POLUAREA din mediu și din case provoacă anual 7 milioane de DECESE

Organizația Mondială a Sănătății consideră poluarea la fel de ucigătoare precum armele invizibile. Nimeni nu vede din ce este compus aerul și nu poate ști cât de sănătos este.

Cele mai poluate (în proporție de 97%) regiuni din lume sunt zonele cu un venit mic din Asia, Africa, zona mediteraneană estică, Europa și America.

Poluarea – ucigasul invizibil: solarimpulse.com

Datele noi emise de OMS arată că aerul respirat de 9 din 10 are niveluri de poluanți de 5 ori mai mari decât cele admise.

7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la particulele fine din aerul poluat.

Scăderea calității aerul duce la o creștere alarmantă a cazurilor de accidente vasculare, boli de inimă, cancere pulmonare, afecțiuni respiratorii acute și cronice (precum astm sau pneumonie).

Nu este vorba doar despre aerul din mediul extern, ci și de cel interior, din case. Poluarea din aerul ambiental a provocat 4,2 milioane de decese în anul 2016, iar poluarea din gospodării (gătitul cu combustibil) a cauzat 3,8 milioane de decese.

Carbonul organic, carbonul negru, plumbul, arsenicul și nitrații sintetici sunt doar câteva exemple de toxine care ajung în organism prin inhalare.

Carbonul negru este unul din cei mai periculoși. Acesta pătrunde în plămâni și ajunge în sistemul cardiovascular. Cauza majoră a poluării masive din lume o reprezintă utilizarea ineficientă a energiei de sectoarele industriei, transportului, agriculturii și în gospodării.

Activitățile umane care produc cea mai mare cantitate de agenți poluanți în mediul înconjurător sunt combustibilul eliberat de mașini și vehiculele mari, centralele de petrol și cărbuni, instalațiile industriale (rafinăriile de petrol, fabricile și minele), Wi-Fi, arderile deșeurilor, încălzirea și iluminatul cu combustibili poluatori.

Cum ne afectează poluarea

Aerul poluat conține particule de o dimensiune minusculă care trec ușor de bariera protectoare a plămânilor.

Particulele microscopice poluante pătrund în fluxul sanguin și încep să provoace o serie de reacții adverse: declanșează inflamații la nivelul vaselor de sânge, cresc tensiunea arterială, măresc riscul de accidente vasculare cerebrale și cancere.

Aerul poluat inhalat asaltează sistemul respirator și circular, plămânii, inima și creierul și scade imunitatea. 43% din cancerele pulmonare și bolile de plămâni sunt cauzate de poluarea din aer.

Citește și Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a inclus POLUAREA din aer în categoria factorilor CANCERIGENI

Poluarea este răspunzătoare pentru:

• 43% din bolile pulmonare obstructive cronice

• 29% din cancerele pulmonare

• 25% din accidentele vasculare

• 24% din bolile de inimă

Datorită acestor date, experți din peste 108 țări și 4.300 de orașe din lume au început să măsoare calitatea aerului și să acționeze în reducerea poluării. Oamenii de știință spun că poluarea este strâns legată de schimbările climatice.

Sursă: World Health Organisation, Air Pollution: https://www.who.int/airpollution/en/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.