Secrețiile vaginale roz maronii – cauze posibile

Organismul uman are modurile lui prin care ne avertizează că ceva este în neregulă. Cele mai multe boli au simptome prevestitoare care ne determină să mergem la medic și să efectuăm analizele necesare pentru diagnosticarea problemei.

Femeile pot avea un motiv să facă un control ginecologic atunci când încep să aibă dereglări menstruale, sau secreții vaginale anormale. Culoarea lor poate indica afecțiunea sau cauza.

Secretii vaginale roz sau maro: Freepik – www.freepik.com

 Secrețiile pot fi de culoare roșie, roz, maro, albă sau galbenă. Cele deschise la culoare sau incolore sunt secreții cu rol protector asupra vaginului împotriva infecțiilor.

Secrețiile vaginale care au o nuanță roz-maronie sunt considerate normale doar atunci când ele apar în perioada ciclului menstrual.

Dr. Ruxandra Dumitrescu – medic primar în obstetrică și ginecologice, spune însă că secrețiile inter-menstruale nu sunt întotdeauna un motiv de îngrijorare.

Secrețiile vaginale roz-maronii – cauze 

Iată care sunt cauzele principale ale secrețiilor de culoare roz sau maro:

• Ovulația

Acest proces, prin care ovarele eliberează ovulul, are loc la jumătate ciclului menstrual. Este așadar firesc ca la acest punct să apară mici sângerări și crampe. În orice caz, este important să mergeți la medic dacă sunt un simptom nou și aveți și alte simptome care vă îngrijorează.

• Hipomenoreea

Această afecțiune se referă la menstruații reduse cantitativ. O femeie care are hipomenoree poate experimenta secreții de culoare maro în perioada menstruală. Hipomenoreea poate fi cauzată de sindromul ovarelor polichistice, de efort fizic intens sau de un nivel crescut de stres. Și în perioada alăptării pot să apară semne de hipomenoree.

• Administrarea de anticoncepționale

Aceste pastile provoacă de regulă secreții vaginale de culoare roz sau maro în primele zile de la administrare.

• Infecțiile vaginale

Există și cauze mai serioase ale secrețiilor vaginale colorate, precum bolile cu transmitere sexuală sau afecțiunile inflamatorii. Câteva exemple: vaginita bacteriană, boala inflamatorie pelvină sau clamidia.

O femeie poate ști că secrețiile roz-maronii pe care le are indică o boală atunci când ele sunt însoțite și alte simptome: dureri la nivelul pelvisului, dureri în timpul urinării sau mâncărimi vaginale.

• Sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină sau ectopică apare atunci când ovulul fecundat se implantează în afara uterului. Din cauză că nu se mai poate dezvolta corespunzător, încep să apară simptome.

Citește și: Sarcina ectopică (extrauterina ) – simptome si tratament

Secrețiile vaginale colorate sunt un prim indiciu în acest sens. Alte semne îngrijorătoare sunt durerile, tulburările digestive și stările de amețeală, slăbiciune sau chiar leșin.

Citește și: Vitamina B3 poate preveni avortul și defectele de naștere

Avortul spontan

Secrețiile vaginale roz-maronii care apar în perioada de început a sarcinii (până în 20 de săptămâni) pot indica un avort spontan. După secrețiile colorate apare sângerare.

• Chisturile ovariene

Chisturile ovariene apar cel mai des la fetele tinere și la femeile de vârstă fertilă. Nu sunt întotdeauna periculoase. Unele dispar după încheierea perioadei menstruale lunare.

Citește și: Chisturile ovariene – când este necesară operația?

Când chisturile ovariene au altă cauză decât cea menstruală și cresc foarte mult, doctorul poate recomanda un tratament cu medicamente.

Chisturile ovariene provoacă secreții roz-maronii, durere abdominală, urinare dureroasă, greață și vărsături.

Secrețiile roz sau maronii se pot datora și unor tulburări menstruale.

Sursă: Dr. Ruxandra Dumitrescu, Ce cauze pot avea secretiile vaginale roz sau maro, Doc.ro: https://doc.ro/sanatate/ce-cauze-pot-avea-secretiile-vaginale-roz-sau-maro

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.