Murmur cardiac – ce înseamnă și din ce cauze apare

Murmurul cardiac este un sunet pe care inima îl face în timpul ciclului cardiac (bătăile inimii), mai precis în momentul închiderii valvelor.

El poate fi inofensiv sau poate indica o problemă la inimă.

Murmur cardiac – cauze

Persoanele care au murmur cardiac nu prezintă simptome. Acest sunet îl poate auzi doar medicul, cu ajutorul unui stetoscop.

Este descoperit de regulă în urma unei examinări fizice din cauza unui alt simptome, precum o durere pectorală, dificultăți respiratorii, oboseală sau cianoză.

Murmurul cardiac se aude ca un susur sau foșnet. El poate fi congenital (prezent în momentul nașterii), sau poate să apară mai târziu în viață.

Murmur cardiac la copii – murmurul cardiac „inocent”

Atunci când zgomotele inimii nu sunt periculoase și nu necesită tratament, ele se numesc murmure cardiace „inocente”.

Murmurul cardiac inocent este sunetul produs de sângele care circulă prin camerele inimii și valve, sau prin vasele de sânge din apropierea inimii.

El este mai des întâlnit la copii și este considerat un murmur funcțional sau fiziologic.

Murmurul cardiac inocent poate să apară și să dispară. El se intensifică în momentul în care copilul simte frică sau entuziasm. Nici în acest caz sunetele inimii nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Pentru a se asigura că murmurul auzit este inocent, medicul va prescrie alte teste. Dacă se dovedește a fi inofensiv, copilul nu va avea nevoie de medicamente, nici de restricții în dietă sau mișcare fizică.

În cele mai multe cazuri, murmurul cardiac inocent dispare când copilul ajunge adult.

Murmurul cardiac care poate semnala o afecțiune

La copii, murmurul cardiac congenital poate fi cauzat de o gaură în inimă (gravitatea cazului depinde de cât de mare este gaura) sau de anomalii ale valvelor (ex. valva nu se închide complet). Defecțiunile valvelor pot să apară și mai târziu, din cauza unei boli, precum febra reumatică, boala arterelor coronariene, endocardită infecțioasă, sau din cauza îmbătrânirii.

Anemia, febra, sarcina sau hipertiroidismul pot determina de asemenea apariția murmurului cardiac.

Murmurul cardiac anormal poate indica o afecțiune cardiacă atunci când este însoțit de alte simptome, precum:

• Albăstrirea pielii (buzele, vârfurile degetelor de la mâini)

• Umflare sau creștere bruscă în greutate

• Scurtarea respirației

• Tuse cronică

• Ficat mărit

• Mărirea venelor de la nivelul gâtului

• Lipsa poftei de mâncare și probleme de creștere la bebeluși

• Transpirații abundente (inclusiv în stare de repaus)

• Dureri în piept

• Amețeală, leșin

Când murmurul apare între bătăile inimii (când cardul se află în stare de repaos), el este numit murmur diastolic. Cel care apare în momentul contracțiilor musculare, se numește murmur sistolic.

Surse:

1. American Heart Association, Heart Murmurs: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-murmurs

2. Mayo Clinic, Heart Murmurs: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-murmurs/symptoms-causes/syc-20373171

3. Texas Heart Institute, Heart Murmurs: https://www.texasheart.org/heart-health/heart-information-center/topics/heart-murmurs/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.