2 din 3 femei se trezesc noaptea pentru a merge la toaletă. Care sunt cauzele?

Deși problemele urinare sunt mai des întâlnite la bărbații, se pare că și femeile sunt afectate în număr destul de mare.

Rezultatele unui sondaj realizat pe 2.000 de femei din California cu vârsta de este 40 de ani a arătat că două din trei femei se trezesc o dată pe noapte din cauza vezicii urinare pline. Circa 50% din acestea merg chiar de 2-3 ori la baie în timpul nopții.

Urinari frecvente noaptea – cauze posibile

Nicturie – cauze posibile

Trezirea în timpul nopții pentru a folosi toaleta se numește în limbaj medical „nicturie”.

Dacă în cazul bărbaților motivul urinării excesive nocturne o constituie prostata mărită, la femei această problemă nu este neapărat asociată cu o boală a tractului urinar, precum vezica urinară hiperactivă sau incontinența de stres.

Printre factorii de risc se numără:

– vârsta înaintată

– menopauza (bufeurile)

– utilizarea de estrogen la nivel vaginal

– histerectomia

În cazul în care rezultatele acestui sondaj ar putea fi aplicate la populația generală, cercetătorii ar putea concluziona că în cazul celor mai multe femei cu nicturine, problema nu se datorează unei afecțiuni renale.

Citește și:

Urinările frecvente – ce cauze pot avea și când trebuie să mergi la medic

Cauze medicale ale nicturiei:

• Nivel crescut de zahăr în sânge. Excesul de zahăr se scurge în urină împreună cu o cantitate mare de apă).

• Nivel crescut de calciu în sânge. Este valabilă aceeași explicație ca mai sus.

• Diabet insipid. Din cauza insuficienței de hormon antidiuretic, corpul nu poate reține în mod optim apa.

• Infecții ale tractului urinar. Bacteriile prezente în urină pot duce la inflamarea vezicii urinare și la urinări frecvente.

• Administrarea de diuretice. Acestea stimulează producția de urină.

• Apneea de somn și sindromul picioarelor neliniștite. Aceste tulburări de somn pot alimenta tendința de a merge la baie în timpul nopții.

• Retenția de apă. Excesul de apă acumulat la nivelul picioarelor în timpul zilei poate migra către rinichi, ajungând în timpul nopții în urină. Edemele pot cauza urinări excesive atât noaptea, cât și ziua.

• Consum crescut de lichide și sare. Nu doar apa mărește diureza, ci și alimente sărate și băuturile cu alcool sau cafeină consumate în cursul serii.

• Hipertensiune arterială. Un studiu apărut în anul 2019, realizat de japonezi, a arătat că micțiunile nocturne cresc riscul de hipertensiune arterială cu 40%. 

Cum să eviți nicturia

Interesant este că doar 25% dintre respondente cu nicturie au spus că sunt deranjate de faptul că trebuie să te trezești noaptea pentru a urina.

Deși nu provoacă un disconfort accentuat, nicturia poate avea unele consecințe, precum perturbarea somnului, risc de căzături și vătămări.

Citește și:

Probleme urinare la femei – simptome și tratament naturist

Deși nu ai motive întemeiate să crezi că urinările excesive din timpul nopții ascund o boală, este bine să mergi la medic.

Pentru a preveni nicturia, redu consumul de lichide spre seară. Evită să mai bei ceva cu 4-5 ore înainte de culcare.

Limitează consumul de cafea și alte băuturi cu cafeină. Bea alcool cu moderație.

Surse:

1. Howard LeWine, Full bladder wakes 2 in 3 women at night, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/full-bladder-wakes-2-3-women-night-201412127585

2. Adriana Boată, STUDIU. Urinarea frecventă în timpul nopții ar putea fi un semn de hipertensiune arterială, Raportul de Gardă.ro: https://raportuldegarda.ro/articol/studiu-urinare-frecvent-noapte-hipertensiune-arteriala/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.