ENDOMETRIOZA – simptome, cauze, operație

Endometrioza este prezentă la circa 30-50% din femeile cu infertilitate și la 69% din tinerele cu dureri pelviene cronice care nu răspund la tratamentul cu antiinflamatoare.

Însă nu se poate ști cu precizie cât de mare este numărul femeilor afectate de această boală, întrucât este greu de diagnosticat fără operație.

Endometrioza – simptome, cauze, tratament, operatie: embryologistmedia.com

Ce este endometrioza

Endometrioza este una din cele mai misterioase boli, răspunzătoare în multe cazuri de infertilitatea la femei.

Endometrul este un țesut similar căptușelii interne a uterului, care în această boală ajunge în locații inadecvate, în afara uterului. Endometrul poate fi crește pe ovare, pe suprafața uterului, pe trompele uterine, pe intestine, vezica biliară, intestin sau peritoneu. Mai rar, acesta poate ajunge și în zone mult mai îndepărtate, în afara abdomenului, precum în plămâni sau un membru.

Endometrioza este o boală dinamică, marcată de perioade de dezvoltare, progresie sau chiar regresiune. Femeile afectate se confruntă cu o serie de simptome neplăcute, deși în unele cazuri boala poate fi complet asimptomatică.

Simptome de endometrioză

Leziunile cauzate de endometrioză se pot inflama și sângera, cauzând dureri și alte simptome:

crampe severe
• durere pleviană cronică
• greață sau vărsături
• flux menstrual abundent
• menstruații lungi
• probleme urinare sau intestinale
• infertilitate

Durerea abdominală inferioară este unul din cele mai comune simptome ale endometriozei. Ea poate deveni intensă mai cu seamă înainte și în timpul menstruației sau în perioada de ovulație.

Incapacitatea de a rămâne însărcinată, oboseala, bolile alergice și problemele intestinale sau vezicale sunt alte problem asociate cu endometrioza.

Citește și Tratamente Naturiste Pentru Endometrioză

Cum este diagnosticată endometrioza

Până în prezent nu a fost identificată o metodă de depistare a acestei boli prin analize sangvine sau ecografii. Endometrioza este diagnosticată printr-o intervenție chirurgicală.

Pacientele trebuie să treacă printr-o procedură laparoscopică – o intervenție care are atât rol de diagnosticare, cât și de tratare. Leziunile sunt îndepărtate din cavitatea abdominală. Se colectează porțiuni mici de țesut pentru analize histologice, menite să ajute la confirmarea diagnosticului.

Multe femei optează pentru laparascopie din cauza durerilor abdominale sau a infertilității. Din păcate, endometrioza este deseori nediagnosticată corect sau trecută cu vederea. Multora din fetele și femeile afectate li se spune că durerea pe care o acuză este normală.

Citește și Ce alimente trebuie să facă parte din DIETA femeilor cu ENDOMETRIOZĂ

Care sunt cauzele endometriozei

Medicii nu știu încă din ce cauză apare endometrioza. Este unanim acceptat că boala este rezultatul unor factori mecanici, hormonali și imunitari, influențați de genetică și de mediu. Sistemul imunitar și cel endocrin sunt direct implicate în dezvoltarea endometriozei.

Apariția menstruației la o vârstă fragedă, sarcinile reduse și ciclurile menstruale scurte sau lungi pot crește ușor riscul de endometrioză.

Endometrioza în sine nu este considerată o formă de cancer, însă posibilitatea creșterii și dezvoltării endometrului în locuri inadecvate face boala similară cancerului.

Citește și CANCERUL ENDOMETRIAL – 5 lucruri pe care trebuie să le știe orice femeie peste 45 de ani

Femeile cu endometrioză au un risc crescut de alte afecțiuni care implică disfuncții ale sistemului imunitar, precum alergii, eczeme și sensibilități alimentare.

Laparascopia ajută la tratarea endometriozei?

Îndepărtarea chirurgicală a leziunilor poate ajuta la ameliorarea simptomelor, nu însă și la tratarea bolii, care are tendința de a recidiva.

Nu există momentan nici un tratament eficient pentru endometrioză. Oamenii de știință nu știu nici măcar care sunt factorii care favorizează apariția ei, nici motivele pentru care unele femei dezvoltă boala și altele nu.

Surse:

1. Jenna Fletcher, Valinda Riggins Nwadike, Is endometriosis an autoimmune disease? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326108.php
2. Estonian Research Council, Scientists report new endometriosis findings, Medical X Press: https://medicalxpress.com/news/2019-05-scientists-endometriosis.html
3. Ted Schettler, Endometriosis: Peer‐Reviewed Analysis: https://www.healthandenvironment.org/docs/EndometriosisReview2003.pdf

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.