DENSITATE crescută a SÂNILOR – ce înseamnă și ce trebuie să faci
Densitatea crescută a sânilor este depistată de regulă în urma unei mamografii. Radiologul examinează mamografia pentru a identifica anumite zone de configurații diferite față de țesuturile normale.
Aceste regiuni pot reprezenta diferite tipuri de anomalii, de la mase non-canceroase (tumori benigne) până la fibroadenoame, chisturi complexe și tumori canceroase.

Densitatea crescuta a sanilor: jeanhailes.org.au
Cuprins
Ce este mamografia?
Mamografia este o radiografie efectuată la nivelul sânilor care are ca scop depistarea unui cancer precoce sau a altor boli ale sânilor. Pe film se pot vedea țesuturi cu o densitate redusă sau țesuturi cu densitate crescută (apar albe pe un fundal gri).
Medicul radiolog analizează dimensiunea, forma, contrastul și marginile regiunilor neobișnuite identificate, care pot indica prezența unor malignități.
Acesta caută de asemenea bucăți mici de calciu (microcalicificări) care sunt de regulă benigne, însă în unele cazuri pot semnala prezența unui cancer în fază incipientă.
În cazul în care doctorul depistează una sau mai multe zone suspecte, poate solicita alte mamografii sau o biopsie.
Ce înseamnă densitatea sânilor?
Sânii sunt alcătuiți din lobuli care produc lapte, canale care duc laptele în mamelon, țesut gras și țesut conjunctiv fibros.
Sânii cu o densitate crescută au mai multe țesuturi active (lobuli și canale) și mai puțină grăsime. La exterior, nu arată și nici nu se simt diferit față de sânii cu o densitate normală.
Densitatea este clasificată pe o scală de la 1 la 4, unde 1 înseamnă densitatea cea mai mică iar 4 densitatea cea mai mare. O densitate de 3 sau 4 este considerată o densitate crescută.
Densitatea sânilor nu rămâne permanent aceeași. De pildă, femeile tinere au o densitate mai mare decât femele vârstnice, deoarece ea tinde să scadă după menopauză.
Citește și CANCERUL la SÂN – 5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai sub 40 de ani
Există însă și femei vârstnice cu un țesut mamar dens, îndeosebi cele care iau hormoni de substituție.
Densitatea crescută a sânilor = cancer?
Un studiu publicat în anul 2011 în „Journal of the National Cancer Institute” a arătat că femeile cu sâni care conțin peste 50% țesut dens au un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta cancer în următorii 15 ani decât femeile care au sub 10% țesut dens în sâni.
Deși densitatea crescută a sânilor este un factor de risc al cancerului mamar, medicii nu au încă un plan de prevenire a cancerului.
Citește și Cele mai bune metode de PREVENIRE a CANCERULUI de SÂN
Mamografia nu poate detecta cancerul de sân cu acuratețe
Mamografia are anumite limitări și nu este suficient de sensibilă pentru a putea detecta un cancer de sân.
Un studiu de cohortă (care a inclus 250.000 de cazuri de mamografii), apărut în anul 2017 în „American Journal of Roentgenology”, a demonstrat că în unele cazuri, densitatea sânilor ascunde sau maschează cancerul din cauză că, atât densitatea crescută a sânilor, cât și cancerul mamar apar albe pe mamografie și sunt greu de diferențiat.
Este ca și cum radiologii ar încerca să depisteze un fulg de nea într-o ninsoare furtunoasă. Densitatea crescută a sânilor se comportă ca o perdea de fum după care cancerul se poate ascunde.
Cu cât mai mare este densitatea sânilor, cu atât mai greu este de depistat cancerul mamar. Din acest motiv, femeile care au un risc crescut de cancer de sân ar trebui să facă și alte examene imagistice pe lângă mamografie, precum o ecografie mamară sau un RMN.
Citește și:
1. Cum recunoaștem semnele CANCERULUI de SÂN
2. Cancerul MAMAR (de sân) – tratamente naturiste
Surse:
1. Kelly Bilodeau, Dense breasts on a mammogram? What to know and do, Harvard Medical School: https://www.health.harvard.edu/blog/dense-breasts-on-a-mammogram-what-to-know-and-do-2019100117918
2. National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering, Mammography: https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/mammography
3. Well and Health, The Masking Effect of High Mammographic Breast Density (MBD): https://www.wellendhealth.com/education-center/masking-effect-high-mammographic-breast-density-mbd-higher-density-lower-sensitivity-detect-cancers/