Operația de hemoroizi – când este necesară și ce variante există

Circa 75% din populația cu vârsta de până la 50 de ani suferă de boala hemoroidală. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta între 30 și 60 de ani.

Însă procentul cel mai mare (peste 90%) se înregistrează în rândul femeilor pe perioada sarcinii și alăptării.

Operatia de hemoroizi – cand este indicata: Everyday health

Hemoroizii sunt vene inflamate de la nivelul anusului. Există hemoroizi externi, care se formează sub piele, și hemoroizi interni, care apar în mucoasa anusului și a rectului inferior.

Hemoroizi – simptome

Foarte multe persoane au hemoroizi, însă nu le acordă prea multă importanță deoarece sunt asimptomatici. În alte cazuri, hemoroizii provoacă un disconfort extrem și necesită tratament.

Hemoroizii provoacă durere – care poate fi ușoară, moderată sau intensă. Unii resimt durea ca o jenă sau un disconfort local, alții ca o presiune. Există și cazuri în care durerea este atât de puternică, încât interferează cu activitățile zilnice.

Citește și:

Plante  care opresc rapid sângerarea hemoroizilor

Hemoroizii pot cauza sângerări ușoare, care se văd pe hârtia igienică. Sângele are o culoare roșie aprinsă. Deși nu sunt abundente, aceste sângerări pot duce la anemie atunci când apar în mod repetat și pe perioade lungi.

Mâncărimile în jurul anusului sunt alte simptome specifice hemoroizilor.

Operația de hemoroizi – când este indicată

Medicul poate prescrie venotonice, supozitoare sau unguente speciale. Când boala hemoroidală se complică și simptomele nu cedează la tratamentele de mai sus, sau când este vorba despre hemoroizi interni care cresc și predispun pacientul la tromboză, medicul poate recomanda operația.

Intervenția chirurgicală are ca scop micșorarea sau înlăturarea hemoroizilor. Medicul poate reduce cantitatea de sânge care aprovizionează hemoroizii sau poate îndepărta hemoroizii complet.

Operația poate fi utilă atunci când hemoroizii provoacă crize dureroase. Medicul poate îndepărta mai mulți hemoroizi odată. Procesul de recuperare post-operator este însă mai îndelungat.

Tipuri de operații pentru hemoroizi

Ligaturi cu benzi elastice. Prin această procedură se tratează hemoroizii interni care sângerează sau provoacă prolaps. Medicul folosește benzi elastice care ștrangulează hemoroizii.

Coagulare. Și această metodă este aplicată în cazul hemoroizilor interni. Medicul folosește curent electric sau lumină infraroșie (fotocoagulare) pentru a crea țesut cicatricial pe hemoroid. Țesutul va restricționa aprovizionarea hemoroizilor cu sânge și în cele din urmă aceștia vor cădea.

Scleroterpia. Medicul injectează o soluție chimică în hemoroizii interni, care amorțește terminațiile nervoase și reduce durerile. Și această procedură duce la formarea de cicatrici care determină căderea hemoroizilor.

Citește și:

Spray cu propolis pentru hemoroizi – un produs românesc

Hemoroidectomia. Pacientul este anesteziat general sau local. Medicul deschide anusul și taie hemoroizii cu un foarfece chirurgical sau cu un laser. Disconfortul este același indiferent de instrumentul folosit. La finalul operației, medicul poate închide rănile sau le poate lăsa deschise, în funcție de locația intervenției.

Operația cu stapler. Este recomandată doar pentru pacienții cu hemoroizi interni și prolaps. Se efectuează sub anestezie. Medicul folosește un capsator circular (stapler). Este considerată cea mai bună metodă chirurgicală pentru hemoroizii interni și cea mai puțin invazivă. Recuperarea este mai rapidă și mai puțin dureroasă.

Este important ca în stadiul post-operator, pacientul să consume multă apă. Rănile se vindecă în decurs de 1-2 săptămâni. Recuperarea completă poate avea loc după 3 săptămâni sau mai mult.

Citește și:

Rețete  simple pentru persoanele cu hemoroizi

Dieta trebuie să conțină multe alimente bogate în fibre. Se recomandă evitarea sedentarismului, a constipației (sforțarea în timpul defecației) și ridicarea de greutăți. Sunt utile băile de șezut, care ajută vindecarea.

Surse:

1. Regina Maria, Cura chirurgicală a hemoroizilor cu stapler: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/cura-chirurgicala-hemoroizilor-cu-stapler

2. Vindecare hemoroizi, Câteva statistici referitoare la hemoroizi: https://vindecare-hemoroizi.omu.ro/cateva-statistici-referitoare-la-hemoroizi-135/

3. Dr. Angelica Nour-Dincă, Hemoroizi – Boala hemoroidala, Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”: https://www.cdt-babes.ro/articole/hemoroizi.php

4. Aaron Kandola, Saurabh (Seth) Sethi, What to know about hemorrhoid surgery, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324439.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.