OSTEOPENIA nu provoacă simptome. Cum poți ști dacă ai un început de pierdere de masă osoasă?

Osteopenia este denumirea dată unei faze premergătoare osteoporozei. Este totodată un indicator important al pierderii de masă osoasă prematură, pe care este bine să îl depistăm din timp pentru a ne putea conserva densitatea osoasă.

Însă la fel ca în cazul osteoporozei, nu există nici un semnal de alarmă care să avertizeze cu privire la accelerarea procesului de pierdere de masă osoasă.

Osteopenie simptome

Ce este osteopenia – factori de risc

Osteopenia arată o densitate osoasă scăzută, dar nu suficient de mică pentru a fi catalogată drept osteoporoză. Din păcate, nu provoacă simptome și nici nu este ușor de diagnosticat.

Pentru diagnosticarea osteopeniei poate fi necesară efectuarea unui test de densitate osoasă. Această procedură va ajuta inclusiv la diagnosticarea osteoporozei. Află mai multe despre acest test AICI.

Există anumiți factori care îi pot face pe unii oameni mai vulnerabili la această boală. Dacă nu consumați suficiente alimente bogate în acei nutrienți care susțin sănătatea oaselor, sau aveți alte tulburări de alimentație, este posibil să suferiți în viitor de osteopenie.

Citește și ALIMENTE care ajută la păstrarea sănătății OASELOR

Lipsa de mișcare fizică, precum și un istoric familial de osteoporoză mărește și mai mult șansele de a dezvolta această boală.

Alți factori de risc care expun la osteopenie:

Subponderalitatea (greutate corporală sub limita admisă)
Chimioterapia sau radioterapia (utilizate în tratamentul cancerului)
– Fracturi apărute înainte de vârsta de 50 de ani
– Consumul de tutun

Au un risc crescut de osteopenie și persoanele care urmează un tratament cu corticosteroizi (ex. Prednison) de lungă durată (ex. cei care suferă de artrită reumatoidă sau astm). Alte medicamente care pot afecta densitatea osoasă sunt inhibitorii pompei de protoni, utilizați pentru controlul refluxului gastroesofagian.

Procesul de pierdere a masei osoasei se accentuează la femei după menopauză, dar și la bărbații vârstnici, pe măsură ce procesul de resorbție osoasă (descompunerea celulelor osoase) devine mai rapid decât procesul de formare de oase noi.

Citește și Poartă grijă de OASELE tale până nu e prea târziu – 10 sfaturi de la experți

Cum pot fi prevenite fracturile

Dacă testul de densitate osoasă a arătat un scor mic și ați primit diagnosticul de osteopenie, este important să luați măsurile necesare pentru conservarea sănătății oaselor și evitarea unui fracturi în viitor:

– practicați activitate fizică zilnică (mers pe jos, inclusiv ridicare de greutăți)
– asigurați-vă un aport de 1.500 mg de calciu pe zi, fie din dietă, fie din suplimente alimentare
– luați 700-800 UI de vitamina D pe zi
– renunțați la fumat (dacă este cazul)
– evitați consumul excesiv de alcool

Citește și Remedii pentru OSTEOPOROZA la femei și bărbați

Dacă medicul vă prescrie Fosamax, Boniva sau alte medicamente anti-resorbție osoasă, cereți mai multe detalii și informați-vă corect cu privire la efectele lor secundare.

Sursă: Kate Brophy, Are You at Risk for Osteopenia? Symptoms May Not Tell the Story, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/bones-joints/are-you-at-risk-for-osteopenia-symptoms-dont-tell-the-story/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.