Ce SCHIMBĂRI apar după MENOPAUZĂ și cum îți afectează SĂNĂTATEA

Perimenopauza, menopauza și postmenopauza sunt etape în viața unei femei care marchează finalul anilor reproductivi. Perimenopauza este prima fază, care poate începe cu 8-10 ani înainte de instalarea menopauzei propriu-zise.

Menopauza este punctul climateric, în care ciclurile menstruale încetează definitiv. Iar postemenopauza este etapa de după încheierea menopauzei.

Schimbari menopauza: pennmedicine.org

Ce modificări survin după menopauză

La ce schimbări trebuie să se aștepte femeile în perioada de postmenopauză? În această perioadă, simptomele deranjante din vremea menopauzei se atenuează treptat: bufeurile, iritabilitatea, tulburările de dispoziție, insomnia, dificultățile de concentrare, confuzia mentală, stresul, simptomele osteoporotice, depresia, durerile de cap, simptomele vasomotorii, insomnia.

Nivelurile de estrogen sunt tot scăzute, dar stabile. Femeile postmenopauzale își pot recăpăta energia, însă din cauza deficitului de estrogen (dar și a altor factori), femeile postmenopauzale au un risc crescut de osteoporoză, boli și inimă și alte probleme de sănătate.

Problemele cu greutatea corporală

Multe din femeile care trec prin menopauză se îngrașă. Nu atât menopauza în sine este cauza, cât stilul de viață și vârsta înaintată sunt factorii determinanți. Cu toate acestea, menopauza poate fi corelată cu unele schimbări în compoziția corpului, precum localizarea grăsimii la nivelul abdomenului și scăderea masei corporale slabe. Pentru a evita consecințele metabolice, este important să se evite creșterea în greutate în timpul și după vârsta menopauzei, prin dietă și mișcare fizică.

Citește și 10 sfaturi esențiali pentru femeile la MENOPAUZĂ – dr. Mihaela Bilic

Subțierea părului

Căderea părului pe care o experimentează multe femei după menopauză se poate datora schimbării echilibrului dintre estrogen și androgen (hormonul masculin), precum și dietei, bolilor tiroidei sau altor afecțiuni medicale.

Sănătatea părului poate fi menținută prin reducerea consumului de carne roșie și a caloriilor, și prin creșterea aportului de zinc, fier, vitamina D și biotină.

Schimbări la nivel ocular 

Unele femei după menopauză suferă de ochi extrem de uscați, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată sau pleoape inflamate sau înroșite. Secrețiile oculare pot fi de asemenea un simptom, datorită faptului că ochiul produce mai multă apă pentru a compensa uscăciunea, deși acest lichid nu lubrifiază ochiul în același mod ca și lacrimile.

Beți mai multă apă și luați suplimente cu Omega-3. Cazurile mai severe pot necesita un tratament mai avansat.

Cumpără de aici suplimente utile in menopauza:

[wcepe_products ids= ‘4603, 9119, 1110, 9939′ button=’Cumpără aici’]

Durere la genunchi

Osteoartrita este cea mai frecventă boală articulară degenerativă, specifică persoanelor vârstnice. Ea afectează articulațiile care suportă cel mai mult greutatea corpului, adică genunchii, șoldurile și picioarele.

Alți factori de risc sunt obezitatea, utilizarea excesivă a articulațiilor sau leziunile articulare severe. Nu există metode de prevenire sau vindecare a osteoartritei, însă durerea poate fi ușurată prin atingerea unei greutăți corporale optime și exerciții de întărire a mușchilor.

Sensibilitate dentară la rece și retracția gingivală

Sănătatea oaselor este strâns legată de sănătatea dinților. Atât dantura, cât și gingiile pot fi afectate după menopauză. Pierderea osoasă, retragerea gingiilor și expunerea rădăcinilor cresc sensibilitatea la rece.

Risc de boli cardiovasculare

Îngrijorarea privind riscul boilor de inimă crește după menopauză. Peste 50% din decesele înregistrate la femeile cu vârsta de peste 55 de ani sunt cauzate de boli cardiovasculare.

Citește și CEAIURI pentru tulburările de MENOPAUZĂ

Prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este procesul de pierdere a rezistenței osoase care crește riscul de fracturi. Femeile încep să piardă masă osoasă de la 30 de ani, acest proces fiind accelerat după instalarea menopauzei. Osteoporoza este o boală silențioasă, depistată doar în momentul producerii unei fracturi.

Femeile peste 65 de ani trebuie să facă regulat teste de densitate minerală osoasă. Fractura de fragilitate (tipică slăbiri oaselor) la femeile sub 65 de ani poate indica o osteoporoză.

Legătura dintre menopauză și cancer

Menopauza în sine nu crește riscul de cancer, deși această boală este mai frecventă la persoanele în vârstă. Cele mai multe cancere apar la vârsta de 55 de ani sau peste. Femeile postmenopauzale sunt în mod special îngrijorate cu privire la cancerul de sân, întrebându-se dacă nu cumva terapia de substituție hormonală crește acest risc.

Nu doar terapia cu hormoni poate crește riscul de cancer la sân, ci și genele, greutatea corporală și stilul de viață. Cancerul care provoacă cele mai multe decese la femei și bărbați deopotrivă este cancerul de colon, al cărui risc crește odată cu vârsta. Terapia hormonală combinată reduce acest risc la femei.

Menținerea sănătății după menopauză

Cât de des trebuie să mergeți la medic în perioada de postmenopauză? Este important să faceți teste regulate, deoarece riscul de osteoporoză, boli de inimă, diabet și cancer cresc după menopauză. Majoritatea femeilor merg la medicul ginecolog o dată pe an.

Citește și De ce crește COLESTEROLUL în perioada de MENOPAUZĂ

Este importantă evaluarea greutății corporale, a înălțimii, a colesterolului, a nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale, dar și efectuarea de teste Papanicolau și examinarea sânilor.

Surse:

1. WebMD, Your Health in Postmenopause: https://www.webmd.com/menopause/guide/health-after-menopause
2. The North American Menopause Society, Menopause FAQs: Your Health After Menopause: https://www.menopause.org/for-women/menopause-faqs-your-health-after-menopause

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.