CHISTURILE ovariene – când este necesară OPERAȚIA?
Dat fiind prevalența crescută a chisturilor ovariene în rândul femeilor, și tu ai putea să te confrunți cu această problemă, mai devreme sau mai târziu.
De aceea este bine să știi ce sunt chisturile ovariene, ce simptome provoacă, din ce cauze apar, când este necesară operația și dacă există metode de prevenire.
Cuprins
Ce sunt chisturile ovariene?
Un chist ovarian este o formațiune apărută în interiorul sau pe suprafața unui ovar. Arată ca un săculeț și este plin cu lichid.
Majoritatea chisturilor sunt asimptomatice și nu pun pacienta în pericol. În cele mai multe cazuri, ele dispar de la sine în câteva luni, fără să fie nevoie de un tratament sau de o intervenție chirurgicală.
Ce simptome provoacă chisturile ovariene?
Chisturile ovariene creează disconfort atunci când cresc mult în dimensiune, sau când se rup. În această situație, ele devin periculoase.
Dacă aveți dureri pelviene pe partea în care este localizat chistul (durerea poate fi ascuțită sau difuză), balonare, senzație de plenitudine sau greutate la nivel abdominal, este indicat să faceți un control ginecologic să vedeți dacă ele se datorează chisturilor.
Cu atât mai necesară este vizita la medic atunci când durerile survin brusc și sunt severe (fie la nivel pelvian, fie la nivelul abdomenului), sau când sunt însoțite de febră și vărsături.
Din ce cauză apar chisturile ovariene?
Există mai multe tipuri de chisturi. Cele mai multe din ele sunt chisturi funcționale, adică se dezvoltă în urma ciclului menstrual, când foliculul lunar normal continuă să crească. Foliculii sunt niște structuri pe care ovarele le dezvoltă în fiecare lună.
Chisturile funcționale sunt inofensive și nu provoacă durere. Dispar de regulă după 2-3 cicluri menstruale. Ele pot fi de 2 tipuri:
• Chisturi foliculare. Acestea apar atunci când foliculul nu se rupe sau nu eliberează ovulul, însă continuă să crească.
• Chistul de corp luteal. Foliculul care eliberează ovulul cumulează lichid in interior și se transformă într-un chist.
• Chisturi dermoide. Apar la naștere și sunt formate din celule embrionare. Nu provoacă simptome și nici nu sunt canceroase, decât în cazuri rare.
• Chistadenoame. Se formează pe suprafața ovarelor și conțin de obicei apă sau material mucos.
• Chisturi endometriozice. Sunt chisturi sângeroase, dezvoltate la femeile care au endometrioză. Acestea necesită de obicei operație.
Ultimele 3 tipuri de chisturi nu sunt cauzate de ciclul menstrual. Chisturile dermoide și chistadenoamele pot crește în dimensiune, provocând deplasări ale ovarelor și risc de torsiune de ovar.
Pe lângă torsionare, chisturile ovariene foarte mari pot suferi rupturi. Acestea provoacă dureri mari și sângerări interne.
Factori de risc implicați în apariția chisturilor ovariene
Tulburările hormonale sunt principalii factori de risc. Sarcina, endometrioza, infecțiile pelviene severe și istoricul de chisturi ovariene sunt de asemenea implicate în apariția chisturilor.
Chisturile ovariene nu pot fi prevenite. Ele pot fi depistate din timp prin examene pelviene regulate. Orice modificare apărută în ciclul menstrual, orice sângerări și dureri anormale trebuie investigate de un doctor ginecolog.
Operația pentru chisturile ovariene
Chisturile simple sau pline cu apă au șanse mici să devină canceroase. În cazul lor operația nu este o necesitate. Chisturile mai mici de 4 cm., care conțin doar apă, trebuie monotorizate o dată la 2-3 luni. Cele care nu dispar pe cont propriu trebuie îndepărtate chirurgicale.
Potrivit doctorului Anthony Siow, obstetrician și ginecolog la Spitalul Gleneagles din Singapore, chisturile mai mari de 5 cm., care provoacă durere, balonare și presiune pe vezică, trebuie operate. Ele pot fi răspunzătoare și pentru scăderea fertilității.
Chisturile ovariene care apar după menopauză pot fi maligne și cauza cancer.
Cancerul ovarian este mai mare la femeile cu un istoric familial. Nașterile puține sau inexistente, administrarea de anticoncepționale și procedurile de sterilizare cresc riscul acestui tip de cancer.
Femeile care refuză operația recomandată de medic trebuie să facă ecografii o dată la 4-6 luni.
Chisturile pline cu sânge, formate din cauza endometriozei, au un risc de 0.4-0.6% să se transforme în formațiuni canceroase. Și în acest caz este recomandată ecografia la 4-6 luni.
Remedii naturiste pentru chisturi ovariene:
–
1. Tinctura de SOC dă rezultate bune în TUMORI, CHISTURI, FIBROM, MASTOZE
2. Chist Ovarian sau Uterin, Fibrom – Tratamente Naturiste
3. CHISTURI – tratamentul naturist recomandat de Maria Treben
Surse:
1. Mayo Clinic, Ovarian Cysts: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405
2. Dr Anthony Siow, When Does an Ovarian Cyst Become a Threat: https://www.gleneagles.com.sg/healthplus/article/when-ovarian-cyst-threat