Amorțirea degetelor de la picioare – cauze posibile

Amorțirea degetelor de la picioare poate semnala o problemă care necesită control medical. În unele cazuri, acest simptom este ușor și trece de la sine, alteori persistă mult timp sau tinde să apară și să dispară.

Fiecare persoană poate resimți amorțirea în diferite moduri: fie sub forma unei furnicături, fie sub formă de ace și înțepături, fie pur și simplu nu pot suporta atingerea, căldura sau răceala.

Amortirea degetelor de la picioare – cauze (freepik.com)

Schimbarea încălțămintei sau evitarea expunerii la frig ajută uneori la dispariția senzației de amorțire. Diabetul, bolile arteriale periferice și scleroza multiplă pot fi cauze mai grave ale acestui simptom.

Este importantă vizita la medic, diagnosticarea corectă și urmarea unui tratament adecvat, mai ales dacă amorțeala nu dispare și nici nu pare să aibă o cauză evidentă.

Amorțirea degetelor de la picioare – cauze

Încălțămintea strâmtă. Atunci când pantoful strânge piciorul, circulația sangvină de la nivelul degetelor este întreruptă și acest lucru poate duce la amorțirea lor.

Este important să alegeți mărimea potrivită a încălțămintei, dar mai cu seamă lățimea.

Exercițiile grele

Mersul pe jos sau alergatul pe perioade mari de timp pot provoca amorțirea picioarelor și a degetelor. Dacă acesta este motivul, atunci încetarea acestor activități ar trebui să ducă la dispariția simptomului.

Experții din cadrul American Academy of Podiatric Sports Medicine recomandă înlocuirea încălțămintei de mers jos înainte ca aceasta să se uzeze complet.

Expunerea la frig

Frigul extrem este o altă cauză posibilă a amorțirii degetelor de la picioare. Este important să se evite expunerea extremităților la ger deoarece există riscul de apariția a degerăturilor (lezarea permanentă a țesuturilor), care pot duce la amputare.

Evitați mersul desculț pe suprafețe reci, indiferent de anotimp. Purtați șosete groase sau papuci de casă pentru menținerea picioarelor calde.

Sindromul Raynaud

Acest fenomen apare atunci când vasele de sânge de la nivelul degetelor picioarelor sunt extrem de sensibile la stres și frig. Persoana afectată simte amorțire și furnicături și poate constata modificarea culorii pielii în albastru.

Menținerea corpului încălzit previne simptomele sindromului Raynaud. Cazurile severe pot necesita un tratament medicamentos.

Monturi

Monturile sunt inflamații ale osului degetului mare de la picior, pe partea interioară.

Pantofii prea strâmți sau nepotriviți împing degetul în interior și aceasta este de cele mai multe ori cauza principală a formării de monturi. În timp presiunea poate duce la deformarea osului.

O persoană cu monturi întâmpină dificultăți mari în găsirea unei încălțăminte potrivite.

Deget rupt

Ruperea sau fracturarea osului degetului mare de la picioare poate produce furnicături sau amorțire. Fracturile sunt de regulă provocate de accidente, de căzături sau de lovituri cu obiecte puternice.

Neuromul lui Morton

Neuromul lui Morton este o îngroșare a țesutului din jurul unui nerv din bila piciorului. Persoana afectată resimte arsură și amorțeală sau senzația de pietre sub picioare.

80% dintre pacienți raportează o îmbunătățire a simptomelor prin purtarea de încălțăminte largă, evitarea tocurilor și inserarea unor tampoane speciale în papuci care reduc presiunea.

Injecțiile cu steroizi sunt de asemenea eficiente în scăderea inflamației.

Diabetul

Una din complicațiile diabetului este neuropatia diabetică. Nivelurile crescute de zahăr în sânge afectează nervii, iar amorțirea picioarelor și a degetelor este o consecință.

Diabeticii trebuie să își mențină nivelul glucozei sub control pentru a evita lezarea nervilor. Încălțămintea lor trebuie să fie potrivită și lejeră. Nu este indicat mersul desculț.

Boala arterială periferică

Cunoscută și sub numele de boala vasculară periferică, această afecțiune apare atunci când acumularea de placă în artere se transformă în depozite. Prin urmare, fluxul sanguin este redus, iar arterele se întăresc.

La nivelul picioarelor pot să apară dureri, slăbiciune și amorțire. Aceste simptome sunt întâlnite și la persoanele care hipertensiune arterială, hipercolesterolemie sau diabet.

Dieta și mișcarea fizică ajută la controlul bolii arteriale periferice. În cazurile mai severe, medicul poate recomanda medicamente sau operație.

Scleroza multiplă

Această boală cronică afectează creierul și măduva spinării. Din cauza perturbării semnalelor care ajung la și dinspre creier, apar senzații de furnicături în diferite părți ale corpului. Pacientul poate raporta modificări la nivel mental, dificultăți la mers și probleme de vedere.

Chimioterapia

Medicamentele chimioterapice au multe efecte secundare, printre care și amorțirea unor părți anume din corp. Medicul trebuie să fie pus în temă despre toate efectele negative ale chimioterapiei.

Leziuni ale măduvei spinării

Atunci când măduva spinării este afectată de un accident, de lovituri puternice, de artrită sau de cancer, pot să apară insensibilitate la căldură sau la atingere, precum și amorțirea degetelor de la picioare.

Orice eveniment traumatizant petrecut la nivelul capului, a gâtului sau a spatelui trebuie raportat la medic de urgență. În cazul în care o persoană accidentată și acuză dureri de cap sau la nivelul spinării, ea nu trebuie mișcată până la venirea ambulanței.

Lipsa de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie pernicioasă (incapacitatea corpului de a produce suficiente celule roșii de sânge). Pacientul se simte slăbit și obosit, și poate avea leziuni la nivelul nervilor care produc amorțeală.
Medicul recomandă injecții cu vitamina B12 și o dietă bogată în carne și lactate.

Alte cauze ale amorțirii degetelor de la picioare:

– accident vascular cerebral

– vasculită

– sindromul Guillan-Barre

Sursă: Jennifer Berry, Timothy Gossett: What can cause toes to go numb? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326588.php

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.