De ce femeile se lasă mai greu de fumat decât bărbații

În ciuda tuturor mesajelor înfiorătoare despre efectele devastatoare ale fumatului care apar pe pachetele de țigări, o parte mare a populației continuă să fumeze.

Consumul de tutun este unul din principalii factori de risc ai decesului prematur. Numărul femeilor fumătoare a crescut foarte mult în ultimul secol.

Fumatul la femei

De ce fumează femeile?

Fumatul este un gest care sfidează feminitatea în toate înțelesurile ei. Pentru majoritatea femeilor, fumatul are ca scop:

– interacționarea cu alte persoane

– crearea unei imagini

– controlarea emoțiilor

– sau crearea unei identități

Multe femei folosesc fumatul pentru a socializa sau pentru a se integra în anumite contexte.

În egală măsură, fumatul constituie o modalitate de a umple timpul, de a alunga plictiseala, de a-și „descărca nervii”, de a se calma, de a se ascunde în spatele fumului.

Femeile tinere fumează din motivul de a fi acceptate într-un grup, de a atrage un bărbat, de a-și manifesta rebeliunea, de a se distra.

Citește și:

Cel mai bun leac pentru cei care vor să se lase de fumat

Consecințele fumatului la femei

Din păcate, fumatul nu este cea mai bună metodă de distracție. Comparativ cu nefumătoarele, femeile care fumează au un risc crescut de:

– menstruații neregulate sau dureroase

– deficit de estrogen (care poate duce la oboseală, schimbări de dispoziție, uscăciune vaginală)

– menopauză prematură

– înrăutățirea simptomelor de menopauză

– dificultăți în a rămâne însărcinate

Persoanele care fumează sunt mai predispuse la boala pulmonară obstructivă cronică. Dificultățile respiratorii provocate de această afecțiune tind să se agraveze în timp. Cele mai multe victime sunt femei.

La persoanele sub 50 de ani, principala cauză a bolilor de inimă este fumatul. Comparativ cu bărbații, femeile fumătoare cu vârsta peste 35 de ani sunt mai predispuse la deces din cauze cardiovasculare. Iar cele care iau și anticoncepționale, au un risc și mai mare de afecțiuni cardiace.

Fumatul este asociat cu numeroase tipuri de cancere: pulmonar, bucal, pancreatic, renal, hepatic, vezical și colorectal. Femeile care fumează tutun pot suferi de cancer cervical și pot muri din cauza cancerului pulmonar.

Bebelușii expuși la nicotină în timpul sarcinii pot dezvolta probleme înainte sau după naștere. Aceștia se pot naște prematur, pot avea defecte de naștere, pot fi subponderali, pot avea probleme cu dezvoltarea creierului, pot muri din cauza sindromului morții subite la sugari.

Un studiu prezentat la congresul Canadian Cardiovascular Congress din 2019 a arătat că femeile renunță mai greu la fumat decât bărbații. Motivele din spatele atașamentului față de tutun la femei sunt de natură socială, psihică (depresie, anxietate) sau fizică (hormoni).

Lipsa de acces la medicamente (gume, pastile, inhalatoare, plasturi), și terapii împotriva fumatului este o altă cauză pentru care femeile continuă să practice acest obicei vicios.

Acest studiu arată că femeile au nevoie de mai mult sprijin în ceea ce privește lupta contra fumatului. Iar acest sprijin poate însemna programe de renunțare la tutun și planuri personalizate.

Citește și:

Rugăciunea celui care vrea să se lase de fumat către Sfântul Efrem

Surse:

1. Lorraine Greaves, The Meanings of Smoking to Women and Their Implications for Cessation, Int J Environ Res Public Health. 2015 Feb; 12(2): 1449–1465: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344676/

2. Smokefree.gov, Smoking’s Impact on Women’s Health: https://women.smokefree.gov/quit-smoking-women/what-women-should-know/smokings-impact-on-women

3. Adriana Boată, TUDIU. Femeile au o probabilitate cu 50% mai mică de a renunța la fumat, comparativ cu bărbații, Raportul de Gardă.ro: https://raportuldegarda.ro/articol/studiu-femei-probabilitate-50-mica-renunta-fumat/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.