Hipotiroidismul și depresia au simptome comune – cum le deosebești?
Știați că afecțiunile tiroidiene și cele psihiatrice au simptome asemănătoare? Dr. Elena Iuliana Pașcu, specialist în endocrinologie și nutriție de la Spitalul Sanamed din București, spune că bolile tiroidiene pot fi uneori confundate cu tulburări mentale, precum depresia sau anxietatea.
Acest lucru este adevărat mai ales în cazul hipotiroidismului. Când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, multe funcții din corp încetinesc.
Legătura dintre depresie și hipotiroidism
Astfel se explică de ce femeile cu hipotiroidie se simt deprimate, obosite și lipsite de energie. Toate aceste simptome sunt întâlnite atât în hipotiroidism, cât și în depresia clinică sau în disfuncțiile cognitive.
Citește și:
Hipotiroidismul – una din cauzele oboselii și a creșterii în greutate la femei
La persoanele cu vârsta peste 60 de ani, tulburările de dispoziție și dificultățile de concentrare sunt de multe ori singurele simptome ale hipotiroidismului.
Hipotiroidismul și depresia – simptome comune:
– stare depresivă
– oboseală
– balonare
– creștere în greutate
– dificultăți de concentrare
– scăderea memoriei
Cum facem diferența între depresie și hipotiroidism
Pe lângă depresie, fiecare afecțiune are simptomele ei specifice. Cunoașterea lor ne poate ajuta să le deosebim mai bine:
Simptome specifice depresiei:
– insomnie
– neliniște, incapacitatea de a sta într-un loc
– sentimentul de inutilitate
– învinovățire nejustificată
– gânduri de moarte sau suicid
Simptome specifice hipotiroidismului:
– senzație constantă de frig, sensibilitate crescută la frig
– constipație
– crampe sau rigiditate musculară
– piele uscată, păr uscat
– căderea părului
– răgușeală
– ritm cardiac lent
Afecțiunile glandei tiroidiene sunt depistate prin teste de sânge și ecografie.
Medicul endocrinolog poate solicita analize sangvine pentru măsurarea funcției tiroidiene și confirmarea diagnosticului de hipotiroidism.
Testarea nivelurilor de T3 și T4 (hormoni tiroidieni) din sânge pot dezvălui o tulburare a glandei tiroide.
Citește și:
Sunătoarea îmbunătățește stările sufletești ale persoanelor cu hipotiroidism
Combinația de antidepresive și hormoni sintetici
Când simptomele de hipotiroidism sunt interpretate drept depresie, pacienții primesc antidepresive în loc de medicamente pentru tiroidă. Depresia se ameliorează, dar boala tiroidiană rămâne în continuare nediagnosticată și netratată.
Este foarte important ca pacientul să primească un diagnostic corect, deoarece medicamentele pentru depresie cu pot interfera cu medicamentele hormonale.
Tratamentul cu antidepresive pot reduce și mai mult funcția glandei tiroide, agravând hipotiroidismul. Litiul, unul din cele mai uzitate medicamente pentru depresia bipolară poate crește în schimb nivelul hormonului tiroidian (hipertiroidism).
În schimb, adăugarea medicamentelor pentru tiroidă la persoanele depresive (inclusiv la cele care au o funcție tiroidiană normală), poate îmbunătăți dispoziția.
Liotironina (hormonul T3) și levotiroxina (T4) sunt cele mai des folosite în terapia anti-depresie. un studiu a arătat că 25% din cei care au luat hormoni T3 au raportat o ameliorare a simpotmelor de depresie.
Surse:
- When depression starts in the neck: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2636754/
- Dr. Elena Iuliana Pașcu, Hipotiroidismul și depresia. Legături periculoase, Corpul meu, Revista Farmacia Ta, Nr. 202, Octombrie, 2019, pp. 38-41