SEMNELE unei RĂNI INFECTATE – ce trebuie să faci

Cum recunoști semnele unei răni infectate? Cum să previi infecția și când să mergi la medic? Află răspuns la aceste întrebări în rândurile de mai jos.

Orice rană se poate transforma ușor într-o infecție dacă nu se iau măsurile corespunzătoare de prevenire și îngrijire.

Semnele unei rani infectate

Dacă te-ai zgâriat, julit sau tăiat și zona din jur a început să se înroșească, să devină fierbinte la atingere, să fie dureroasă și să supureze, cel mai probabil rana respectivă s-a infectat.

Cum arată o rană infectată?

De cele mai multe ori, rănile superficiale se vindecă de la sine. Există însă și riscul ca ele să se infecteze prin pătrunderea germenilor în țesutul sensibil de sub piele.

Simptomele apar de regulă la 2-3 zile de la infectare. Rana începe să devină de în ce în ce mai dureroasă și să producă puroi.

Care sunt semnele unei răni infectate?

Dacă ai o tăietură care provoacă disconfort și nu arată prea bine, este important să știi când ar putea fi o infecție și ce trebuie să faci. Există câteva simptome după care poți recunoaște o rană infectată.

Dr. Meghan Feely, expert media la American Academy of Dermatology ne dezvăluie 11 simptome ale unei răni infectate:

1. Roșeață și inflamație. Un prim semn de infecție este înroșirea și umflarea zonei lezate. La atingere, pielea se simte fierbinte și sensibilă. Pe măsură ce infecția se agravează, roșeața și umflătura se răspândesc și mai mult, iar durerea crește.

2. Lichid apos care se acumulează în rană

3. Pielea din jurul rănii este fierbinte

4. Rana și pielea din jur provoacă sensibilitate la atingere

5. Crustă de culoarea mierii

6. Bășici

7. Dureri

8. Puroi gros de culoare galbenă, verde sau maro care curge din rană și produce un miros puternic, înțepător

9. Ganglioni limfatici măriți

10. Febră

11. Șuvițe roșii împrejurul rănii

Cum cureți o rană?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci când ai o rană este să o cureți temeinic cu apă și săpun. Dacă nu te afli în apropierea unui grup sanitar, poți folosi alcool.

Înlătură apoi orice urme de murdărie din rană. Dacă leziunea este minoră și doar puțin roșie împrejur, te poți unge cu o cremă antibiotică (ex. Neosporin – un unguent antibiotic util în zgârieturi, tăieturi, leziuni). Bandajează la final rana.

Rănile trebuie acoperite, pentru a le proteja de murdărie și expunerea la bacterii și a crește eficiența medicamentelor aplicate. Bandajul folosit nu trebuie să se lipească de rană.

Când trebuie să mergi la medic

Orice modificare suspectă a rănii trebuie să te determine să mergi la un medic. Este indicat să fii consultat de un dermatolog dacă:

– ai semne de infecție (durere, roșeață, umflătură, fierbințeală, puroi, febră)
– tăietura sau rana este adâncă
– observi rămășițe în interiorul rănii
– rana sângerează fără oprire (hemoragie)
– rana a fost provocată de o mușcătură

Medicul dermatolog va recolta o probă pentru a identifica microorganismul responsabil pentru infecție și va stabili tratamentul potrivit. Acesta poate fi atât extern, cât și oral.

Persoanele care au fost mușcate de un animal pot avea nevoie de un vaccin antitetanos. În cazul infecțiilor mai grave, precum septicemie sau șoc septic au nevoie de îngrijiri medicale intensive în spital.

Efectele secundare ale unei răni infectate

Oricât de minoră ar fi rana, dacă s-a infectat este important să fie tratată corespunzător. Pe lângă durere, umflătură și febră, o infecție netratată se poate agrava și pătrunde în țesuturile mai profunde ale pielii, ajungând în limfatice și în fluxul sanguin.

Există de asemenea riscul ca o rană infectată să se transforme în septicemie și să devină fatală.

Alte complicații care pot să apară din cauza unei răni infectate:

tetanos – o infecție bacteriană cu potențial fatal care provoacă spasme musculare severe
impetigo – o infecție bacteriană care se răspândește ușor și produce cicatrici și modificări de pigment
abces – o masă dureroasă, umplutură cu puroi și bacterii
• infectarea organelor din corp
moartea țesuturilor din jurul rănii infectate (mușchi, țesut conjunctiv, oase)
fasceita necrozată – un efect secundar foarte rar

Factori de risc pentru infectarea rănilor

Persoanele cu imunitatea scăzută din cauza unei boli autoimune, a administrării de medicamente chimioterapeutice și steroizi, persoanele malnutrite și vârstnicii sunt mai predispuse la infecții. Iată și alți factori de risc:

– tăieturi de un obiect murdar sau infectat
– tăieturi de un obiect cu margini zimțate
– tăieturi mari, adânci
– consumul de alcool
– mușcăturile de animale
– cancerul
– diabetul de tip 1 și 2
– infecția cu HIV
– obezitatea
– paralizia

Sursă: Shandley McMurray, 11 Signs of An Infected Wound: Stop the Ooze Before it Starts, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/aging-independence/11-signs-of-an-infected-wound-stop-the-ooze-before-it-starts/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.