Cât de periculos este CANCERUL de PIELE?

Când auzim cuvântul „cancer” ne gândim mai cu seamă la cancerele care afectează organele interne. Efectele acestei boli sunt însă la fel de grave asupra pielii.

Potrivit Skin Cancer Foundation, numărul cazurilor de cancer de piele cauzate de arsurile solare este mai mare decât cel al cancerelor pulmonare datorate fumatului.

Cancer de piele: completefamilydermatology.com

Deși este mai puțin mediatizat, cancerul de piele este foarte periculos

Poți muri din cauza cancerului de piele?

Melanomul – cea mai gravă formă a cancerului de piele, are un risc crescut de mortalitate. Datele statistice recente arată că numărul bolnavilor de melanom din România depășește 1000 în fiecare an și în fiecare oră are loc câte un deces din cauza acestei boli.

Un bolnav diagnosticat cu cancerul celulelor scuamoase are un risc de deces posibil, iar un bolnav de carcinom bazocelular are un risc foarte mic.

În orice caz, pentru reducerea riscului de deces este esențială depistarea cancerului din timp.

Melanomul

Acest tip de cancer are o frecvență mai mare la persoanele de 62 de ani, însă el poate să apară la orice vârstă. Are o rată de supraviețuire de 5 ani, dar aceasta depinde de faza în care este diagnosticat. Fiecare fază indică un aspect important pentru tratamentul propus și prognosticul bolii:

• Faza 1 – cât de adânc a penetrat tumora
• Faza 2 – dacă au apărut rupturi (ulcerații) pe suprafața tumorii
• Faza 3 – dacă sunt implicați noduli limfatici
• Faza 4 – dacă au apărut metastaze (răspândirea cancerului la alte organe)

Citește și Ce trebuie să știi despre MELANOM, cel mai periculos cancer de piele (simptome, cauze, prevenire)

Persoanele cu un sistem imunitar scăzut și vârstnici pot avea o rată de supraviețuire mai mică.

Cum poți preveni melanomul?

În ciuda faptului că este un cancer extrem de agresiv, el poate fi prevenit prin câteva mijloace simple:

– protejarea pielii de razele ultraviolete puternice cu ajutorul cremelor de protecție solară (factor de 30-50)
– evitarea expunerii la soare în zilele caniculare
– protejarea pielii de pe brațe, picioare, față, gât și urechi prin purtarea unor haine adecvate
– auto-examinarea fizică a pielii lunar
– control anual la dermatolog

Carcinomul bazocelular

Acest tip de cancer este cel mai des întâlnit (75%). În majoritatea cazurilor, tumora nu depășește locul inițial în care s-a dezvoltat, însă poate cauza daune severe dacă nu este tratată la timp. Cel mai eficient tratament pentru carcinomul bazocelular este operația (se numește „chirurgia Mohs”.

Carcinomul cu celule scuamoase

Acest tip de cancer de piele apare de regulă la nivelul capului și a gâtului. Spre deosebire de carcinomul bazocelular, există posibilitatea ca acesta să se răspândească și la alte părți ale corpului.

Riscul de metastaze și deces este mai mare la cei care au o tumoare cu un diametru care depășește 2 cm., sau aceasta este localizată pe tâmple sau pe ureche. Există 8 tipuri de tratament pentru carcinomul celulelor scuamoase, iar 5 dintre ele sunt intervenții chirurgicale. Bolnavii care primesc tratament cât mai devreme au 95% șanse de vindecare.

Carcinomul cu celule Merkel

Deși are parte de un tratament similar celui pentru melanom, carcinomul cu celule Merkel este diferit. În primul rând, este mai rar întâlnit. Cei mai afectați sunt bărbații peste 50 de ani. Decesul survine doar la o treime din cazuri. Riscă să sufere de carcinom cu celule Merkel cei care au o imunitate scăzută sau iau imunosupresoare, cei care au avut alte tipuri de cancer de piele sau se expun la lumină artificială.

Apare ca o umflătură de culoare roșie sau violetă pe pielea de pe cap, gât sau brațe, în urma expunerii la soare. Nu doare, însă celulele cresc și se răspândesc rapid în apropierea nodulilor limfatici, apoi în alte zone din corp. 

Cea mai importantă măsură de protecție împotriva oricărui tip de cancer de piele este reducerea expunerii neadecvate la soare.

Surse:

1. Jim Brown, Can You Die from Skin Cancer? University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/cancer/can-you-die-from-skin-cancer/
2. Doc.ro, Melanomul – ce arata statisticile: https://doc.ro/cancer-de-piele/melanomul-in-cifre

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.