Stresul emoțional afectează oasele femeilor dupa menopauza

Printre factorii care influențează sănătatea oaselor se numără aportul insuficient de calciu, vârsta înaintată, hormonii (menopauza, hipertiroidismul, amenoreea), sedentarismul, consumul excesiv de alcool și tutun, tratamentele cu corticosteroizi și alte medicamente.

Femeile au un risc mai mare de osteoporoză decât bărbații, deoarece în cazul lor, pierderea de țesut osos este mai accentuată.

Stresul emotional afecteaza oasele la femei: irishmirror.ie

Un studiu recent a arătat că există și factori psihologici care pot avea un impact asupra densității osoase. Se pare că relațiile sociale stresante pot vătăma osoase la femeile aflate în perioada de după menopauză.

Citește și:

Poartă grijă de oasele tale până nu e prea târziu – 10 sfaturi de la experți

Studiul a fost publicat în Journal of Epidemiology & Community Health. Cercetătorii au plecat de la prezumția că stresul psihologic este un factor de risc bine-cunoscut pentru numeroase boli cronice.

Stresul psihologic se referă la modul în care, cineva care se confruntă cu o situație dificilă, reacționează pe plan emoțional. Câteva exemple de situații dificile care produc stres emoțional: 

– problemele în căsnicie

– divorțul

– plecarea copiilor de acasă

– singurătatea

– decesul unei persoane dragi

– abuzul

– problemele de sănătate

– problemele financiare

Oamenii de știință au evaluat datele a 11.020 de femei postmenopauzale, implicate în studiul Women’s Health Initiative (WHI) început în anul 1993.

Studiul a fost unul de lungă durată, care a avut ca scop evaluarea strategiilor de prevenire a bolilor de inimă, a cancerului de sân și colorectal și a fracturilor osteoporotice la femeile postmenopauzale.

Citește și:

Trifoiul roșu stopează pierderea osoasă la femeile de vârstă menopauzală

Cercetătorii au colectat datele legate de densitatea osoasă la începutul studiului și le-au reactualizat după o monotorizare de 6 ani.

Femeile au completat la începutul studiului chestionare cu informații despre factorii de stres psihologici din viața lor socială (relații și interacțiuni sociale negative).

După 6 ani, cercetătorii au descoperit că participantele care au raportat cel mai mare nivel de stres social au prezentat o densitate minerală osoasă mai mică.

Aceste rezultate au fost obținute după eliminarea altor factori de influență, precum vârsta, educația, bolile curent, greutatea corporală, consumul de alcool sau tutun, utilizarea terapiei hormonale, nivelul de activitate fizică și istoricul de fracturi.

Cumpără de aici remedii naturiste pentru osteoporoză:
[wcepe_products ids=’10588, 11037, 11100′ button=’Cumpără aici’]

Densitatea minerală osoasă scăzută a fost observată mai cu seamă la nivelul șoldului, coloanei vertebrale lombare și a gâtului femural.

Autorii sunt de părere că stresul poate afecta oasele din cauză că acesta crește nivelul de cortizol din sânge.

Este însă nevoie de mai multe studii pentru confirmarea acestor rezultate.

Citește și:

Remedii apicole pentru osteoporoză

Surse:

1. British Medical Journal, Poor quality social relationships linked to bone loss in postmenopausal women: https://www.bmj.com/company/newsroom/poor-quality-social-relationships-linked-to-bone-loss-in-postmenopausal-women/
2. Havard Health Publishing, Difficult relationships linked to bone loss: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/difficult-relationships-linked-to-bone-loss
3. Mayo Clinic, Bone health: Tips to keep your bones healthy: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/bone-health/art-20045060

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.