Cum știi că ai un nivel scăzut de DOPAMINĂ? Ce simptome provoacă

Starea noastră de spirit este influențată din punct de vedere chimic de anumiți neurotransmițători. Cei mai cunoscuți sunt serotonina și dopamina.

Dopamina este considerată hormonul bunei-dispoziții deoarece ea este responsabilă pentru stările de euforie, fericire, motivație și concentrare. Are însă roluri mult mai importante.

Nivel scazut de dopamina – simptome: recursosdeautoayuda.com

Ce este dopamina?

Dopamina este un neurotransmițător pe care îl eliberează celulele creierului. Controlează numeroase funcții corporale, precum dispoziția, mișcarea, somnul, învățarea, memoria și atenția, și este totodată însărcinată cu transmiterea de semnale de la creier în crop.

Orice modificare a nivelului de dopamină poate declanșa anumite simptome sau probleme. În cazul în care concentrația de dopamină este mai mare decât cea normală, există riscul apariției schizofreniei sau a altor tulburări psihiatrice.

Nivel scăzut de dopamină – simptome

Un prim semn că ai un nivel mic de dopamină în corp este depresia. Persoanele cu depresie clinică au de regulă niveluri mult mai mici de dopamină în creier.

– pierderea interesului pentru viață
– motivație scăzută
– amânare
– incapacitatea de a simți plăcere
– probleme cu somnul
– sindromul picioarelor neliniștite
– oboseală
– modificări ale dispoziției
– sentimente excesive de deznădejde sau vină
– probleme cu memoria
– lipsă de atenție și concentrare
– comportamente impulsive sau autodistructive
– dependență de cafeină sau alți stimulanți
– creșterea în greutate

Dopamina și boala Parkinson

Scăderea sub limită a acestui hormon poate duce la probleme mai grave decât cele numite mai sus, precum boala Parkinson (care provoacă tremur corporal și tulburări de mișcare și coordonare). Aceasta se poate dezvolta din cauza afectării neuronilor care produc dopamină într-o zonă din creier numită „substanția nigra”.

Citește și ALIMENTE care stimulează DOPAMINA și ajută la controlul GREUTĂȚII corporale

Faptul că dopamina afectează mișcarea este reflectat în simptomele bolii Parkinson: tremur și spasme musculare. Totodată, boala Parkinson este tratată uneori cu levodoa, un medicament pe care creierul îl transformă în dopamină.

Dopamina afectează memoria

Acest neurotransmițător poate influența și fluxul de informații din creier, fiind implicată mai ales în memoria de lucru. În momentul în care acest tip de memorie nu funcționează optim, vom avea probleme de concentrare și de atenție.

Acest lucru este mai des întâlnit la persoanele (copii și adulți) care suferă de tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate (ADHD). Unii cercetători au emis ipoteza că aceste persoane au un nivel redus de dopamină, din cauza căruia se confruntă cu probleme cognitive. Unul din medicamentele folosite în tratarea ADHD este metilfenidat, care acționează prin creșterea concentrației de dopamină din corp.

Deficitul de dopamină poate fi tratat cu suplimente de dopamină, însă acestea trebuie luate numai la recomandarea medicului și doar în urma unor analize care confirmă acest deficit.

Sursă: Kate Brophy, What Is Dopamine? Understanding the “Feel-Good Hormone”, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/depression/what-is-dopamine-understanding-the-feel-good-hormone/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.