spută)
» exudat nazal
» exudat faringian
Cum se tratează coronavirus
Momentan, nu există un tratament care se folosește împotriva coronavirusului.
Nu se recomandă medicamente antivirale pentru această nouă infecție. Medicul poate prescrie însă câteva remedii pentru ameliorarea simptomelor:
√ analgezice
√ antiinflamatoare
√ sirop de tuse
√ medicamente pentru tuse
√ odihnă
√ creșterea consumului de apă și lichide
Dacă infecția este ușoară și medicul consideră că poți sta acasă, îți va oferi instrucțiuni legate de izolarea la domiciliu, pentru a nu contamina și pe alți membri ai familiei. Cazurile grave necesită internare în spital.
Alte informații importante despre coronavirus
-Persoanele care au ieșit din carantină sau de la izolare nu mai sunt contagioase. Nu mai pot infecta alte persoane!
-Riscul de a contacta COVID-19 este același la toate persoanele. Chinezii și asiaticii nu au un risc mai mare decât restul populației.
Te poți proteja de coronavirus prin câteva mijloace simple:
√ Spală-te pe mâini cu săpun, cel puțin 20 de secunde, după ce mergi la baie, înainte de masă, când vii de afară, după ce îți sufli nasul, tușești sau strănuți, sau după ce altă persoană face aceste lucruri
√ Evită să atingi ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate
√ Rămâi acasă dacă ești bolnav (răcit)
√ Folosește un șervețel atunci când tușești sau strănuți și apoi aruncă-l
Există încă multe necunoscute cu privire la acest nou virus. Boala se află în plină evoluție și rămâne ca specialiștii să descopere mai multe despre severitatea ei, despre modul de transmitere și alte trăsături specifice sau posibile tratamente.
Surse:
1. Centers fo Disease Control and Prevention, Coronavirus, Human Coronavirus Types: https://www.cdc.gov/coronavirus/types.html
2. Centers fo Disease Control and Prevention, How COVID-19 Spreads, Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/transmission.html
3. Centers fo Disease Control and Prevention, Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), Symptoms: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/symptoms.html
4. Centers fo Disease Control and Prevention, Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), Share the Facts, Stop Fear: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/share-facts-stop-fear.html
5. Science Alert, What Is a Coronavirus? https://www.sciencealert.com/coronavirus</
6. Mayo Clinic, Coronavirus: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/diagnosis-treatment/drc-20479976