Chist hepatic – cauze, simptome, tratament

Chisturile hepatice sunt mici săculețe care se formează în ficat. Ele pot conține lichid sau pot fi o masă solidă de celule. De cele mai multe ori sunt asimptomatice și nu necesită tratament.

În momentul în care ele cresc foarte mult, pot provoca durere și disconfort.

chisturi la ficat - cauze, simptome, tratament

Chisturi la ficat – cauze, simptome, tratament

Chisturi la ficat – cauze

Există cazuri în care chisturile se formează în ficat înainte de naștere. Acestea se numesc chisturi congenitale. Alteori, apar la un anumit moment dat în viață, din motive încă neidentificate de cercetători.

Boala polichistică a ficatului se moștenește din familie. Această afecțiune poate duce la apariția mai multor chisturi în ficat și rinichi, dar nu provoacă simptome.

Un studiu din 2015 a arătat că incidența acestor chisturi este mai mare la femei decât la bărbați.

Chisturile hepatice pot fi declanșate în urma unei infecții cu parazitul Echinococcus (tenie). Acesta trăiește în corpul animalelor, precum câini, lupi sau coioți. Expunerea la fecalele acestor animale duce la contactarea parazitului.

Echinococoza poate determina formarea chisturilor și în alte organe, precum plămâni, rinichi sau chiar în creier.

Alte leziuni la nivelul celulei hepatice și cancerul hepatic sunt de asemenea cauze posibile ale formării de chisturi hepatice.

Chisturi pe ficat – simptome

Un procent relativ mic dintre cei care au chisturi hepatice acuză simptome. Ele apar mai frecvent la persoanele vârstnice, care au depășit 60 de ani:

• stomac extins sau proeminent
• senzație de plenitudine abdominală sau balonare
• durere abdominală, mai ales în partea dreaptă sus
• arsuri stomacale
• greață și vărsături
• durere de umăr

Chisturile hepatice cauzează simptome atunci când încep să sângereze. Chisturile mari pot fi simțite prin abdomen.

Chisturi hepatice – tratament

Rareori, se poate întâmpla ca un chist pe ficat să se multiplice sau să crească atât de mult încât să afecteze funcția organelor din jur.

Chisturile mari pot obstrucția vena principală care transportă sângele înapoi la inimă. Acestea trebuie îndepărtate chirurgical.

De cele mai multe ori, chisturile hepatice sunt benigne și nu cauzează cancer. Doar 5% sunt chisturi tumorale. Însă este greu de diferențiat între un chist non-canceros și unul canceros. Pentru un diagnostic corect, doctorul trebuie să solicite o biopsie.

Cele care devin maligne și se răspândesc mai departe de ficat trebuie de asemenea operate. Se folosește laparoscopia.

Până nu devin simptomatice, chisturile hepatice nu necesită tratament. Cele benigne pot fi tratate prin drenaj. Medicul introduce un ac subțire în abdomen prin care drenează lichidul din chist. Există însă riscul ca acesta să se umple din nou cu lichid.

Cel mai bun tratament pentru chisturile hepatice este operația.

Dacă chistul este cauzat de o infecție cu Echinococcus, medicul va prescrie antibiotice.

Sursă: Rachel Nall,Saurabh (Seth) Sethi, What is a liver cyst? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324420.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.