POLIPII pe colon și riscul de CANCER (simptome, cauze, factori de risc)

Ce sunt polipii pe colon, ce simptome provoacă, din ce cauză apar, care sunt factorii de risc asociați, cum se tratează și cum îi putem preveni – la aceste întrebări poți găsi răspuns în rândurile de mai jos.

Polipii sunt creșteri anormale de țesut, care arată ca niște umflături sau tulpini mici de ciuperci. Majoritatea lor sunt de dimensiuni foarte mici, mai mici de 1,2 cm, și sunt benigni, adică necanceroși.

Polipi pe colon si riscul de cancer

Ei se pot dezvolta în diferite zone ale corpului: în colon, în canalul urechii, pe cervix, în stomac, în nas, în gât sau în uter. Cei mai cunoscuți sunt polipii pe colon.

Polipii pot să apară din cauza unei inflamații, a unui obiect străin, a unui chist, a unei tumori, a unei mutații în genele celulelor de colon, a unei inflamații stomacale cronice sau a unui exces de estrogen.

Deși cei mai mulți polipi sunt inofensivi, există totuși riscul ca ei să devină maligni.

Ce sunt polipii pe colon

Polipii pe colon sunt crescături de țesut în interiorul căptușelii colonului sau a rectului. O persoană poate avea doar un polip sau mai mulți. Aceștia pot fi mai mici sau mai mari.

Există 2 tipuri de polipi pe colon: hiperplazici și adenomatoși. Diferența principală dintre ei este potențialul lor de a se transforma în polipi canceroși.

Polipii hiperplazici sunt benigni. Polipii adenomatoși sunt pre-canceroși, fiind considerați sursa celor mai multe cazuri de cancer la colon. Cu toate acestea, nu toți polipii adenomatoși duc la cancer.

Citește și PRAZUL ajută la vindecarea polipilor și leziunilor COLONULUI

Ce simptome provoacă polipii pe colon

De cele mai multe ori, polipii sunt asimptomatici. Ei sunt de regulă depistați în urma unui examen intestinal, precum colonoscopia. Când totuși polipii pe colon provoacă simptome, ele se pot manifesta prin:

– sângerări rectale (pot indica polipi pe colon, cancer la colon, hemoroizi sau fisuri anale)
– scaun de culoare neagră sau cu sânge (se poate datora și consumului unor alimente sau medicamente)
constipație sau diaree care durează mai mult de 7 zile (acestea pot fi cauzate de polipi mari sau polipi multipli)
– durere abdominală, însoțită de crampe
– anemie prin deficit de fier (din cauza sângerărilor mici persistente)

Polipii pe colon – cauze și factori de risc

Aceștia apar cu precădere la persoanele care mănâncă multe grăsimi și puține fibre, fumează sau beau alcool în exces, la persoanele obeze sau care nu fac suficientă mișcare fizică.

O altă categorie de persoane cu risc sunt cei peste 50 de ani și cei cu un istoric familial de polipi sau cancer la colon. Tinerii sunt rareori afectați. În schimb, persoanele de 60 de ani au un risc de 25% în acest sens.

Pot dezvolta polipi pe colon și cei care suferi de o boală inflamatoare intestinală, precum boala Crohn, sindromul colonului iritabil sau un diabet necontrolat.

Citește și POLIPI pe COLON – regim alimentar

Prevenirea polipilor pe colon

Riști să faci cancer la colon dacă ai polipi? Da, deoarece la baza apariției lor se află un fenomen întâlnit în cancer, și anume o creștere anormală de celule, într-un ritm rapid.

Colonoscopia reprezintă una din cele mai bune metode de diagnosticare și totodată de prevenire a cancerului la colon. Persoanele care au trecut de 50 de ani sau cu risc sunt sfătuite să facă această procedură anual.

Prin intermediul ei, medicul poate constata prezența unor polipi pe colon și evalua tipul lor.

Din cauza riscului de a deveni cancerigeni, este importantă depistarea lor precoce și monotorizarea lor regulată.

Cum se face colonoscopia

Colonoscopia se face cu un instrument numit endoscop. Cu ajutorul acestuia, medicul gastroenterolog investighează intestinul gros și caută eventuale probleme. Endoscopul este prevăzut cu o cameră de luat vederi și cu un orificiu pentru diverse instrumente, care pot fi folosite pentru biopsie.

Identificarea polipilor și îndepărtarea lor poate ajuta la prevenirea cancerului. În baza biopsiei, medicul va stabili data următoarei colonoscopii de rutină.

Surse:

1. Ann Pietrangelo and Rachel Nall, Graham Rogers, What Are the Symptoms, Types, and Treatments for Polyps? Healthline: https://www.healthline.com/health/polyps#symptoms
2. Digestive Disease Center, Colon Polyps: Key to Colon Prevention: https://www.digestivediseasescenter.com/blog/colon-polyps-key-to-colon-prevention
3. Mayo Clinic, Colon Polyps: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-polyps/symptoms-causes/syc-20352875

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.