Aciditate excesivă în corp – cauze și soluții

Cu siguranță ați auzit că aciditatea excesivă afectează sănătatea organismului și ne poate predispune la boli multiple. Din ce cauză apare și cum poate fi remediată, aflați în acest articol.

Pentru a funcționa optim, organismul nostru are nevoie de un pH echilibrat, care să nu fie nici prea acid, nici prea alcalin. Atunci când pH-ul scade sub limita normală, nivelurile de acid cresc, iar corpul intră într-o stare de acidoză.

Aciditate excesiva cauze: Freepik – www.freepik.com

Pentru a compensa excesul de acid, corpul va încerca în primă fază să îl elimine. Organele responsabile sunt plămânii și rinichii. Când acidoza pune presiune prea mare pe aceste organe, pot să apară complicații.

Totodată, pentru a crește alcalinitatea și a regla pH-ul, corpul va începe să ia mineralele de care are nevoie din oase și din alte țesuturi.

Aciditatea excesivă – cauze

Acidoza poate să apară din cauza unor afecțiuni, medicamente sau obiceiuri alimentare. Dacă nu se intervine cu un tratament adecvat, acidoza severă poate deveni fatală.

Acidoza metabolică

Excesul de aciditate care se datorează unei tulburări metabolice se numește acidoză metabolică. Următoarele afecțiuni pot crește acidoza metabolică, care la rândul ei poate agrava aceste afecțiuni:

– diabetul
– sindromul Sjogren
– diaree severă
– fistula biliară
– rezistență la insulină

Simptomele de acidoză metabolică sunt:

• ritm cardiac crescut
• nevoia de a respira mai lung și mai profund decât de obicei
• dureri de cap
• oboseală, slăbiciune
• greață și vărsături
• scăderea apetitului
• confuzie

Mergeți la medic dacă aveți unul sau mai multe din aceste simptome. Există și cazuri în care acidoza metabolică este asimptomatică.

Citește și:

Băutura antiacidă care elimină reziduurile metabolice și vindecă afecțiunile asociate cu aciditatea excesivă – dr. Daniel Boarim

Dacă nu este tratată corespunzător, ea poate duce la complicații severe, precum osteoporoză, probleme de dezvoltare la copii, risc de daune la nivelul rinichilor, pierdere de masă musculară, creșterea nivelului de zahăr din sânge, tulburări endocrine, risc crescut de deces.

Acidoza tubulară renală

În acest caz, nivelurile mari de acid din corp sunt cauzate de o boală a rinichilor sau de insuficiența renală. Rinichii sunt responsabili, printre altele, și cu eliminarea excesului de acid din corp prin intermediul urinei. Când ei nu funcționează bine, acidul, la fel și alte toxine, se acumulează în corp.

Nivelul scăzut de bicarbonat din fluxul sanguin (sub 22 22 mmol/l) este un indicator al faptului că sângele este prea acid.

Acidoza respiratorie

Incapacitatea organismului de a elimina dioxidul de carbon duce la acumularea acestuia și la creșterea concentrației de acid. Acidoza respiratorie poate fi cauzată de:

– un accident vascular cerebral
– medicamente care afectează sistemul nervos central (ex. opioide)
– tulburări ale mușchilor implicați în respirație (ex. distrofia musculară)
– sindromul Guillain-Barre
– boala pulmonară obstructivă cronică

În funcție de cauza acidozei respiratorii, pacientul poate prezenta simptome ale aparatului respirator sau ale sistemului nervos:

– respirație șuierătoare
– dificultăți respiratorii
– tulburări de somn
– tentă albăstruie a pielii (din cauza lipsei de oxigen din sânge)

Acidoza indusă de alimentație

Consumul excesiv de alimente și băuturi care produc aciditate în corp poate duce la instalarea acidozei. Nu pH-ul alimentului este cel care perturbă echilibrul din acid și alcalin din corp, ci modul în care el afectează această balanță după ce este digerat.

O recenzie din 2015 a arătat că dieta americanilor produce mult acid în corp. Aceasta este bazată pe:

– aminoacizi (care conțin sulf)
– carne
– ouă
– produse lactate
– sare
– acid fosforic (din băuturile răcoritoare)

Studiile au arătat că există o legătură posibilă între nivelurile crescute de acid din corp și apariția cancerului.

Citește și:

Aciditatea sângelui și cancerul

Acidoza indusă de medicamente

Unele medicamente eliberată pe bază de rețetă pot crește nivelul de acid din corp:

– beta-blocante
– antibacteriene (Trimetoprim)
– antiretrovirale
– statine

Factori de risc

Există anumite categorii de oameni care sunt mai predispuși la acidoză. Este vorba despre cei care:

– sunt supuși unor intervenții chirurgicale
– au astm
– se află în faza finală a bolii pulmonare obstructive cronice
– utilizează opioide
– suferă de diabet
– au probleme cu rinichii
– suferă de Sindromul Sjogren
– mănâncă multă carne
– consumă multă sare
– au un aport redus de fructe și legume
– fumează

Dacă corpul este prea acid din cauza dietei, se recomandă creșterea aportului de proteine din plante în defavoarea proteinelor animale, creșterea consumului de fructe, legume și mai ales de verdețuri.

Sursă: Beth Sissons, Kevin Martinez, What to know about acidosis, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326975.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.