Trigliceride mici – cauze și riscuri

Trigliceridele mari pot crește riscul bolilor cardiovasculare. Un studiu apărut în jurnalul „Neurology” a arătat că femeile cu trigliceride mici au de asemenea un risc crescut de accidente vasculare cerebrale hemoragice.

Una din cele mai uzuale strategii de prevenirea a afecțiunilor cardiovasculare este scăderea de nivelurilor de colesterol și trigliceride. Acest lucru implică de regulă modificarea dietei și administrarea unui tratament medicamentos.

Ttrigliceride mici

Trigliceride mici: Freepik – www.freepik.com

Se pare însă că și nivelurile prea mici de colesterol sau trigliceride pot avea anumite riscuri. Cel puțin la femei.

Femeile au deja un risc mai mare de accident vascular cerebral decât bărbații. Iar acest lucru se datorează în parte faptului că ele trăiesc mai mult.

Iată de ce este important să se identifice noi mijloace de reducere a acestui risc, susține dr. Pamela M. Rist de la departamentul de medicină preventivă de la Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School.

Ce sunt trigliceridele?

Caloriile pe care le consumăm și de care organismul nu are nevoie imediată sunt transformate în trigliceride. Aceste grăsimi sunt stocate în celulele grase. Ele sunt apoi eliberate de către hormoni pentru energie.

În momentul în care o persoană consumă mai multe calorii decât arde corpul, nivelul trigliceridelor crește peste valoarea normală.

Trigliceride – valori normale

La fel ca și în cazul colesterolului, nivelul trigliceridelor poate fi depistat printr-un test de sânge. Iată care sunt valorile normale, crescute și scăzute ale trigliceridelor:

 – Trigliceride normale – sub 150 mg/dL

 Trigliceride la limită – 150 – 199 mg/dL

 – Trigliceride mari – 200 – 499 mg/dL

 – Trigliceride foarte mari – 500 mg/dL sau peste

Nu există încă o valoare stabilită pentru trigliceride mici. Asta poate și pentru că trigliceridele mici nu sunt periculoase, ci chiar benefice.

Un studiu din 2014, pe 14.000 de participanți, a arătat că trigliceridele scăzute sunt asociate cu un risc mai mic de mortalitate din orice cauză.

În 2017, un studiu mai mic a demonstrat că persoanele vârstnice care au trigliceridele mici au o funcție cerebrală mai bună.

Cu toate acestea, când trigliceridele scad foarte mult, poate fi vorba despre o boală care trebuie diagnosticată corect.

Trigliceride mici – cauze posibile 

O dietă foarte sănătoasă poate duce la scăderea trigliceridelor. Dacă ai trigliceridele mici și colesterolul mare, acest lucru poate arăta că mănânci grăsimi sănătoase.

O altă cauză ar putea fi dieta săracă în grăsimi, care nu întotdeauna este sănătoasă. Studiile au arătat că aceste diete pot ajuta la scăderea în greutate. Însă grăsimile au un rol important în metabolism, și de aceea este important să consumăm suficiente grăsimi sănătoase.

Postul pe termen lung poate avea ca efect scăderea grăsimilor din sânge. Un studiu a arătat că persoanele care au practicat postul intermitent pe o perioadă de 2 luni au experimentat o scădere de 32% a trigliceridelor.

Mult mai bun este considerat postul intermitent de 8-16 ore decât postul de 24 de ore.

Malnutriția poate duce la scăderea nivelurilor unor nutrienți importanți, inclusiv a lipidelor. O persoană care nu se hrănește corect poate pierde atât din greutatea corporală, cât și din masa de grăsime și masa musculară. Ea poate deveni deprimată, anxioasă și iritată. Poate avea probleme cu unghiile, părul și pielea.

Aportul insuficient de nutrienți se poate datora și sindromului de malabsorbție. În acest caz, intestinul subțire nu poate absorbi în mod optim nutrienții din alimente, precum proteine, carbohidrați sau grăsimi.

O altă cauză posibilă a scăderii trigliceridelor este hipertiroidismul. Glanda tiroidă hiperactivă poate afecta procesele metabolice. Persoanele cu hipertiroidie pierd în greutate, indiferent de cât sau ce mănâncă. Din cauză că organismul folosește multe trigliceride pentru energie, este posibil ca cei cu hipertiroidism să aibă trigliceride scăzute.

Dacă iei medicamente pentru controlul colesterolului și din cauza lor ai trigliceridele mici, discută cu medicul despre acest lucru.

Dacă analizele la sânge au arătat că ai trigliceridele foarte mici, mergi la medic și solicită teste adiționale pentru a descoperi cauza.

Bibliografie:

1. Eleesha Lockett, Gerhard Whitworth, Should You Be Worried If Your Triglycerides Are Low? Healthline: https://www.healthline.com/health/low-triglycerides#dangers

2. Healio, Low LDL, triglycerides increase stroke risk in women, Rist PM, et al. Neurology. 2019; doi: https://www.healio.com/cardiology/stroke/news/online/%7Beba48d24-c133-4241-851d-add7e176883b%7D/low-ldl-triglycerides-increase-stroke-risk-in-women

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.