Dificultăți la înghițire – cauze și soluții

O persoană care întâmpină dificultăți la înghițire suferă de ceea ce, în limbaj medical, se numește „disfagie”.

Cu toții avem momente când nu putem înghiți alimentele fie din cauză că mâncăm prea repede, fie pentru că nu le mestecăm suficient de bine.

Dificultati la inghitire cauze si tratament

Când această problemă apare ocazional, reprezintă este un motiv de îngrijorare. Disfagia persistentă este cea care poate indica o afecțiune medicală serioasă, și care necesită tratament.

Orice persoană, indiferent de vârstă, poate suferi de disfagie. Însă cel mai des este întâlnită la vârstnici.

Disfagia – simptome

Pentru a recunoaște disfagia, trebuie să știm cum se manifestă și să vedem care este tabloul complet al simptomelor:

• durere la înghițire (odinofagie)

• incapacitatea de a înghiți

• senzație de blocarea a alimentelor în gât, în piept sau la nivelul sternului

• salivație excesivă

• răgușeală

• regurgitare

• arsuri stomacale frecvente

• reflux de acid

• scădere în greutate

• tuse sau sufocarea în momentul înghițirii

Persoanele cu disfagie sunt nevoite să taie alimentele în bucăți mici pentru a le putea înghiți mai ușor.

Dificultatea de a înghiți – cauze

Procesul de înghițire a unui aliment este mai complex decât pare la prima vedere. Deși nu se cunoaște cauza precisă a acestei afecțiuni, există mai multe tipuri de disfagie, care pot să apară din anumite motive.

Disfagia esofagiană

Pacientul are senzația că un aliment s-a blocat în gât sau în piept imediat după ce a început să îl înghită.

Această problemă se poate datora sfincterului, care nu se relaxează suficient de mult pentru a permit alimentelor să ajungă în stomac.

Alte cauze cauză ar putea fi: slăbirea mușchilor din peretele esofagului, spasmele difuze, îngustarea esofagului, tumori esofagiene sau boala refluxului gastroesofagian.

Disfagia eozinofilică

Această afecțiune este legată de o alergie alimentară, și poate fi cauzată de un număr crescut de eozinofile în esofag, de sclerodermie sau radioterapie.

Disfagia orofaringiană

Apar atunci când mușchii gâtului sunt prea slabi pentru a mișca alimentele din gură în gât și în esofag în momentul înghițirii. Pacientul are senzația că se îneacă sau tușește atunci când înghite. Poate duce la pneumonie.

Cauza poate fi una neurologică – scleroza multiplă, boala Parkinson, distrofia musculară.

Deși nu poate fi prevenită, disfagia poate fi ameliorată prin mestecarea lentă și cât mai bine a alimentelor.

Diagnosticarea acestei probleme cât mai curând îl poate ajuta pe medic să depisteze cauza și să prescrie un tratament eficient. Este foarte important să se reducă riscurile asociate cu disfagia, care sunt destul de grave.

Din cauza incapacității de a înghiți mâncarea, pacientul poate ajunge la malnutriție și deshidratare. O altă complicație posibilă este pneumonia de aspirație.

Când trebuie să mergi la medic

Toate simptomele listate mai sus reprezintă un motiv suficient de întemeiat pentru a merge la doctor.

Cu atât mai urgent este controlul medical cu cât disfagia este însoțită de regurgitații dese, vărsături și scădere în greutate neașteptată. Dacă apare un blocaj care îngreunează sau împiedică respirația, sau simțiți că un aliment a rămas blocat în gât sau în piept, sunați la numărul de urgență 112.

Sursă: Mayo Clinic, Dysphagia: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dysphagia/symptoms-causes/syc-20372028

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.