ECOGRAFIA în timpul SARCINII – când și cât de multe trebuie să faci?

Ecografia de sarcină a devenit un control la ordinea zilei pentru multe din femeile gravide din România.

Părinții au posibilitatea să vadă primele imagini cu bebelușul din pântecele mamei, însă dincolo de această bucurie, pot exista efecte secundare ale ultrasunetelor, pe care oamenii de știință încă nu le-ai identificat.

Ecografie sarcina – cand si cate trebuie sa faci: motherandbaby.co.uk

Ce riscuri au ecografiile în sarcină?

Ecografia de diagnosticare este o tehnologie electronică sofisticată, care folosește impulsuri de sunet de frecvență înaltă pentru producerea de imagini.

Întrucât ecografia este o formă de energie, ea produce bioefecte, adică efecte în țesuturile biologice pe care le scanează.

Potrivit Congresului American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG), nu au fost raportate până în prezent efecte negative documentate ale ecografiilor de sarcină asupra fătului.

Cu toate acestea, ACOG nu încurajează utilizarea ultrasunetelor în scopuri non-medicale. Deși nu au fost confirmate încă efectele biologice ale acestor scanări, există posibilitatea ca unele din ele să fie identificate în viitor.

Totodată, există riscul ca o ecografie de sarcină să afișeze un diagnostic greșit.

Câte ecografii trebuie să facă o femeie însărcinată?

Ecografia D2 – care se folosește de obicei în sarcină, este convenabilă deoarece este nedureroasă, oferă multiple informații și este considerată sigură, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Este fără îndoială cea mai bună metodă de vizualizare a fătului și identificarea unor malformații sau alte probleme.

Cele mai multe femei însărcinate au nevoie de foarte puține ecografii. Experții spun că procedurile cu ultrasunete trebuie efectuate doar atunci când există un motiv medical întemeiat.

Dr. Monica Mendiola de la Beth Israel Deaaconess Health Care, instructor de obstetrică și ginecologie la Școala de Medicină Harvard spune că, la fel ca orice scanare cu ultrasunete, ecografia de sarcină trebuie folosită cu moderație și doar atunci când este necesar.

Femeile gravide care sunt sănătoase și nu au probleme deosebite au nevoie doar de 2 ecografii pe durata celor 9 luni de sarcină.

Când trebuie să faci ecografie?

Prima ecografie trebuie realizată în primul trimestru. Ea are ca scop confirmarea datei de concepere a fătului și data aproximativă a nașterii.

A doua ecografie se recomandă la 18-22 săptămâni de sarcină, când medicul verifică dacă anatomia fătului este normală și stabilește sexul fătului.

Dacă în urma acestor examinări totul pare în regulă, nu mai este nevoie de alte ecografii. Medicul poate recomanda alte ecografii atunci când primele imagini indică anumite probleme sau când apar discrepanțe în ceea ce privește dimensiunea fătului.

Femeile însărcinate care au diabet sau hipertensiune arterială ar trebuie să facă mai multe ecografii pentru mai multă siguranță.

Surse:
1. Abramowicz JS, Benefits and risks of ultrasound in pregnancy, Semin Perinatol. 2013 Oct;37(5):295-300. doi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24176149

2. Whitworth M, Bricker L, Mullan C., Ultrasound for fetal assessment in early pregnancy, Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jul 14;(7):CD007058. doi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26171896

3. Beth Israel Deaconess Medical Center, Ultrasounds During Pregnancy: How Many and How Often? https://www.bidmc.org/about-bidmc/wellness-insights/pregnancy/2018/09/ultrasounds-during-pregnancy-how-many-and-how-often

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.