Cum interpretezi ZGOMOTELE corpului și când trebuie să te îngrijorezi

La fel ca o mașină care se defectează, și corpul nostru face anumite zgomote atunci când ceva nu funcționează bine.

La ce fel de sunete trebuie să fim atenți, când trebuie să ne îngrijorăm, ce probleme pot indica și când trebuie să mergem la medic – aflați răspunsul la aceste întrebări în rândurile care urmează.

Sunete corporale normale si anormale: hearinc.biz

Sunete corporale normale și anormale

Nu toate zgomotele pe care le produce corpul sunt alarmante. Multe din ele sunt cât de poate de normale pentru un organism viu.

Însă unele pocnituri, trosnituri, pârâituri și alte sunete ciudate ne pot atrage atenția mai mult cum că ceva nu este în regulă. Dr. Lisa Ravindra de la Centrul Medicul din cadrul Universității Rush ne spune care sunt semnalele ce pot indica anumite probleme de sănătate.

Articulații care scârțâie

Scârțâitul sau pocnetul care vine dinspre articulații pot fi considerate normal, mai ales dacă am trecut deja de vârsta tinereții. Acest sunet se numește „crepitus” și nu este ceva care ar trebui să ne îngrijoreze.

Crepitus se referă la un sunet sau o senzație de frecare între cartilaje și suprafața oaselor sau alte țesuturi moi care susțin, conectează și protejează structurile, precum tendoanele, ligamentele, mușchii și vasele de sânge.

Pe măsură ce îmbătrânim, cartilajul nu mai este la fel de neted și din această cauză atunci când ne mișcăm, oasele și țesutul se freacă unul de altul și produc un sunet ca de scârțâit sau pocnit.

Însă pe lângă scârțâit articulațiile devin dureroase, se umflă sau produc un disconfort mare în timpul mișcării, trebuie să mergeți la medic, deoarece durerea poate indica o ruptură de menisc, o altă leziune sau sindromul patelofemural.

Inflamarea articulațiilor poate semnaliza osteoartrită, datorată uzării și diminuării cartilajului de la genunchi.

Zgomote în urechi

Sunetele în urechi se numesc în termeni medicali „tinitus”. Acest diagnostic îl primesc cei care aud diverse zgomote în urechi, precum țiuituri, zumzete sau zbârnâit, vâjâituri sau sâsâit.

Cele mai frecvente cauze ale tinitusului sunt:

– daune la nivelul urechii interne
– dopuri de ceară
– vârsta înaintată
– tulburările articulației temporo-mandibulare
– leziuni la nivelul capului sau gâtului (traume)
– anumite medicamente (inhibitori ACE, diuretice, antiinflamatoare, antibiotice, sertralină)
– infecții

Citește și Tinitus (Zgomote în Urechi) – Tratamente Naturiste

În cele mai multe cazuri, motivul tinitusului nu este elucidat de medici, iar persoanele afectate continuă să audă zgomote în urechi ocazional sau periodic. Dacă sunetele sunt continue și durează săptămâni au chiar ani, trebuie să mergeți la medic. Veți fi, cel mai probabil, direcționați spre un specialist ORL.

Dacă zgomotele în urechi sunt însoțite de slăbiciune facială, pierderea bruscă a auzului sau amețeală, trebuie să sunați la numărul de urgență, deoarece pot fi simptome unei boli grave, precum o tumoare, un accident vascular cerebral sau o infecție puternică.

Tinitus pulsatil

Unele persoane aud un sunet pulsatil în sincron cu bătăile inimii. Dr. Ravindra spune că acest zgomot devine tot mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă, din cauza întăririi arterelor din proximitatea urechii. Cauza o reprezintă depunerea de colesterol sau alte substanțe în pereții arteriali, care îngreunează fluxul sanguin. Mai precis, circulația sangvină este forțară, iar urechile aud mai ușor bătăile inimii.

În cazuri rare, tinitiusul pulsatil poate indica o tumoare la nivelul capului sau gâtului, anevrism, hipertensiune arterială sau o malformație a vaselor de sânge.

Chiorăitul stomacului

Chiorăitul intestinelor este cât se poate de normal. Acest zgomot apare după masă, când alimentele din tractul gastrointestinal sunt presate și mișcate pentru a fi digerate. Când apare înainte de masă, se poate datora contracției stomacului din cauza senzației de foame semnalate de către creier.

Deși pot fi supărătoare, mai ales când ești în public, aceste sunete nu indică nimic grav. Poate fi nevoie să mergi la medic atunci când stomacul produce sunete dar și durere sau balonare. Acestea pot indica o boală celiacă, apendicită sau obstrucție intestinală.

Așadar, nu ignora sunetele pe care le face corpul, mai ales dacă ele sunt persistente și sunt acompaniate de durere sau alte simptome suspecte.

Sursă: Rush.edu, Understanding Body Noises: https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/understanding-body-noises

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.