Grăsimea abdominală poate afecta gândirea și memoria după vârsta de 40 de ani

Un studiu amplu, realizat pe persoane de vârstă medie și mai mare, a arătat că grăsimea corporală crescută produce modificări la nivel mental.

Mai precis, persoanele care au o masă de grăsime corporală mai mare decât masa musculară, tind să aibă o flexibilitate mentală mai redusă odată cu înaintarea în vârstă.

Grasimea abdominala afecteaza gandirea: Freepik – www.freepik.com

Grăsimea de pe burtă este mult mai periculoasă decât pare la prima vedere. Dincolo de aspectul estetic, ea are implicații mult mai profunde.

Cercetătorii spun că grăsimea abdominală se acumulează în jurul organelor din cavitatea abdominală și le poate afecta funcția. Ea se mai numește „obezitate centrală” și este asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare.

Grăsimea abdominală afectează funcțiile cognitive

Un studiu recent arată acum că acest tip de grăsime corporală poate afecta inclusiv cogniția de la 40 de ani încolo.

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat Iowa au analizat datele a 4,431 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 64 de ani, care la începutul studiului nu aveau probleme cognitive.

Mai precis, au dorit să vadă dacă variațiile de grăsime abdominală subcutanată și masă musculară slabă modifică inteligența fluidă.

Citește și: 7 MIJLOACE prin care poți pierde mai multă GRĂSIME ABDOMINALĂ

Acest tip de inteligență se referă la capacitatea de raționare, gândire abstractă și rezolvarea problemelor în situații noi, indiferent de nivelul de cunoștințe dobândite.

Studiul a durat 6 ani. Rezultatele au arătat că inteligența fluidă are tendința să scadă o dată cu vârsta la persoanele cu mai multă grăsime în zona abdomenului.

Un efect opus a fost constatat la persoanele cu mai multă masă musculară slabă: ea a redus declinul cognitiv.

Aceste legături au rămas la fel chiar și după ajustarea lor în funcție de alți factori de influență, precum vârsta cronologică, statutul socio-economic sau nivelul de educație.

Nu vârsta cronologică a redus inteligența fluidă, ci vârsta biologică – adică, în acest caz, cantitatea de masă grasă și musculară.

Studii anterioare au identificat o legătură între un indice de masă corporală crescut cu o activitate imună crescută în sânge. Acest lucru poate declanșa reacții imune în creier care perturbă gândirea și memoria.

În studiul de față, cercetătorii au dorit să vadă dacă grăsimea corporală are vreun rol. Au descoperit că, la femei, modificarea a două tipuri de celule albe de sânge (limfocite și eozinofile) a fost responsabilă pentru asocierea dintre masa abdominală crescută și declinul cognitiv.

Sfatul cercetătorilor: faceți mișcare fizică!

Masa musculară slabă tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă, iar masa de grăsime să câștige mai mult teren. Unul din autorii studiului, Brandon S. Klinedinst, spune că este foarte important ca, pe măsură ce ne apropiem de vârsta mijlocie, să ne păstrăm masa musculară.

Antrenamentul de rezistență are cel mai bun efect, mai ales la femeile de vârstă medie, deoarece corpul lor are tendința de a acumula mai multă grăsime la nivelul burții, din cauza modificărilor hormonale.

Citește și: GRĂSIMEA abdominală la femei – măsurători, pericole, soluții

Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la dezvoltarea de noi strategii pentru menținerea flexibilității mentale, mai cu seamă la cei care au obezitate, nu fac suficientă mișcare fizică sau pierd masă musculară slabă din cauza vârstei.

O alimentație corectă, însoțită de mișcare fizică regulată (cel puțin mers pe jos vioi din când în când), poate ajuta la menținerea condiției fizice și mentale.

Cumpără de aici suplimente pentru slăbit:
[wcepe_products ids= ‘4569, 7052, 11086, 11091′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Isabel Godfrey, Catharine Paddock, Belly fat may reduce mental agility from midlife onward, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327361.php#1

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.