CHIMIOTERAPIA – tot ce trebuie să știi

Chimioterapia este una din cele mai uzitate metode de tratare a cancerului. Cât de eficientă este, la ce să te aștepți dacă folosești această terapie și ce efecte secundare are – iată câteva întrebări la care poți găsi răspuns în acest articol.

Multe din medicamentele chimioterapice produc efecte secundare severe, despre care medicul trebuie să îți spună înainte de a accepta să faci acest tratament.

Chimioterapia – beneficii, riscuri, efecte secundare: www.drugtargetreview.com

Pacientul trebuie să fie bine informat, să cântărească bine beneficiile și efectele secundare ale chimioterapiei și să le pună în balanță cu evoluția bolii în afara unui tratament de specialitate.

Ce este chimioterapia?

Tratamentul pentru cancer include de obicei mai multe proceduri, chimioterapia fiind doar una din ele. Unii pacienți pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală și/sau de radioterapie.

Chimioterapia constă în administrarea unor medicamente care au puterea de a ucide celulele de cancer care se divizează (înmulțesc) și de a împiedica creșterea lor.

În mod normal, celulele din corp sunt înlocuite permanent printr-un proces de divizare și creștere, care are loc într-un ritm normal. În cazul bolnavilor de cancer, reproducerea celulară se petrece într-un ritm rapid, necontrolat, astfel încât celulele canceroase încep să ia locul celor sănătoase.

Ce acțiune au medicamentele chimioterapice

În multe cazuri, chimioterapia ajută la distrugerea celulelor canceroase, însă eficiența ei depinde foarte mult de stadiul în care se află cancerul.

Medicul poate folosi un singur medicament sau o combinație de mai multe medicamente chimioterapice pentru:

atacarea celulelor de cancer din corp

– țintirea sursei celulelor maligne (enzimele și hormonii pe care le folosesc pentru creștere și dezvoltare)

– stoparea diviziunii celulare

– inducerea apoptozei (moartea programată a celulelor canceroase)

Există tratamente mai noi concepute pentru stoparea creșterii de noi vase de sânge care aprovizionează tumorilor, ducând astfel la înfometarea lor. Există însă riscul ca în unele cazuri, această strategie să încurajeze creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Când se recomandă chimioterapia

Medicul oncolog poate prescrie chimioterapia pentru:

– micșorarea unei tumori pentru pregătirea pacientului pentru operație

– eliminarea celulelor canceroase rămase după operație și întârzierea sau prevenirea recidivelor

– încetinirea progresiei cancerului

– reducerea simptomelor de cancer descoperit în faze târzii

Citește și „Avem o PLANTĂ miraculoasă care combate efectele nocive ale CHIMIOTERAPIEI” – prof. Ovidiu Bojor

Cum știi dacă ești apt pentru chimioterapie sau nu

Medicul trebuie să verifice dacă organismul îi permite pacientului să treacă prin chimioterapie. În acest sens, va recomanda un set de analize la sânge, care vor verifica:

– Sănătatea ficatului. Acest organ este responsabil cu descompunerea medicamentelor și a compușilor chimici pe care acestea îi conțin. Dacă analizele la sânge arată probleme hepatice, pacientul nu va primi chimioterapie până nu rezolvă acele probleme.

– Nivelul de leucocite și eritrocite. Dacă testele sangvine indică un nivel scăzut de celule albe sau roșii din sânge, pacientul trebuie să corecteze aceste deficite înainte să fie supus la chimioterapie.

Chimioterapia – efecte secundare și riscuri

Întrucât este o metodă de tratament extrem de invazivă, chimioterapia poate avea efecte secundare severe, atât pe durata tratamentului, cât și finalizarea acestuia.

Cele mai mari ale chimioterapiei sunt legate de faptul că medicamentele folosite țintesc atât celulele canceroase, cât și pe cele sănătoase.

În cazul cancerelor diagnosticate din timp, chimioterapia este eficientă și poate vindeca pacientul complet. În această situație, beneficiile chimioterapiei sunt mai mari decât efectele secundare.

Severitatea sau frecvența efectelor secundare cauzate de chimioterapie depind de tipul medicamentelor administrate, de durata chimioterapiei și de organismul fiecărui pacient în parte.

greață și vărsături (se prescriu medicamente antiemetice sau suplimente cu ghimbir)

– subțierea și căderea completă părului în decursul a câteva săptămâni de la începerea chimioterapiei

– sfărâmarea unghiilor

– uscarea pielii

– piele dureroasă și hipersensibilă la lumina soarelui

– oboseală

– tulburări de auz (tinitus, pierderea temporară sau permanentă a auzului, probleme de echilibru)

– scăderea imunității și creșterea riscului de infecții

– probleme de coagulare a sângelui (vânătăi, sângerări excesive în urma unor tăieturi normale, sângerări nazale sau gingivale frecvente)

– anemie

– mucozită (inflamația membranei mucoase a gurii)

– pierderea poftei de mâncare

– scăderea în greutate

– reducerea fertilității (la femei și bărbați)

– diaree sau constipații

– probleme cognitive (dificultăți de atenție și gândire, tulburări de memorie)

Cât durează chimioterapia?

Fiecare pacient în parte primește o schemă personalizată a tratamentului, în funcție de tipul și stadiul cancerului. Medicul va stabili data începerii și încheierii ședințelor de chimioterapie. O ședință poate însemna o singură doză, administrată într-o singură zi, sau mai multe doze administrate pe parcursul a câteva săptămâni.

Dacă este nevoie de mai multe ședințe de chimioterapie, medicul va recomanda o pauză între ele, pentru a permite pacienților să își revină.

Iată cum poate arăta o schemă de tratament chimioterapic:

• 1 doză de chimioterapie administrată într-o zi, urmată de 1 săptămână de pauză

• 1 doză de chimioterapie într-o zi, urmată de 3 săptămâni de pauză

Citește și TURMERICUL induce moartea celulelor CANCEROASE și le face mai SENSIBILE la chimioterapie și radioterapie

Cum se administrează medicamentele chimioterapice

Chimioterapia se face de regulă la spital, dar poate fi administrată și la domiciliul pacientului. Medicamentele se pot administra:

– pe cale orală (capsule, tablete, lichide)

– intravenos (injecții, infuzii)

– topic (pe piele)

Pacienții trebuie să respecte recomandările medicilor întocmai. Dacă ați uitat să luați o doză, trebuie să anunțați imediat medicul. Unele persoane pot avea nevoie de o administrare continuă pe durata a câteva săptămâni sau chiar luni.

Sursă: Christian Nordqvistm Alan Carter, What you need to know about chemotherapy, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/158401.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.