Ritm cardiac scăzut – cauze, simptome, riscuri, tratament

Un ritm cardiac scăzut poate arăta că inima nu funcționează cum trebuie. Când nivelul lui scade foarte mult, este posibil să existe probleme mai grave de sănătate.

Ritmul normal al inimii în stare de repaus la un adult este de 60-100 de bătăi pe minut. Între aceste valori, funcția inimii este considerată optimă. În schimb, un ritm cardiac foarte rapid poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge sau de insuficiență cardiacă.

Ritm cardiac scazut – cauze, riscuri

Ce se întâmplă când ritmul scade sub limita normală? Apare o afecțiune care în termeni medicali se numește „bradicardie”. Medicul stabilește acest diagnostic când ritmul inimii în stare de repaus este mai mic de 60 de bătăi per minut.

Însă această limită este orientativă. Unele persoane pot avea simptome sau probleme la un ritm cardiac de 60 sau 70 de bătăi pe minut, în timp ce altele se pot simți perfect normal sub 50 de bătăi pe minut.

Atleții, alergătorii și înotătorii au de regulă un ritm cardiac în repaus mai mic de 60 de bătăi pe minut. dacă nu vă încadrați în categoria sportivilor de performanță, comunicați medicului orice schimbare sesizați în ritmul cardiac.

Ce probleme pot să apară când ai ritmul cardiac redus?

O primă îngrijorare în acest sens este sincopa, care se manifestă prin pierderea cunoștinței sau leșin.

Ritmul cardiac redus poate afecta buna circulație a sângelui. Inima va pompa mai rar, iar creierul și alte zone din corp nu vor primi suficient de mult sânge pentru a funcționa optim. Din acest motiv apare sincopa.

Leșinul și căzăturile din cauza sincopei pot fi în special periculoase la persoanele vârstnice, din cauza riscului de lovituri grave și fracturi osoase.

O persoană poate suspecta că suferă de bradicardie în momentul în care începe să aibă deseori stări de leșin. Sincopa este unul din primele semnale ale unui ritm cardiac încetinit.

O altă consecință a bradicardiei este creșterea tensiunii arteriale. Mușchiul cardiac este nevoit să pompeze cu mai multă forță sângele pentru a putea asigura un flux adecvat în restul corpului. În timp, această suprasolicitare poate duce la hipertensiune arterială, sau chiar insuficiență cardiacă.

În unele cazuri, ritmul cardiac redus poate determina scăderea tensiunii arteriale, iar hipotensiunea poate fi cauza sincopei.

Deși creează stări neplăcute în organism, ritmul cardiac redus nu crește riscul de boli cardiovasculare grave, precum atac de cord. Dr. Ajay Dharod spune că persoanele care au un ritm cardiac între 40 și 50 dar nu prezintă simptome, nu trebuie să își facă griji.

Cum se tratează bradicardia

Dacă suferi de bradicardie dar nu acuzi simptome, este posibil să nu primești nici un tratament de la medicul cardiolog. Dacă au început să apară stări de leșin sau episoade de amețeală și dureri în piept, spune-i doctorului.

Înainte de a recomanda un tratament, cardiologul trebuie să descopere cauza bradicardiei. De cele mai multe ori este vorba despre o aritmie cardiacă sau de hipotiroidism. Ritmul inimii poate încetini și în urma administrării unor medicamente, pentru digoxină sau beta-blocante.

Cum măsori ritmul inimii?

Poți face acest lucru singur, la domiciliu. Așază-te pe marginea patului și stai în poziție degajată 5 minute. Pune două degete pe partea interioară a încheieturii mâinii și simte pulsul. Numără bătăile inimii timp de 15 secunde, apoi înmulțește numărul obținut cu 4. Acesta este numărul de bătăi pe minut al inimii tale. Este bine să îți verifici ritmul cardiac în mod regulat, pentru a fi atent la orice schimbări apar în acest sens.

Ritmul inimii crește în momentul desfășurării unui efort fizic intens și scade după încetarea lui. Dacă observi că ritmul nu crește în timpul exercițiilor fizice sau nu scade după, trebuie să mergi la medic. Poate fi un indiciu că inima ta nu funcționează la parametri normali.

Sursă: Jay Roland, Is a Low Heart Rate Dangerous? University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/heart-health/low-heart-rate-dangerous/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.