PREDIABETUL – 5 lucruri pe care trebuie să le știi
În SUA, una din zece persoane suferă de diabet. Studiul Predatorr a arătat o situație asemănătoare și în România, unde 11% din populație este diabetică.
Cele mai multe cazuri sunt de diabet zaharat de tip 2 – o boală care se dezvoltă în timp, după ani și ani de nivel crescut de zahăr în sânge.
Vestea cea mai îngrijorătoare este că pe lângă fiecare pacient diagnosticat cu diabet există un alt pacient care are diabet dar nu știe încă sau nu îl ține sub control.
Cuprins
5 lucruri pe care trebuie să știi despre prediabet
Daunele pe termen lung la nivelul inimii, a vaselor de sânge și a rinichilor încep din stadiul de prediabet.
Citește și De ce este bine sa îți faci mai des ANALIZE la SÂNGE – ce BOLI se pot depista
1. Ce înseamnă prediabet
Prediabetul poate fi depistat prin testarea toleranței la glucoză sau a hemoglobinei glicate (Hb A1C). Aceste teste măsoară controlul zahărului din sânge din ultimele 3 luni.
Ai prediabet atunci când rezultatul analizei Hb A1C este situat între 5,7% și 6,4%. La un nivel de Hb AiC mai mare de 6,5% deja ești diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2.
Citește și PREDIABETUL – ce trebuie să știi
2. Este posibil să ai prediabet și să nu știi
Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA susțin că 1 din 3 adulți are prediabet. Cel mai grav este că 9 din 10 prediabetici nu știu că se află în această situație.
3. Care sunt simptomele de prediabet
În general, prediabetul nu se manifestă prin semne specifice. Un simptom posibil care poate semnaliza un risc de diabet de tip 2 este înnegrirea pielii în anumite zone ale corpului, precum gâtul, axilele, coatele, genunchii și articulațiile.
În momentul în care prediabetul a progresat spre diabet de tip 2, apar următoarele simptome:
– sete excesivă
– urinări dese
– oboseală
– vedere încețoșată
Citește și Simptome de DIABET la femeile peste 40 de ani
3. Dacă ai prediabet nu înseamnă că vei ajunge neapărat la diabet
Chiar dacă testul Hb A1C arată că ești prediabetic, nu trebuie să intri în panică. Ai posibilitatea să previi instalarea diabetului propriu-zis printr-o serie de măsuri care țin de alimentație și stil de viață.
4. Prediabetul este reversibil
Diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin dietă și stil de viață. Persoanele cu prediabet își pot ține nivelul zahărului din sânge sub control prin:
– evitarea sedentarismului
– practicarea de exerciții fizice regulate
– prin reducerea aportului de carbohidrați (din sucuri, chipsuri, dulciuri)
– menținerea unei greutăți corporale normale
– eliminarea excesului ponderal – cel puțin 5-7% din greutatea corporală totală pentru persoanele care au peste 90 de kilograme (90% din diabetici sunt obezi sau supraponderali)
Dacă suspectezi că ai putea suferi de prediabet sau diabet, mergi la medic și prezintă-i simptomele. Dacă medicul va considera de cuviință, va solicita un test al glucozei din sânge.
Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]
Surse:
1. 24 ore.ro, Prevalenţa diabetului în România este de 11%: https://24-ore.ro/2019/04/09/prevalenta-diabetului-in-romania-este-de-11/
2. Connect.uclahealth.org, Prediabetes: 5 things you need to know: https://connect.uclahealth.org/2019/01/16/prediabetes-5-things-you-need-to-know/
3. Mayo Clinic, Prediabetes: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278