CANCERUL la GÂT – SIMPTOME care fi mai mult decât o răceală

Răgușeala, dificultățile de înghițire, durerile în gât, tusea persistentă, ganglionii umflați și alte simptome la nivelul gâtului sunt de cele mai multe ori cauzate de o răceală sau de alte afecțiuni benigne.

Însă există și cazuri în care acestea pot indica un cancer al gâtului. Orice simptom care persistă și nu trece în câteva zile sau săptămâni trebuie investigat de medic.

Cancerul gatului – simptome, factori de risc, tratament: oraclecancertrust.org

Societatea Americană a Cancerului estimează un număr de 15.000 de cazuri noi de cazuri de cancer al gâtului diagnosticate anual. 

Tipuri de cancer la gât

În categoria cancerului de gât intră cancerele care afectează toate părțile gâtului: cancerul faringian, cancerul laringian, cancerul amigdalelor. Inclusiv faringele cuprinde mai multe părți:

• Cancerul nazofaringian: afectează secțiunea superioară a gâtului localizată în spatele nasului; însă aceste tipuri de cancere sunt destul de rare.

Citește și Cele 10 REGULI de prevenire a CANCERULUI

• Cancerul orofaringian: afectează porțiunea din mijloc a gâtului, care se află în spatele gurii; include și amigdalele și spatele limbii.

• Cancerul hipofaringian: afectează secțiunea inferioară a gâtului, la punctul de întâlnire dintre faringe și trahee sau esofag.

Cancerul gâtului poate afecta una sau mai multe din secțiunile gâtului sau laringelui, dar și esofagul sau traheea.

Cum recunoști simptomele cancerului de gât

Simptomele cancerului de gât pot fi diferite în funcție zona afectată a faringelui. Există însă 3 simptome întâlnite în toate tipurile de cancere:

1. Durere în gât persistentă 
2. O umflătură în gât sau la gât
3. Durere de urechi

Citește și Inflamația GANGLIONILOR limfatici nu este întotdeauna un semn de CANCER

Simptome specifice fiecărui tip de cancer:

• Cancerul nazofaringian:

– umflătură în nas
– sângerări bazale
– blocaje nazale/dificultăți respiratorii
– dureri de cap
– infecții ORL recidivante
– sunet în urechi/scăderea auzului
– dificultatea de a deschide gura
– durere facială sau amorțire

• Cancerul orofaringian:

– înghițire dificilă
– dificultăți la deschiderea gurii sau dificultăți la mișcare limbii
– modificarea vocii
– slăbire nejustificată
– tuse cu sânge

• Cancerul hipofaringian:

– dificultăți de înghițire
– schimbarea vocii

În unele cazuri, cancerul de gât nu provoacă simptome îngrijorătoare decât în stadii avansate.

Examinați gura și gâtul periodic, și dacă observați orice fel de anomalie, mergeți la medic. Poate fi o afecțiune ușoară sau ceva mai grav, mai ales dacă simptomele durează de ceva timp.

Citește și Turmericul – Tratament Posibil Pentru Cancerul Oral și Gingivită

Dacă medicul care vă inspectează suspectează un cancer al gâtului, vă va direcția către un medic ORL-ist pentru o investigație mai amănunțită a gâtului. Acesta va folosi cel mai probabil un endoscop – un instrument care ajută la vizualizarea gâtului și laringelui și depistarea unor semne de cancer.

Este de asemenea posibil ca medicul să recomande o panendoscopie, o procedură care inspectează mai profund faringele, laringele și zonele dimprejur. Se realizează sub anestezie. Din țesuturile suspecte se recoltează o probă pentru biopsie.

Cine este predispus la cancerul gâtului?

Există factori de risc nemodificabili, precum vârsta și sexul (vârstnicii și bărbații sunt mai predispuși) și factori de risc modificabili, precum fumatul și consumul excesiv de alcool.

Societatea Americană a Cancerului susține că persoanele care fumează și beau mult alcool au un risc de 100 de ori mai mare de a dezvolta cancer la gât decât cei care nu non-consumatorii de alcool și tutun.

Cum se tratează cancerul de gât

Cancerul nazofaringian depistat în stadii incipiente se tratează de regulă prin radioterapie efectuată la nivelul tumorii și a ganglionilor limfatici adiacenți.

În stadii mai tardive se adaugă și chimioterapia. Dacă boala se răspândește la ganglionii limfatici poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Citește și Cancerul Laringian și Esofagian – Tratamente Naturiste

În cancerul orofaringian se folosește radioterapia și operația, urmate de chimioterapie. Medicul poate adăuga un medicament (Eribitux) care atacă boala prin țintirea unei proteine de la suprafață.

În cancerul hipofaringian și laringian este important să se salveze vocea. Cancerele care se dezvoltă pe coardele vocale pot fi îndepărtate prin operația cu laser. Unii pacienți pot avea nevoie de o operație care să îndepărteze partea gâtului afectată și cutia vocală, parțial sau total.

Cancerele descoperite devreme pot fi tratate cu radioterapie.

Sursă: Jim Black, Throat Cancer Symptoms: Take Heed of These Serious Signs, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/cancer/take-heed-of-throat-cancer-symptoms/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.