Ce trebuie să știi dacă iei medicamente ANTICOAGULANTE

Anticoagulantele sunt medicamente care previn formarea trombilor, sau a cheagurilor de sânge și a riscului de evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, precum accidente vasculare cerebrale și atac de cord.

Mai sunt cunoscute și ca „medicamente pentru subțierea sângelui”, deși nu fac sângele mai subțire, ci doar întrerup procesul de formare a cheagurilor sangvine.

Medicamentele anticoagulante – riscuri

Când se recomandă medicamentele anticoagulante?

Ele trebuie administrate doar la recomandarea medicului. Acesta poate prescrie un tratament cu anticoagulante pentru pacienții cu risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu, tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară.

Acești pacienți suferă de regulă de fibrilație atrială, o afecțiune care favorizează formarea cheagurilor de sânge.

Un alt caz în care doctorul poate recomanda anticoagulante este post-operator, când din cauza repaosului din perioada de refacere poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge.

Anticoagulantele devin riscante în cazul unor intervenții chirurgicale

O informație importantă pe care trebuie să o rețină persoanele care iau anticoagulante este că aceste medicamente sunt asociate cu anumite riscuri în momentul în care apare necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Intervenție chirurgicală poate însemna orice procedură invazivă, de la o extracție dentară până la operația de înlocuire a șoldului.

Anticoagulantele măresc riscul de sângerare în timpul și după o operație, din cauza faptului că sângele nu se coagulează ușor.

Din acest motiv medicii recomandă pacienților care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale să înceteze consumul de medicamente anticoagulante sau alimente care subțiază sângele, cu cel puțin 2 săptămâni înainte.

Însă acest lucru nu este atât de ușor de făcut pe cât pare. Oprirea unui medicament anticoagulant înseamnă un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, iar operația este la rândul ei o intervenție care predispune la cheaguri.

Medicii trebuie să ia în considerare cât de mari sunt riscurile și să decidă când și cât timp pot solicita pacientului să înceteze consumul de anticoagulante.

Acest lucru depinde de tipul de intervenție chirurgicală și cât de invazivă este procedura. Statisticile din ultimii 10 ani au arătat că una din zece persoane care ia anticoagulante necesită o procedură invazivă planificată, inclusiv teste de diagnosticare care presupun introducerea unui instrument în corp.

Procedurile minore – precum biopsiile pe piele, nu sunt atât de riscante, deoarece rana se acoperă cu o compresă și un bandaj. Însă extracțiile dentare, deși par minore, pot cauza sângerări mari.

În cazul colonoscopiei, lucrurile sunt destul de complicate. Când ea este folosită ca metodă de diagnostic, nu va provoca sângerări. Însă atunci când medicul folosește această procedură ca mijloc de tratament – îndepărtarea polipilor din colon, riscul de sângerare este mai mare.

Același grad de risc există și în cazul biopsiilor la sân și la prostată, sau a celor realizate pe organele interne, precum ficat sau rinichi, unde sângerarea este mai greu de observat.

Persoanele care iau anticoagulante riscă sângerări periculoase (și greu de detectat) în jurului coloanei vertebrale dacă fac injecții în coloană pentru calmarea durerilor de spate.

Surse:

1. NHS, Anticoagulant Medicines: https://www.nhs.uk/conditions/anticoagulants/
2. Julie Corliss, Taking an anticlotting drug? If you need a procedure, be prepared, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/anticlotting-drug-procedure-safety-2017110112659
3. Scumc.ro, Top 10 informaţii despre tratamentul anticoagulant: http://www.scumc.ro/top-10-informatii-despre-tratamentul-anticoagulant/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.