Virusul gripal B – simptome, complicații, tratament și prevenire

Virusurile sunt responsabile pentru cele mai multe afecțiuni respiratorii. Ele apar cu precădere în lunile de iarnă și afectează nasul, gâtul și plămânii.

Simptomele de gripă sau răceală sunt ușor de recunoscut: nas înfundat, rinoree, dureri corporale, tuse, dureri în gât. Virusurile se răspândesc ușor, prin contactul cu o suprafață atinsă de persoana infectată și atingerea gurii sau a nasului.

Virusul gripal B – simptome, factori de risc, tratament: globalbiodefense.com

Tipuri de virusuri gripale

Există 4 tipuri principale de virusuri gripale:

• virusul gripal A
• virusul gripal B
• virusul gripal C
• virusul gripal D

Din toate cele 4 tipuri, virusul A și virusul B sunt cele mai puternice. Ele sunt responsabile în mare parte pentru epidemiile de gripă din timpul iernii.

Citește și LĂPTIȘORUL de MATCĂ poate preveni epidemiile de GRIPĂ și INFECȚII virale acute

Virusul C provoacă afecțiuni respiratorii mai ușoare și nu este implicat în epidemii. Iar virusul D este întâlnit cu precădere la bovine și nu la oameni.

Virusul gripal B – simptome

Afecțiunile respiratorii cauzate de virusul B debutează prin congestia nazală sau secreții nazale abundente. Persoana afectată poate acuza de asemenea:

– o stare generală de rău
– tuse (cel mai probabil tuse uscată)
– dureri în gât
– dureri corporale
– dureri musculare
– dureri de cap
– oboseală extremă (epuizare)

În unele situații, virusul gripal B provoacă febră și fierbințeală, vărsături și diaree, mai ales la copii.

Întrucât răceala și gripa au simptome asemănătoare, le putem departaja prin debutul lor. Simptomele de gripă debutează brusc, iar simptomele de răceală se instalează treptat.

Diferența dintre virusul gripal B și virusurile A și C

Nu în mod întâmplător virusul gripal A este cel mai cunoscut. Spre deosebire de virusul B, este asociat cu o formă de gripă mai ușoară. Dar comparativ cu virusul C, virusul B provoacă simptome mai severe.

O altă deosebire este că virusul A poate afecta și animalele, în timp virusul B este întâlnit doar la oameni. Cei mai mulți pacienți infectați cu virusul gripal B sunt copiii.

Citește și 5 remedii pentru RĂCEALĂ și GRIPĂ, confirmate științific

Posibile complicații

La majoritatea pacienților, gripa dispare de la sine, fără tratament. Însă persoanele în vârstă (peste 65 de ani) care contactează virusul gripal B sunt mai sensibile la complicații. Una din ele este infecția urechii.

De asemenea, copiii, femeile însărcinate și persoanele cu anumite boli cronice (ex. cancer, diabet, boli de inimă, tulburări neurologice) pot fi mai predispuse la complicații, precum:

– infecții ORL

– infecții ale sinusurilor

– pneumonie

– bronșită

În aceste cazuri se recomandă internarea în spital pentru acordarea unui tratament adecvat.

Trebuie să știți de asemenea că gripa în general agravează simptomele altor boli respiratorii, precum astm sau boala pulmonară obstructivă cronică.

Când trebuie să mergi la medic

Dacă tu sau copilul tău suferiți de următoarele simptome, trebuie să mergeți imediat la medic:

– incapacitatea de a urina

– febră sau tuse care nu se ameliorează sau recidivează și se agravează

– dureri musculare severe

– înrăutățirea altor boli cronice

– dificultatea de a respira

– dureri în piept

– amețeli persistente

– convulsii

– tuse cu mucus galben sau verde

– febră peste 38,3 grade Celsius

Opțiuni de tratament

Gripa trece de obicei în 2 săptămâni. Pe parcursul bolii se recomandă repaus la domiciliu, evitarea contactului cu alte persoane și consum crescut de lichide.

În cazurile severe de gripă cauzată de virusul A sau B, doctorul poate recomanda pastile antivirale, precum Tamiflu sau Relenza. Aceste medicamente reduc durata simptomelor cu 2 zile, însă trebuie luate imediat după debutul bolii.

Citește și CEAI cu efecte ANTI-GRIPALE puternice

Cea mai importantă măsură de prevenire a gripei este igienizarea corectă a mâinilor. Dacă sunteți bolnav, acoperiți-vă gura când tușiți și nasul când strănutați. Evitați contactul cu alte persoane, mai ales cu spațiile aglomerate.

Spălați-vă pe mâini cât mai des!

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4503, 4445, 4447, 3694′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Amanda Barrell, Alana Biggers, What is influenza B and what does it do? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326679.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.