MEDICAMENTE care te pot face DEPRESIV

Tratamentele medicale sunt eficiente, dar sunt întotdeauna însoțite de efecte secundare nedorite. Înainte de a încerca un medicament sau un supliment alimentar nou, este bine să discuți cu medicul și să soliciți informații despre reacțiile lor adverse. Citește cu atenție prospectul.

Ingredientele active din medicamente pot interfera unul cu altul, de aceea, dacă luați mai multe medicamentele concomitent, riscul de efecte secundare este și mai mare.

Medicamente care pot da depresie

Depresia – un efect secundar al medicamentelor

Anticoncepționalele, medicamentele pentru reflux de acid, alergii, anxietate, tensiune arterială și pentru durere au ca efect secundar depresia și gândurile suicidale. Experții spun că acest efecte sunt mai des întâlnite decât credem.

Un studiu recent, publicat în jurnalul JAMA, a arătat că persoanele care iau medicamente ce au ca efect secundar depresia sau gândurile suicidale au o predispoziție mai mare la depresie.

Rezultatele au arătat că 37% dintre participanți au folosit cel puțin un medicament cu efect secundar depresia. Majoritatea lor erau persoane cu vârsta de peste 65 de ani, femei, văduvi sau aveau alte probleme cronice de sănătate.

Citește și Suferi de DEPRESIE? Înlocuiește alimentele procesate cu FRUCTE și LEGUME proaspete

La cei care nu au luat medicamente cu efect secundar depresia, riscul de a suferi de depresie a fost doar de 5%, iar acest procent a rămas stabil, indiferent de câte alte medicamente au luat fără acest efect secundar.

Autorii studiului au descoperit că fiecare medicament cu efect secundar depresia a crescut riscul de depresie cu 7%. La două astfel de medicamente luate, riscul de depresie a fost de 9,5%, iar la 3 medicamente, riscul a fost de 15%.

Altfel spus, persoanele care au luat 2 medicamente care aveau ca efect secundar depresia, au prezentat un risc de 2 ori mai mare de a suferi de depresie decât persoanele care nu au luat nici un medicament de acest tip.

Aceleași rezultate au fost obținute și în cazul medicamentelor cu efect secundar gândurile suicidale.

Medicamente care cresc riscul de depresie

Cele mai cunoscute medicamente care pot avea ca efect secundar stările depresive sunt:

– Medicamente pentru reflux de acid, precum Omeprazol, Esomeprazol, Ranitidină și Famotidină
– Medicamente pentru alergie, precum Montelukast sau Cetirizină
– Medicamente pentru anxietate, precum Alprazolam, Diazepam și Lorapzepam
– Medicamente pentru somn (Zolpidem)
Anticoncepționale
Hormoni sintetici (orice conține estrogen)
– Medicamente pentru tensiunea arterială, precum Atenolol, Metoprolol, Enalapril și Quinapril
– Medicamente pentru durere, precum Ibuprofen, Ciclobenzaprină, Hidrocodonă și Tramadol
– Medicamente anticonvulsivante, precum Gabapentină, Topiramat și Lamotrigină

Studiile recente au arătat o creștere a ratei suicidului și că 54% dintre cei care comit suicid nu sufereau de o tulburare mentală.

Citește și Luptă împotriva DEPRESIEI și ANXIETĂȚII cu arme NATURALE

Acest studiu atrage atenția asupra faptului că, la persoanele care au deja depresie, administrarea unor medicamente care au ca efect secundar depresia poate agrava această problemă. Dacă vă aflați în această situație, solicitați medicului să vă prescrie medicamentele care nu au ca efect secundar depresia.

Sursă: Monique Tello, Depression: Common medication side effect? Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/depression-common-medication-side-effect-2018071614259

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.