Durere la nivelul axilei – ce poate însemna?

Durerea localizată la nivelul pieptului, mai ales în partea stângă, ridică întotdeauna semne de întrebare. Una din principalele temeri este posibilitatea unui atac de cord.

Ce poate însemna durerea care apare sub axila stângă? Deși este îngrijorătoare, de cele mai multe ori ea nu este provocată de o afecțiune foarte gravă.

Durere in zona axilei: Jcomp – www.freepik.com

Zona axilelor este extrem de sensibilă. Dat fiind că în acest loc se întâlnesc mușchii și țesuturile conjunctive, ganglionii limfatici și vasele de sânge, durerea poate avea cauze multiple.

Durere sub axila stângă – cauze

Deși în cele mai multe cazuri durerea sub brațul stâng nu înseamnă ceva grav, atunci când este însoțită de dureri la nivelul pieptului, maxilarului sau a gâtului, ea trebuie investigată de un medic.

Iată care sunt cauzele principale ale durerii de axilă:

• O întindere musculară

Orice leziune la nivelul mușchilor din jurul umerilor sau a axilelor poate provoca durere. Întinderile musculare sunt cel mai des întâlnite la persoanele care practică sport sau fac exerciții în mod regulat. Ele pot să apară și în urma întinderii forțate după un obiect sau a unei răsuciri greșite a corpului.

În aceste cazuri, durerea trebuie să dispară într-o săptămână. Dacă ea persistă mai mult de 7-10 zile sau chiar are tendința de a se înrăutăți, mergeți la medic.

• O reacție alergică

Axilele sunt sensibile la deodorantele pe care le folosim. Acestea conțin parfumuri și substanțe chimice care pot irita pielea. De asemenea, pielea de sub braț poate reacționa la detergenții și balsamurile folosite pentru spălarea hainelor, la săpunurile și gelurile de duș folosite la baie, sau la creme și loțiuni.

Dacă observați că un produs vă irită pielea, semnalați acest lucru unui medic dermatolog.

• Proceduri cosmetice

Epilarea părului din zona axilelor, fie prin utilizarea lamei de ras sau a altor tehnici, poate duce la apariția unor chisturi sau a unor iritații.

Infecții ale pielii

Durerea, roșeața, umflătura și mâncărimea din zona axilei se pot datora și unei infecții a pielii. Pielea de sub braț este caldă și umedă, fapt care încurajează dezvoltarea bacteriilor.

Există și infecții fungice care se pot dezvolta sub braț. Acestea produc de asemenea durere și iritații.

Cremele cu antibiotice sunt recomandate doar în cazuri severe. Păstrarea pielii curate și uscate pot ajuta la tratarea și prevenirea infecțiilor.

Hidradenita

Această afecțiune apare atunci când foliculii de păr și glandele se înfundă. Cel mai des se dezvoltă în zona axilelor, unde pielea este expusă la fricțiuni. Hidradenita sau hidrosadenita se manifestă la fel ca acneea. Poate duce la formarea mai multor furuncule sau chisturi. Pielea este foarte dureroasă și sensibilă.

Tratamentul principal constă în administrarea de medicamente antiinflamatoare. În cazuri severe, poate fi nevoie de operație.

Virusul varicelo-zosterian

Acest virus este responsabil pentru apariția zonei zoster și a varicelei. Ambele afecțiuni pot să apară sub braț, deși în cazul varicelei, zonele de manifestare sunt fața, spatele și pieptul.

Primul semn este durerea și senzația de furnicături în zona afectată. Varicela produce febră, dureri de cap, frisoane și stomac deranjat.

Se recomandă medicamente antivirale pentru atenuarea simptomelor.

Noduli limfatici inflamați

Ganglionii limfatici sunt grupuri mici de țesuturi care ajută la filtrarea toxinelor din limfă și furnizarea de celule albe imunitare pentru combaterea bolilor.

În regiunea axilelor se găsesc mulți ganglioni limfatici. Aceștia se pot inflama ca urmare a unei reacții imune la o infecție sau o boală.

Ganglionii limfatici umflați de sub braț pot cauza durere, sensibilitate sau noduli.

În cazul în care aceștia nu se micșorează la loc după o răceală sau infecție, trebuie să mergeți la doctor.

Psoriazis

Această afecțiune autoimună poate forma plăci chiar și sub braț. Tratamentul presupune utilizarea de medicamente topice și interne.

Daune nervoase

Afectarea unor nervi, datorate unei leziuni fizice, a unui accident, a unei căzături sau unui antrenament sportiv, poate provoca dureri de axilă, furnicături, amorțire, senzație de arsură.

Diabetul sau neuropatia pot cauza leziuni la nivelul nervilor.

Angina

Această afecțiune apare atunci când fluxul sanguin către inimă este redus, iar cauza poate fi îngustarea sau blocarea arterelor conectate cu inima.

Pe lângă durerea de axile, angina poate afecta și alte zone, precum umerii, spatele, gâtul și maxilarul.

Cancer

Durerea sub braț care persistă mult timp poate semnala, în cazuri rare, o tumoare canceroasă, precum cancer mamar.

Ganglionii limfatici de sub braț se umflă în cancer, devin dureroși și incomozi.

Sursă: Jon Johnson, Deborah Weatherspoon, What causes pain under the left armpit? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327152.php

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.