Durerea de tâmple – când înseamnă mai mult decât o migrenă

De obicei, când avem o durere puternică de cap, tindem să credem că este vorba despre o migrenă. Simptomul specific este durerea de tâmple, pe o parte a capului.

Există și cazuri când durerea de tâmple poate însemna altceva. De pildă, când durerea trepidantă se transformă într-o durere constantă, diagnosticul poate fi „arterită temporală”.

Durerea de tample – cauze: verywellhealth.com

Ce este artrita temporală?

Artrita temporală mai este cunoscută sub numele de „artrita craniană” sau „arterita cu celule gigante. Apare în urma inflamării arterelor temporale, care se află pe lateralele capului.

Provoacă dureri mari și este mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Totodată, segmentul de vârstă cel mai afectat este 50-50+.

Simptome

Cei afectați spun că durerea este severă și se manifestă sub formă de pulsații și o senzație arzătoare. Apare de regulă doar pe o parte a capului.

Scalpul și tâmplele sunt foarte sensibile și dureroase la atingere. Maxilarul doar în timpul mestecării. Durerea poate fi însoțită de alte simptome, precum febră ușoară, oboseală, scăderea apetitului sau scăderea în greutate.

Cauze

Nu se cunoaște cu exactitate cauza declanșării acestor dureri. Însă medicii cred că este vorba despre un răspuns imun greșit. Anticorpii atacă pereții vaselor de sânge, ducând în cele din urmă la inflamații, îngustarea graduală a vaselor afectate și reducerea circulației sangvine.

În această situație, există riscul de blocare a arterelor. Dacă se blochează artera care aprovizionează retina, vederea poate fi pusă în pericol. Dacă este afectată artera care susține creierul, poate să apară un accident vascular cerebral.

Iată de ce arterita temporală trebuie depistată din timp și tratată corespunzător.

Arterita temporală – tratament

Dacă durerea de cap pe care o aveți seamă cu durerea descrisă mai sus, mergeți la medic. În cazul în care acesta bănuiește că ar putea fi arterită temporală, va recomanda o analiză de sânge menită să verifice rata de sedimentare a sângelui. Dacă testul indică o rată mare, acest lucru poate indica o inflamație în corp.

Pentru confirmarea diagnosticului este necesară biopsia (examinarea unei părți a vasului de sânge sub microscop). Este extrem de important ca medicul să pună diagnosticul corect înainte de a prescrie un tratament, deoarece acesta poate însemna administrarea de steroizi pe termen lung.

Aceste medicamente sunt asociate cu efecte secundare, de aceea trebuie administrate doar atunci când este necesar.

Unii medici pot prescrie terapia cu steroizi ca măsură de precauție până sunt gata rezultatele biopsiei. Durata tratamentului va fi în primă fază cel puțin 30 de zile, urmând ca doza să scadă treptat.

Pentru prevenirea recidivării, pacientul poate fi pus sub un tratament cu doze mici de steroizi pe o perioadă de 1-2 ani.

Diferența dintre migrene și arterită temporală

Dat fiind severitatea arteritei temporale și a riscurilor asociate cu tratamentul medicamentos, este extrem de important să facem diferența între durerile de cap cauzate de migrene și durerile de cap provocate de această boală.

De regulă, o persoană care are o migrenă va simți o sensibilitate crescută la lumină și la zgomote și va avea o stare generală de rău (uneori cu greață și vărsături). Atacul migrenos durează de obicei câteva ore sau zile.

Când aceste dureri apar ocazional, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Însă durerile care apar des (de mai multe ori pe săptămână), se permanentizează și interferează cu activitățile zilnice, necesită un control medical.

Sursă: Harvard Medical School, What’s that constant headache pain in the temples? https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/whats-that-constant-headache-pain-in-the-temples

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.