O simplă ALUNIȚĂ sau CANCER de PIELE? Cum faci diferența

Apariția unei alunițe noi sau modificarea aspectului unei alunițe vechi sunt întotdeauna semne de îngrijorare, deoarece aceste mici excrescențe pigmentate care apar pe corp pot fi uneori un indicator al cancerului de piele.

Cum poți ști dacă o aluniță este doar o aluniță și nu un melanom? Există câteva elemente distincte care îi pot ajuta pe medicii dermatologi (dar și pe pacienți) să facă deosebirea între alunițele normal, alunițele benigne și alunițele maligne (melanom).

Alunite normale vs. melanom

Alunițele normale

Alunițele normale au o formă rotundă perfectă, nealterată și un contur egal, fin. În schimb, tumorile de piele precum melanomul au o formă asimetrică. De cele mai multe ori par înclinate într-o parte.

O altă caracteristică a alunițelor normale este uniformitatea culorii. Spre deosebire de melanom, ele nu prezintă umbre de maro, negru sau alte culori.

Alunițele normale pot avea diverse dimensiuni (egale) și culori (uniforme): pot arăta ca niște pistrui, ca niște alunițe decolorate, sau ridicate deasupra pielii (reliefate). Acestea nu sunt alunițe canceroase.

Citește și Când trebuie să ne facem griji pentru o ALUNIȚĂ

Alunițe benigne

Alunițele benigne sunt alunițe atipice, cunoscute și sub numele de nevi sau alunițe dizplazice. Acestea sunt mai mari decât alunițele obișnuite (peste 5 milimetri), au un contur neregulat și diverse culori și umbre. Sunt considerate tumori melanocitice benigne.

Nu în toate cazurile sunt prezente la naștere, ci apar mai târziu, în copilărie și adolescență. Persoanele cu nevi displazice care au în familie persoane cu melanom au un risc mai mare de a dezvolta melanom înainte de vârsta de 40 de ani.

Alunițe canceroase

Alunițele canceroase se numesc melanom. Au un aspect anormal și sunt ușor de recunoscut după forma neregulată și paleta diversă de culori. Melanomul are un contur inegal, crestat sau colțuros.

Melanomul este cel mai sever tip de cancer de piele. Există șanse mari ca tratamentul să aibă succes dacă acesta este depistat cât mai devreme.

Cel mai eficient mijloc de diagnosticare prematură a melanomului este auto-examinarea lunară. Primul semn de melanom care trebuie să fii atent este modificarea dimensiunii, formei și culorii unei alunițe existente.

Cum recunoști un melanom – regula ABCDE

A – asimetrie (jumătate din aluniță nu seamănă cu cealaltă)
B – contur (marginile aluniței sunt crestate, colțurate sau neclare)
C – culoare (alunița nu are o culoare uniformă, ci este brăzdată de nuanțe de maro, negru sau cafeniu-roșiatic, alb, gri, roșu sau albastru)
D – diametru (melanomul este de obicei mai mare de 6 mm. și are tendința de a crește în timp)
E – evoluție (alunița și-a modificat dimensiunea, forma, culoarea, aspectul și ritmul de creștere)

Citește și Ce trebuie să știi despre MELANOM, cel mai periculos cancer de piele (simptome, cauze, prevenire)

Melanomul care se dezvoltă într-o aluniță existentă duce la modificarea texturii acelei alunițe. Ea devine tare, noduroasă sau descuamată. Poate provoca mâncărimi sau sângerări. Rețineți totuși că melanomul nu provoacă dureri.

Majoritatea alunițelor sunt benigne și nu creează probleme. Însă există două cazuri când alunițele pot constitui un risc crescut de melanom:

– când o persoană are peste 50 de alunițe normale pe corp
– când o persoană prezintă peste 5 alunițe atipice sau alunițe displazice

Mergi la medic dacă:

– ai observat o nouă aluniță, de dimensiune mare, neregulată, cu pete maro sau negre pe ea
– o aluniță simplă și-a modificat culoarea (a devenit mai neagră), forma (a crescut) sau textura (a devenit mai tare), sau a început să sângereze ori să se descumeze
– ai observat o schimbare suspectă într-o aluniță obișnuită de pe corp
– ai observat o leziune cu un contur neregulat și puncte roșii, albe, albastre, gri sau negre
– ai observat leziuni negre sub unghii, pe palme, pe tălpi, pe vârfurile degetelor de la mâini sau de la picioare, pe membranele mucoase (gură, nas, vagin, anus).

Sursă: Timothy DiChiara, Casey Gallagher, How Can You Tell If It’s a Mole or Skin Cancer? Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/moles-vs-melanoma-skin-cancer-identification-gallery-3010833

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.