DURERI menstruale puternice – un semn posibil de ENDOMETRIOZĂ

Un studiu din 2012, realizat de cercetătorii italieni, a arătat că 84% dintre femei acuză dureri în perioada menstruală. 43% au raportat dureri la fiecare ciclu menstrual, iar 41% au raportat dureri ocazionale.

Intensitatea durerii a fost asociată cu un flux menstrual abundent sau mai lung, cu un istoric de avorturi, afecțiuni și intervenții chirurgicale ginecologice și utilizarea de contraceptive hormonale.

Dureri menstruale puternice si endometrioza: inquisitr.com

În cele mai multe cazuri, durerea menstruală ține 2-3 zile și nu necesită medicație. Nu este normal ca durerile să persiste pe toată durata ciclului menstrual.

Una din patru femei suferă de dureri menstruale puternice și absentează de la studii sau de la locul de muncă din această cauză.

Dismenoree sau endometrioză?

Durerile menstruale debilitante pot fi cauzate de dismenoree sau de endometrioză. Dismenoreea este caracterizată prin crampe dureroase care nu sunt cauzate de o boală ginecologică.

În cazul femeilor cu endometrioză, durerea este de mult ori insuportabilă. Ea este provocată de endometrul care crește în afara uterului (în jurul ovarelor sau dedesubtul uterului).

Citește și ENDOMETRIOZA – simptome, cauze, operație

La fel ca în cazul unui ciclu menstrual normal, endometrul se acumulează și trebuie eliminat. Însă pentru că nu are pe unde ieși din corp, provoacă sângerări în interiorul pelvisului. Drept urmare apar dureri, inflamații și cicatrici.

5 simptome de endometrioză la care trebuie să fii atentă

Sute de mii de femei sunt diagnosticate cu endometrioză în fiecare an. Dacă ciclurile tale menstruale sunt extrem de dureroase sau ai dureri pelviene frecvente, mergi la medic pentru un diagnostic corect.

Dr. Mindy Christianson, ginecolog la spitalul Johns Hopkins evidențiază 4 simptome întâlnite de obicei în endometrioză:

1. Cicluri menstruale dureroase

Durerile menstruale cauzate de endometrioză sunt debilitante.

2. Dureri pelviene cronice

Durerea puternică la nivelul pelvisului, care se manifestă inclusiv în afara ciclurilor menstruale, poate fi un semn de endometrioză. Ea se datorează cicatricilor prezente de mult timp.

3. Chisturi ovariene

Chisturile ovariene asociate cu endometrioza se numesc endometriozice. Când ating dimensiunii mari și provoacă dureri severe, trebuie îndepărtate chirurgical.

Citește și Tratamente Naturiste Pentru Endometrioză

4. Infertilitatea

O femeie știe că suferă de infertilitate atunci când nu poate rămâne însărcinată în decursul unui an întreg. Statisticile arată că 10% din femeile care nu pot concepe un copil suferă de endometrioză.

De altfel, această boală este principala cauză a infertilității la femei. Țesutul cicatricial, leziunile și inflamația de la nivelul trompelor uterine împiedică concepția naturală.

Dr. Christianson punctează că endometrioza afectează inclusiv numărul ovulelor, calitatea și posibilitatea lor de a ajunge în uter.

Pentru confirmarea diagnosticului de endometrioză, medicul trebuie să realizeze o laparoscopie. Procedura constă în efectuarea unei mici incizii la nivelul abdomenului prin care medicul inserează un tub subțire, prevăzut cu cameră de luat vederi.

Ginecologul vizualizează organele pelviene și recoltează o mostră mică de țesut pentru biopsie.

Durerea menstruală care nu este endometrioză

Simptomele descrise mai sus nu sunt specifice doar endometriozei. Durerea pelviană este prezentă și în alte boli, precum:

– dismenoree
– infecții
– apendicită
– sindromul intestinului iritabil

Citește și Cauzele durerilor ABDOMINALE, în funcție de LOCAȚIA lor

Surse:

1. Mindy Christianson, Period Pain: Could It Be Endometriosis? Johns Hopkins Medicine: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/period-pain-could-it-be-endometriosis

2. Grandi G, Ferrari S, Xholli A, Cannoletta M, Palma F, Romani C, Volpe A, Cagnacci A., Prevalence of menstrual pain in young women: what is dysmenorrhea? Journal of Pain Research. 2012;5:169-74. doi: 10.2147/JPR.S30602. Epub 2012 Jun 20: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22792003

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.