Infecția cu ROTAVIRUS ar putea fi implicată în apariția diabetului de tip 1

Diabetul este o tulburare metabolică cauzată de factori genetici și de mediu. Un studiu recent, publicat în octombrie 2019 în jurnalul PLOS, a arătat o altă cauză posibilă a diabetului de tip 1: infecția cu rotavirus.

Diabetul de tip 1 este o formă de diabet întâlnită cu precădere la copii. Apare ca urmare a distrugerii celulelor insulare pancreatice care produc insulina cu scopul de a normaliza nivelul glucozei din sânge.

Rotavirus implicat in aparitia diabetului

Infecția cu rotavirus

Rotavirusul este un patogen care produce infecții gastrointestinale. Este principala cauză de deshidratare în gastroenterita la copiii mai mici de 5 ani.

Aceste infecții sunt responsabile pentru circa 200.000 de decese anual, incidența cea mai mare fiind întâlnită în țările cu un venit mic. În primă fază, rotavirus infectează enterocitele și distruge enterocitele absorbante, inducând diareea și malabsorbția.

Deși are o rată crescută de recidivare, infecția cu rotavirus devine din ce în ce mai puțin severă în timp.

Citește și GASTROENTERITA la copii – cauze, simptome, metode de tratare acasă sau la spital

Principala strategie de abordare medicală a infecțiilor cu rotavirus este prevenirea și tratarea deshidratării. Medicii pot recomanda în unele cazuri administrarea unor medicamente antivirale și antiemetice.

Legătura dintre rotavirus și diabetul de tip 1 la copii

Rata apariției acestei infecții a scăzut în urma vaccinării. O descoperire surprinzătoare a cercetătorilor australieni de la Universitatea din Melbourne, a fost că după ce vaccinarea contra rotavirusului a fost introdusă în Australia, incidența diabetului de tip 1 la copiii sub 4 ani a scăzut cu 15%.

Acest rezultat indică o legătură posibilă între rotavirus și diabet, care este susținută într-o anumită măsură de studiile pe animale și oameni care sugerează că acest patogen ar putea fi răspunzător pentru declanșarea diabetului de tip 1 la copiii cu gene suspecte.

Diabetul de tip 1 este cauzat de o boală autoimună, însă este declanșat de un stimul din mediu care stimulează formarea de auto-anticorpi împotriva celulele insulare.

Circa 50% din copiii afectați de această boală au un antigen HLA IA-2 și un site antigenic GAD65, care sunt foarte asemănătoare anumitor secvențe de aminoacid dintr-o proteină a rotavirusului numită VP7. Această proteină stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului.

HLA IA-2 și VP7 sunt legate de receptorul HLA DR4 care a fost asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 1.

Studiul de față sugerează că auto-anticorpii de la nivelul celulelor insulare sunt prezenți în serul copiilor cu un istoric de infecție cu rotavirus.

Există dovezi care sugerează că acest tip de infecție cauzează daune la nivelul pancreasului. Șoarecii infectați cu rotavirus de la maimuțe au prezentat un deces celular răspândit în celulele insulare.

Studiile umane au arătat de asemenea o scădere a dimensiunii pancreatice la pacienții cu diabet de tip 1.

Durata de expunere la virus ar putea influența riscul de apariție a diabetului.

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:

Surse:

1. Sue E. Crawford, Sasirekha Ramani, Jacqueline E. Tate, Umesh D. Parashar, Lennart Svensson, Marie Hagbom, Manuel A. Franco, Harry B. Greenberg, Miguel O’Ryan, Gagandeep Kang, Ulrich Desselberger, and Mary K. Estes, Rotavirus infection, Nat Rev Dis Primers. 2017 Nov 9; 3: 17083: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5858916/
2. Dr. Liji Thomas, Rotavirus plays role in development of type 1 diabetes, News Medical Life Sciences: https://www.news-medical.net/news/20191013/Rotavirus-plays-role-in-development-of-type-1-diabetes.aspx

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.