Durere în ureche la înghițire – cauze

Durerea de ureche, la fel ca durerea de măsele, poate cauza un disconfort extrem, interferând cu activități zilnice obișnuite, precum mâncatul sau vorbitul.

Unele persoane pot experimenta dureri în ureche atunci când înghit. Cauza poate fi o infecție, localizată fie la nivelul urechii, fie a nasului, fie a gâtului.

Durere in ureche la inghitire: Evening tao – www.freepik.com

Infecția urechii

Infecțiile urechii sunt de obicei foarte dureroase. Pot să apară în contextul unei gripe sau răceli, a unei infecții sinuzale sau a unei crize de alergie.

Pe lângă durere în ureche (otalgie), infecția poate cauza și alte simptome precum:

– inflamație

– acumularea de lichid în interiorul urechii

– senzație de presiune în ureche

În cele mai multe cazuri, este vorba despre o infecție bacteriană sau virală a urechii medii. Cel mai des sunt întâlnite la copii. Circa 50% dintre bebeluși au un episod de otită până la vârsta de 1 an.

Simptomele otitei medii la copii sunt:

– febra
– otalgia, care se înrăutățește când pacientul se întinde în pat
– iritabilitate și plâns
– apetit scăzut
– pierderea echilibrului
– perturbarea somnului
– secreții de lichid din ureche
– dureri de cap

La adulți, otita medie se poate manifesta prin durere, febră ușoară, probleme de auz și secreții din ureche.

Medicul recomandă antibiotice în cazul infecțiilor ORL care nu se ameliorează într-o săptămână. La adulți, otita trece de la sine.

Infecția gâtului sau nasului

Chiar și atunci când infecția afectează nasul sau gâtul, pacientul poate acuza durere în ureche în momentul în care înghite.

Polipii nazali se pot mări atunci când nasul sau gura contactează un microb. Întrucât sunt conectați cu cavitatea nazală și cu partea superioară a gâtului, ei pot cauza blocaje dureroase.

Indiferent dacă este vorba despre o infecție nazală sau a gâtului, simptomele sunt aceleași:

– tuse

– gât uscat, iritat

– roșeață în spatele gurii

– ganglioni inflamați la nivelul gâtului

Alte cauze ale durerii în ureche la înghițire

O persoană care simte durere în ureche la înghițire poate suferi de asemenea de amigdalită. Infectarea amigdalelor poate rezulta în urma unei infecții complicate a gâtului.

Abcesul peritonsilar este o altă cauză posibilă a otalgiei, asociate cu amigdalita. Acesta se dezvoltă atunci când pacientul nu este tratat pentru amigdalită, iar puroiul se acumulează în jurul amigdalelor.

Durerea este de obicei mai puternică pe o parte a gâtului. Ea se poate extinde la ureche, îngreunând deschiderea gurii și mestecarea alimentelor.
Medicul poate prescrie un tratament antibiotic sau operația (se face o incizie și se drenează puroiul).

Nevralgie glosofaringiană

Nervul glosofaringean este localizat în gât și cap și de aceea el poate cauza o durere străpungătoare în jurul unei urechi, precum și durere la nivelul gâtului, feței, sub maxilar sau pe limbă.

Tratamentul este medicamentos. Doar în cazuri rare poate fi nevoie de operație.

Urechea înotătorului

Această infecție este des întâlnită la copii. Este cauzată de acumularea de apă în canalul urechii și de mediul umed, propice dezvoltării de bacterii și fungi.

Medicul va prescrie picături medicamentoase. Tratamentul durează 7-10 zile.

Disfuncția articulară temporo-mandibulară

Această afecțiune apare în momentul în care este afectată articulația ce face legătura între osul mandibular și craniu. Mestecatul alimentelor, vorbitul și înghițitul provoacă durere în urechi. Ea poate fi atenuată prin aplicarea de comprese reci sau calde, prin antiinflamatoare, analgezice și odihnă.

Ceară sau un obiect blocat în ureche

Orice obstrucție ORL poate cauza otalgie. Medicul trebuie să verifice dacă nu cumva pacientul are un obiect blocat în ureche sau acumulare de ceară.

Abces dentar

Infecțiile bacteriene care duc la colectarea de puroi la nivelul danturii sau a gingiilor și dezvoltarea de abcese dentare pot cauza durere de dinți și de urechi. Se recomandă tratament de urgență.

Când trebuie să mergi la medic

Durerea de ureche însoțită de febră și frisoane este întotdeauna un semnal de alarmă. Alte simptome care ar trebui să vă determine să mergeți la medic:

– lichid care curge din ureche
– pierderea auzului
– umflarea urechii la interior sau exterior
– durerea de ureche durează mai mult de câteva zile
– vărsături
– dureri în gât severe
– amețeală
– infecții ORL dese

Persoanele care suferă de diabet, boli neurologice, renale, pulmonare sau alte boli care slăbesc sistemul imunitar trebuie să se prezinte de asemenea la medic atunci când au dureri în urechi la înghițire.

Sursă: Alana Biggers, Bethany Cadman, Why do I feel pain in my ear when swallowing? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322129.php#takeaway

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.