5 simptome neobișnuite de astm

Astmul este o afecțiune care îngustează și inflamează căile respiratorii, stimulând totodată o producție excesivă de mucus . Fiecare persoană experimentează boala în mod diferit.

Există cazuri în care astmul este doar o problemă minoră, cazuri când boala poate interfera cu activitățile zilnice și cazuri în care pacientul poate avea atacuri severe și periculoase.

Simptome de astm mai putin cunoscute: Freepik – www.freepik.com

Simptomele clasice de astm sunt:

respirația scurtă

– dureri în piept

– perturbarea somnului (din cauza dificultăților respiratorii)

– respirație șuierătoare

– atacuri de tuse sau strănut (acestea se înrăutățesc în momentul în care pacientul răcește sau este gripat)

American Academy of Allergy Asthma & Immunology atrage atenția că simptomele pot varia de la o persoană la alta.

5 simptome neobișnuite de astm

Există o serie de semne mai puțin specifice, care pot indica prezența acestei afecțiuni și pe care trebuie să le știm.

Citește și:

Leacuri de casă pentru astm – prof. univ. dr. Constantin Milică

Tusea uscată

Tusea seacă persistentă poate semnala diferite afecțiuni, inclusiv astm. De altfel, mulți din cei cu astm raportează acest unic simptom: tuse uscată în timpul nopții.

Dificultăți de somn

Trezitul în timpul nopții din cauza tusei sâcâietoare sau a dificultăților respiratorii pot indica prezența astmului. Este important să se ia măsuri pentru controlul simptomelor nocturne, deoarece privarea de somn poate afecta sănătatea și productivitatea.

Respirație accelerată

Un semnal de alarmă este nevoia de a respira o dată la fiecare 2 secunde în stare de repaus. Dacă observați o accelerare și o îngreunare a respirației, mergeți de urgență la medic. Acest lucru este valabil și în cazul copiilor.

Oboseală după efort fizic

10-20% din persoanele cu astm afirmă că exercițiile fizice declanșează durere în piept, dificultăți respiratorii și respirație șuierătoare. Aceste simptome apar la 5-20 de minute după exerciții. Este important să întrebați medicul dacă trebuie să luați anumite medicamente pentru controlul simptomelor.

Citește și:

Remedii naturiste pentru astm bronșic recomandate de prof. Ovidiu Bojor

Indigestie

Refluxul de acid, care înseamnă urcarea conținutului stomacului în esofag, irită căile respiratorii și provoacă, în multe cazuri, simptome sau atacuri de astm.

Factori de risc și factori declanșatori implicați în astm

Persoanele care fumează, au un istoric de astm în familie, au suferit infecții respiratorii virale în copilărie sau sunt expuse la mucegai, praf, substanțe chimice în mod regulat, sunt mai predispuse la astm.

Totodată, persoanele cu alergii, cei care locuiesc în zone foarte populate (aproape de șosea), adulții și copiii obezi au șanse mai mari să dezvolte astm. 

Fumul de țigară, toxinele și alergenii din aer (polenul florilor, praful, mucegaiul, părul de animale), sinuzita, gripa, aerul rece, aditivii alimentari (sulfiții și alți conservanți), stresul cronic, emoțiile puternice și anumite medicamente (ex. beta-blocante, aspirină, ibuprofen, naproxen) sunt factori declanșatori comuni ai crizelor de astm.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘9140, 3211, 5194′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Beth W. Orenstein, Farrokh Sohrabi, 6 Surprising Symptoms of Asthma, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/pictures/surprising-symptoms-of-asthma/

2. Mayo Clinic, Asthma: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653

3. Markham Heid, Sanjai Sinha What Causes Asthma and Asthma Flare-Ups, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/asthma/causes-asthma-flare-ups/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.