Care sunt stadiile CANCERULUI OVARIAN – ce trebuie să știi

Cancerul ovarian este unul din cele mai frecvente cancere care afectează aparatul reproducător al femeii. Se dezvoltă sub forma unei tumori maligne la nivelul ovarelor.

Vestea bună este acest tip de cancer are șanse mari (90%) să fie vindecat dacă este descoperit în primele faze. Vestea proastă este că de cele mai multe ori, el este depistat în stadii avansate, când deja a ajuns la metastaze.

Stadiile cancerului ovarian

Simptome de cancer ovarian

• umflarea ovarului afectat (creșterea în volum)
• umflarea abdomenului
• umflarea picioarelor (edeme)
• senzație frecventă de balonare
• greață, indigestie
• dureri abdominale
• dureri la nivelul picioarelor
• urinări frecvente
• sângerări sau secreții vaginale neobișnuite

Citește și 3 simptome de CANCER OVARIAN pe care femeile le ignoră (+ analize indicate)

Factorii de risc implicați în apariția cancerului ovarian

Dacă ai sau ai avut în familie rude cu cancer de sân sau de ovare, există riscul să îl moștenești și tu. Există anumite mutații genetice (genele BRCA1 și BRCA2) care cresc riscul de cancer și se transmit de la o generație la alta. 10-15%% dintre cazurile de cancer ovarian se datorează factorilor genetici.

Unele femei se nasc cu predispoziția spre cancer ovarian, din cauza unei boli, precum sindromul Lynch, sindromul Peutz-Jeghers sau sindromul Gorlin. Altele pot dezvolta cancer ovarian din cauza endometriozei.

Vârsta este un alt factor de risc. Majoritatea cancerelor ovariene sunt depistate la femeile de 50-60 de ani.

Obezitatea, nenașterea de copii, infertilitatea și administrarea de hormoni sintetici sunt alte elemente care măresc șansele apariției cancerului ovarian.

Stadiile cancerului ovarian

Este foarte important, ca pe lângă simptomatologie și factori de risc, să cunoști și care sunt stadiile de evoluție a cancerului ovarian, pentru a primi tratamentul potrivit.

Stadiile sunt cuprinse între 1 și 4 și sunt clasificate în funcție de dimensiunea tumorii și de cât de departe au ajuns metastazele.

Pentru a stabili etapa la care se află un cancer ovarian, medicul va lua în considerare 3 aspecte:

• cât de mare este tumora (dacă ea s-a răspândit mai departe de ovare și trompele uterine)
• ganglionii limfatici (investigarea zonelor din proximitatea glandelor limfatice pentru depistarea cancerului)
• metastazele (depistarea altor zone în care ar fi putut ajunge cancerul, precum plămâni, ficat sau oase).

Cancer ovarian în stadiul 1

Cancerul ovarian poate afecta unul sau ambele ovare, sau trompele uterine. El poate fi localizat uneori și pe suprafața ovarelor, sau poate fi detectat în lichidul abdominal sau pelvian.

Dacă nu a apucat să se răspândească la nodulii limfatici, boala este într-un stadiu incipient. În primă fază, cancerul ovarian nu provoacă simptome foarte puternice – doar inflamarea ovarului afectat.

Cancer ovarian în stadiul 2

În această fază, boala este împărțită în 3 subcategorii:

Subcategoria 1 – cancerul afectează doar un ovar sau doar una din trompele uterine

Subcategoria 1b – ambele ovare sunt afectate sau trompele uterine

Subcategoria 1c – țesuturile din jurul tumorii s-au rupt în timpul operației, tumora a crescut pe exteriorul ovarelor sau a trompelor uterine, sau celulele maligne sunt depistate în lichidul abdominal sau pelvian.

Cancerul ovarian aflat în stadiul 2 este deja răspândit la vezică, uter, rect sau colon. Însă nu a ajuns încă la ganglionii limfatici sau la regiunile din spatele pelvisului.

Citește și ALIMENTE care protejează împotriva CANCERULUI OVARIAN

Cancer ovarian în stadiul 3

Cancerul afectează unul sau ambele ovare sau trompe uterine, sau peritoneul. Este răspândit la organele din apropierea pelvisului și la ganglionii limfatici.

Există 3 subcategorii ale cancerului în stadiu 3:

Subcategoria 3a1 – cancerul a ajuns în spatele pelvisului, dar nu mai departe

Subcategoria 3a1 – cancerul s-a răspândit la organele din preajma pelvisului, iar celulele canceroase pot fi văzute în căptușeala abdominală

Subcategoria 3a1 – cancerul s-a răspândit la organele din preajma pelvisului, iar celulele maligne sunt mai mari de 2 cm.

Cancer ovarian în stadiul 4

Este ultimul stadiu de cancer, când boala a ajuns la lichidul din jurul plămânilor sau la ficat, oase, splină, intestine ori ganglioni limfatici mai îndepărtați.

Există 2 subcategorii:

Subcategoria 4a – cancerul a ajuns la lichidul din jurul plămânilor, nu și în altă parte

Subcategoria 4b – cancerul s-a răspândit la ficat, splină, intestine, ficat sau ganglionii limfatici

În cazul cancerului ovarian pre-operator, medicul recomandă un tratament preliminator. Cancerul aflat în stadiul operator îi permite medicului să afle măsura la care a avansat boala, în timpul intervenției.

Acesta va lua mostre din țesuturile proxime ganglionilor limfatici, din pelvis, abdomen, diafragmă, peritoneu sau lichidul abdominal (ascită).

Prin teste de genul razelor X, ecografii, computer tomograf sau RMN, doctorul poate vedea dimensiunea tumorilor și metastazele.

Surse:

1. Carolyn Kay, Shannon Johnson, Ovarian cancer stages: What to know, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326875.php
2. Spitalul Universitar de Urgență Cancerul Ovarian Militar Central Dr. Carol Davila: http://www.scumc.ro/cancerul-ovarian/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.